PROJEKCIJE FILMOVA NIZOZEMSKIH UMJETNIKA U KINU EUROPA

U SKLOPU POPRATNOG PROGRAMA IZLOŽBE

(NE)POSTOJANOST PROSTORA/ BORBA ZA IDENTITET

 

Petak, 16. rujna 2016. u 21 sat

Kino Europa, Dvorana Müller

moderacija: Vanja Babić

 

U zagrebačkom Kinu Europa, 16. rujna u 21 sat bit će prikazana selekcija filmova nizozemskih umjetnika i umjetnica koji se predstavljaju na izložbi (Ne)postojanost prostora / bitka za identitet koja je otvorena 26. kolovoza u galerijskom prostoru Arti et Amicitae u Amsterdamu. Kratki filmovi četvero eminentnih autora koji žive i rade u Nizozemskoj, Robbie Cornelissen, Gabriel Lester, Zachary Formwalt i Sara Rajaei te hrvatske redateljice Nadije Mustapić, u petak će biti predstavljeni zagrebačkoj publici uz moderaciju kustosa Vanje Babića.

Program u kinu Europa 16. rujna:

The Labyrinth Runner (2009.) redatelj: Robbie Cornelissen
Poslijepodne bez gravitacije (2011.) redateljica: Nadija Mustapić
1978 the 231st day (2012.) redateljica: Sara Rajaei 
Unsupported Transit (2011.) redatelj: Zachary Formwalt
Urban Surface (2005.) redatelj: Gabriel Lester. 

amsterdam_web_banner

 

Kroz različite poglede vizualnih umjetnika na arhitekturu, prostor i njegovu nepostojanost, izložba (Ne)postojanost prostora / bitka za identitet(In)constancy of Space / Struggle for identity bavi se pitanjem procesa globalizacije koji potiskuju nacionalni i/ili individualne identitete, stvarajući pritom „svijet obilježen sličnostima“ (Adorno), te istražuje načine na koje konstante promjene u (urbanom) prostoru suvremenog društva utječu na ljudsko sjećanje. Jukstapozicijom različitih umjetnika iz dva povijesno različita sistema nastoji se povezati nacionalne i globalne aspekte ljudskog identiteta te postaviti inovativan pristup široko rasprostranjenom fenomenu tretiranja prostora arhitekture u vizualnoj umjetnosti. Istovremeno (Ne)postojanost prostora – Borba za identitet prilika je da se i amsterdamskoj publici predstavi dosad najveća zbirka hrvatske suvremene umjetnosti.

 

Izložba se nastavlja na suradnju Hrvatske i Nizozemske iz 2014. godine. Naime, prva izložba nizozemskih i hrvatskih umjetnika pod nazivom (In)constancy of space postavljena je 2014. godine u galeriji Prsten u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Zagrebačka izložba poslužila je kao inicijalna platforma za niz izložbi u raznim europskim državama, a na temu fizičke, kao i mentalne (ne)postojanosti prostora stvorenih od strane čovjeka. Izložba (In)constancy of space – Struggle for Identity, postavljena u Amsterdamu, sljedeći je korak u razvoju tog projekta.

Kustoski koncept izložbe ostvaren je suradnjom dvoje istaknutih hrvatskih kustosa, Neve Lukić i Vanje Babića, te uz pomoć stručnih suradnika: Marijana Drozdek (kustosica pedagoginja), Lora Sariaslan (povjesničarka umjetnosti i kustosica).

Projekt podržavaju: Arti et Amicitiae iz Amsterdama, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Croatia Airlines, Meta Holding B.V., Kino Europa.

 

Zahvaljujemo na potpori i suradnji Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU