Retrospektiva: Anita Kontrec – KRUŽNI TOK

Anita Kontrec
Retrospektivna izložba „KRUŽNI TOK „
Kustosica izložbe: Iva Köerbler

Galerija Prsten, Dom HDLU,
Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
8.-30.9.2016.

Anita Kontrec za web najavu_vertikalno

Otvornje izložbe: četvrtak, 8.9.2016. u 19.30 sati

Anita Kontrec ove godine obilježava 30-tu obljetnicu od održavanja njene prve samostalne izložbe retrospektivnom izložbom KRUŽNI TOK u Galeriji Prsten u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Na retrospektivi prikazuje izbor radova iz različitih faza njenog likovnog izraza – od konceptualne umjetnosti (radova s tekstom), preko skulpture i slikarstva do ambijentalnih instalacija. Iako nastali u širokom vremenskom rasponu i u raznovrsnim tehnikama, njeni radovi predstavljaju zaokruženu cjelinu, što osobito dolazi do izražaja u postavu izložbe u kružnom prostoru Galerije Prsten koji je, kao što to ističe kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Iva Koerbler „idealno mjesto koje u potpunosti reflektira umjetničinu ideju pretapanja tema, materijala, likovnih medija i metaforičnosti, odnosno, ishodišta njezina umjetničkog mišljenja“.

PROGRAM IZLOŽBE:

srijeda, 7.9.2016. u 11 sati
Konferencija za tisak i vodstvo kroz izložbu u nazočnosti umjetnice i kustosice za predstavnike medija

četvrtak, 8.9.2016. u 19.30 sati
Otvorenje izložbe „Kružni tok“
izložbu svečano otvara Nj. E. Thomas Eberhard Schultze, veleposlanik Savezne Republike Njemačke

srijeda, 14.9. u 18 sati
Okrugli stol – razgovor s umjetnicom i stručno vodstvo kroz izložbu

četvrtak, 29.9. u 18 sati
Promocija monografije „Kružni tok“ i Finissage

 

14203639_10154414747311092_1824562507_o

Monografija KRUŽNI TOK / KREISVERKEHR / ROUNDABOUT

Kustosica izložbe Iva Köerbler ujedno je i autorica teksta monografije i intervjua s Anitom Kontrec. U monografiji će biti objavljeni tekstovi i nekoliko hrvatskih i njemačkih povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara koji su pratili rad Anite Kontrec.

Monografija izložbe imat će 250 stranica; tekstovi su na hrvatskom, njemačkom i engleskom, a opremljena je brojnim reprodukcijama radova kao i dokumentacijom iz privatne arhive o životu i radu na hrvatskoj i njemačkoj umjetničkoj sceni.

AK _ u ateljeu u Kölnu

Biografija umjetnice:

Anita Kontrec (Zagreb, 1954.),  koja je diplomirala engleski jezik i književnost, sociologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Akademiji likovnih umjetnosti pohađala kiparsku klasu profesora Ivana  Sabolića, započela je svoje likovno predstavljanje hrvatskoj publici s nekoliko samostalnih i žiriranih skupnih izložbi između 1986. i 1989. godine. Koncem 1989. godine odlazi u Köeln, gdje je nastavila s intenzivnom izlagačkom djelatnošću u nizu zapaženih samostalnih i grupnih međunarodnih izložaba i projekata. Od njenog odlaska u Njemačku u Hrvatskoj je održala nekoliko  samostalnih izložbi i projekata od kojih su najznačajniji bili „Recall Byblos“ (Klovićevi dvori, Zagreb,1993.), „Recall Atlantis“ (Galerija Karas, Zagreb, 2006.) i „Nevidljiva Ruža“ (Atelijer Meštrović, Zagreb, 2010.). Retrospektivna izložba KRUŽNI TOK (na oko 740 kvadratnih metara izložbenog prostora) do sada je najopsežnije predstavljanje njenog opusa u Hrvatskoj.

Web stranica: www.anita-kontrec.com;

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Goethe Instituta i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU