Izložba: Vilim Halbarth/Flying boats u Salonu Galić, Split

Salon Galić
Marmontova 3, Split

 
VILIM HALBARTH
Flying boats

Otvorenje izložbe u ponedjeljak 4. srpnja 2016. u 21:00h

vilim

              Vilimu Halbarthu zaista je sudbonosno prebivanje u susjedstvu brodogradilišta, što se potvrđuje i ovom izložbom. Među brodovima na navozima, limovima i cijevima, u tim aranžmanima  od čelika osjeća se kao u dragom susjedstvu. Naravno, ne samo da mu je blizak taj metalni svijet već je i prisan s ljudima, radnicima koji savijaju, sijeku i vare limove; s brodograditeljima se druži i surađuje, oni mu susretljivo i pomažu.

Pamtimo Halbarthove kipove i instalacije od nabreklih, isprepletenih cijevi koje djeluju kao debeli crteži u prostoru. Na ovoj izložbi, međutim predstavlja konstrukcije od tanjih čeličnih šipki koje izvija i spaja inspiriran brodskim linijama. Šipke tek naznačuju prostore, elipsoidna jezgre, konstrukcije na kojima možemo dodavati imaginarna oplošja, provizorne opne, ostavljajući inicijative promatraču, ujedno suradniku i nastavljaču. To su  konstrukcije poput modela za brodove, za podmornice, za zračne lađe  koje se mogu otisnuti u nebesko plavetnilo ili zaroniti pod morem. Ove skulpture-konstrukcije su tehnički precizne, uglavnom simetrične, pomalo dekorativne, disciplinirane ali ne toliko da bi zakočile maštu promatrača.

U odnosu na ranije faze s velikim formatima sukladnim rasponima radionica,  navoza i brodskih utroba, ove najnovije konstrukcije su komornih dimenzija, prisne,  na dohvat ruku, što ne sprječava da ih u duhu uvećavamo pa da se u njih ukrcamo i zaplovimo nebom ili morem, kako nam je već po volji.

 

Ivo Babić

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU