• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

IZLOŽBA: Vice Tomasović: HORROR VACUI – EX NIHILO

Vice Tomasović

HORROR VACUI – EX NIHILO

19.5. – 5.6.2016.
Program Galerije Karas u Galeriji Prsten

13227288_1205443876155440_2013939185389439371_o

Otvorenje izložbe održat će se 19.5.2016. u 19.00h

Strah od praznog prostora karakteristika je romaničkog slikarstva gdje se iz straha od prazne pozadine platno, stranica knjige ili ploha zida popunjavalo antologijom biljnih i životinjskih ukrasa čime je bilo kakva mogućnost trodimenzionalnosti svedena na preklapanje ploha. Površinu na kojoj je umjetnik radio trebalo je ispuniti od rubova do rubova i isključiti svaku iluziju prostornosti, čime se tema nametnula kao najvažnija stavka. A kako izgleda „horror vacui“ u suvremenom slikarstvu? Ispunjavajući prostor slike, Vice Tomasović stvara specifičan vizualni svijet. Točnije, slika po kojoj je i izložba dobila naziv „Ex Nihilo I / Iz ničega I“ fantazija je sastavljena od tisuća ribica, morskih bića, hobotnica, pa onda puževa, kornjača i kukaca, te konačno čudnih čovjekolikih stvorenja minuciozno i strpljivo iscrtanih akrilom, a ispod svega kao da se nazire biljni razgranati oblik koji tvori dublju kompoziciju. Duhoviti imaginarij sićušnih bića na velikom formatu upućuje na proces vječnog cikličkog kruženja u prirodi, a kozmogonijske konotacije pobuđuje i naziv „Iz ničega“. U njegovim se slikama promatrač utapa. Stoga, njegove je slike doista nužno promatrati u originalu jer reprodukcije, bez obzira na njihov format, nemaju to mogućnost uvlačenja promatrača. Nemoguće ih je sagledati iz daljine i nemoguće je zadržati pogled samo na nekom detalju. Stvarajući jedinstven vizualni vokabular, Tomasović stvara fantazmagorične svjetove za koje tvrdi da su stvarni prikazi iz zemaljske povijesti i budućnosti. On stvara basne s mističnim porukama. S obzirom na svu tu količinu stvarnih i izmišljenih likova, biljnih i životinjskih oblika, u atmosferi koja guši i osvaja istovremeno, promatrač je primoran samostalno čitati, ali i stvarati, veze među tim naslikanim stvorenjima neke nove mitologije. „Ex Nihilo II“ ponavlja to bujanje života čovjekolikih bića zarobljenih u jatu riba kojima slikar uspješno usmjerava našu pažnju na zbivanje u središtu platna, na svojevrsni ples tih neobičnih stvorenja koja slave stvaranje života. Iz blijede sive pozadine kreira kretanje svojih likova kako bi nastalo stvaranje života. Srednjovjekovni „horror vacui“ u njegovim se radovima spaja s nadrealističkim vizijama i suludom verzijom simbolizma ranije ostvarenu u radovima iz 2013. stvarajući tako slikarski jezik neke nove mitologije.

Morana Matković

 

O autoru:

Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Predsjednik je Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu te voditelj izložbene djelatnosti Salona Galić u Splitu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač. Dobitnik je nekoliko priznanja kao autor.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU