Danko Friščić, Davor Mezak i Frane Rogić: TROLIK 2

Danko Friščić, Davor Mezak, Frane Rogić

TROLIK 2

03.08. – 28.08. 2016.
Galerija Bačva

frame iz videa3

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 03.08.2016. u 19.00h

Najnoviji zajednički rad koji Friščić, Mezak i Rogić realiziraju u Galeriji Bačva, usko je vezan uz njihove prethodne umjetničke suradnje. Ovaj puta ih zanima otvorena, konstrukcija-skela ili kostur unutar tubusnog prostora bačve, koji pretvaraju u eksperimentalni prostor novih neočekivanih procesa.

Umjetnički kolektiv, iz prividno nekompatibilnih i nepovezanih elemenata individualnih i ujedno još neizvedenih radova, stvara najnoviji kolaborativni projekt. Ne znajući konkretno što će se iz ovog eksperimenta formirati, jer idejno forma još uvijek leži na pretpostavci, što je okosnica samog rada, kolektiv ovaj projekt naziva Novim Frankensteinom.

Konkretno, prostor Galerije Bačva, autori dijele na 3 isječka – ”Šnite”, poput kružnih grafikona, na čijoj se sredini postavlja skela, fizička aluminijska konstrukcija. Skela evocira Babilonski toranj “shizofrenije” razumijevanja i nerazumijevanja, i ujedno služi kao kostur pripajanja i neminovnog ispreplitanja, međusobnih introspekcija, projekcija i intervencija na prostor i zidove tubusa.

S obzirom na to da je projekt po sebi zamišljen kao site specific eksperiment i istraživački proces, nije bilo moguće predvidjeti krajnji oblik onog što se prezentira. Ovaj projekt istražuje razvoj, proces i oblikovanje unaprijed “neopisivog” i nepromišljenog, on promatraču sugerira svojevrstan laboratorij, približava ideju umjetničkog ateliera. Radi se o svojevrsnom L’art pour L’artu koji dopušta rast i oblikovanje iz pukog užitka stvaranja. Istražuje neistražive i nearbitrarne aspekte umjetničkih procesa i stvaralačkih metoda. Posebnost projekta je u tome što se ovdje istražuje kolaboracija trojce umjetnika koji zajedno grade svoj nedefinirani L’art pour L’art, jednako toliko svaki za sebe koliko ga temelje na međusobnoj interakciji.

Multimedijalnu instalaciju kolektiv gradi iz ispremiješanih elemenata videa, fotografije, klasične slike, objekata, zvuka, ready-made objekata. Ovdje nema klasičnog poimanja, problematiziranja ili razrade teme. Projekt se bavi fenomenom produkcijskog procesa i kao takav on “otvara umjetnika“.

Prema riječima autora, projekt je zapravo nepotističkog karaktera, nije angažiran ili programiran, nego se, upravo suprotno, poigrava šizoidnim preklapanjima održivih identiteta. “Bitni su međusobni odnosi i balansi centripetalnih i centrifuglanih sila koje održavaju našu prijateljsku, međuljudsku i kreativnu komunikaciju, a u ovom slučaju, kroz Galeriju Bačva, i prostornu povezanost! Arhitektonika dinamike komunikacijske održivosti ovdje doživljava svoju finu napetost” navode umjetnici.

Polazišne točke koje su ipak okosnica za proces stvaranja su pitanje višestrukosti kod Friščića, pitanje inputa kod Mezaka i pitanje “Zagađene unutarnjosti” kod Rogića.

Projekt je zamišljen kao prostor kreativne komunikacije, a predviđena su snimanja novih materijala, performansi, akcije i foto-seanse.

O AUTORIMA 

Danko Friščić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i trenutno radi kao docent umjetnosti pri Slikarskoj katedri na istoj. Izlagao na 40-tak samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izlagao je Rimu, Firenci, Torinu, Parizu, Berlinu, Braunschweigu, Amsterdamu, Pragu, Krakowu, Ljubljani, Beču, Budimpešti, Ankari, Istambulu,IowaCityu i drugdje. Dobitnik je nekoliko nagrada kao što je Rektorova nagrada, Praga Graphic, Nagrada HDLU-a, Nagrada Likovne Kolonije Rovinj. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama i muzejima.

Frane Rogić je slikar i fotograf, bavi se vizualnim medijima, eksperimentalnim filmom i videom. Rođen u Karlovcu 1973., diplomirao na ALU u Zagrebu 1997. u klasi prof. Vasilija Jordana. Pripada mladoj generaciji umjetnika koji se bave različitim medijima. Izlaže od 1995. godine. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, među kojima ističemo sudjelovanje na izložbi u Amsterdamu 2002. godine na PHOTO Bijenalu “The World will never be the same again”. Angažiran je oko socijalnih tema i općih humanističkih tema današnjice – ugroženosti pojedinca, raspad memorije, duševni nemir, što se može naći na njegovim vizualno distorziranim fotografijama (ciklus nastao na Golom otoku i sl.).

Davor Mezak rođen je 19.07.1968. u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je 1995.u klasi prof. Ante Kuduza. Od 1992. redovno izlaže na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HDLU-a i nekoliko neprofitabilnih udruga.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

LJETNO RADNO VRIJEME GALERIJA

U terminu od 03.08. – 28.8. 2016.
Srijeda – nedjelja 10 do 13 i 16 do 20 sati
Ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Na praznike 05.08. i 15.08. galerije ne rade.

Graphic1 grad-zagreb-logo

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU