Izložba: Ivan Marušić Klif /Novi radovi

MMSU, Rijeka

Ivan Marušić Klif
Novi radovi

klif
Otvorenje: srijeda, 18. 5. u 20 sati, MMSU

18. 5. – 2. 6 .2016.

Izložba Ivana Marušića Klifa u MMSU biti će njegov prvi samostalni nastup u Rijeci. Budući da od 2012. nadalje pratimo njegova učestala pojavljivanja, prvenstveno u Zagrebu gdje nalazi adekvatan prostor za izvedbe (Pogon, Umjetnički paviljon), namjera nam je predstaviti ga riječkoj publici. Razlog više je i njegov produkcijski i istraživački uzlet, fokusiran na iznalaženje mogućnosti procesiranja i generiranja slike i zvuka kojeg najavljujemo naslovom Novi radovi.

Zauzimajući veći dio izložbenog prostora koji omogućava predstavljanje procesualnih instalacija koje svoj maksimum postižu u voluminoznim prostornim gabaritima, ovog se puta odlučio predstaviti u nešto drugačijem formatu. Za razliku od većine dosadašnjih izlaganja, dva rada kojima se ovdje predstavlja nisu interaktivna. Nastati će kao dvije zasebne, studijski pripremljene i dovršene cjeline nastale tijekom nekoliko dana u muzeju.
Zanimajući se za daljnje razvijanje perceptivnih mogućnosti koju elektronička slika nudi, pomak zabilježen u istraživanju osciloskopa, predstaviti će u prvom dijelu izložbenog prostora. Umjesto živog nastupa, postaviti će je kao višekanalnu instalaciju, gdje će gledatelji svjedočiti neočekivanoj performativnoj dinamici stvaranja zvuka i slike.

Zanimacija za osciloskop seže u šezdesete godine prošlog stoljeća kada je nekolicina umjetnika radila na adaptacijama elektroničkih uređaja uvodeći ih u umjetnički jezik i tako stvarajući ono što danas zovemo medijskom umjetnošću. U hibridnoj varijanti danas zastarjele analogne i suvremene digitalne tehnologije, put inovacija Klif i dalje nalazi u igri uštimavanja svojih umjetničkih namjera s nepredvidljivošću slučaja i hardverskim ograničenjima.
Postavljen u fizički prostor kao trokanalna video projekcija, rad u drugom dijelu izložbenog prostora slijedi ideju 3D video mapiranja, gdje audio-vizualni materijal doprinosi osjećaju fragmentirane umnožene stvarnosti, stvarajući privid vremenskog i prostornog diskontinuiteta.

Iz životopisa
Ivan Marušić Klif (1969.) radi na području interaktivnih instalacija i videa, zvuka i glazbe. Aktivan je kao glazbenik i glazbeni producent, autor glazbe za filmove, performanse, dramske i plesne predstave, a za svoju je site-specific instalaciju Lambda dobio Nagradu Vladimir Nazor.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU