IZLOŽBA: JELENA BANDO – DRUGI: PRAVI PROSTOR

Jelena Bando

DRUGI – PRAVI PROSTOR

5.10. – 23.10.2016.
Program Galerije Karas u Galeriji Prsten

jelena5

Otvorenje izložbe održat će se 5.10.2016. u 19.00h

Slikarstvo je medij koji nudi umjetniku brojne mogućnosti, a jedna od njih je stvaranje jedinstvenog sustava znakova tj. vizualnog jezika kojeg oblikuje umjetnik. Takav jedinstven sustav simbola, znakova i oblika kojeg možemo nazvati i vizualnim svijetom Jelene Bando fokusiran je, i istraživački i likovno, na Drugog. Taj odnos s Drugim kojeg suvremena teorija definira kao pojam koji problematizira interakciju osobe s osobom, ali i kao problem vremenski i prostorno daljinske komunikacije među kulturama postao je glavna tema njezina stvaralaštva. No, kako bismo vam tu fascinaciju približili potrebno je referirati se na neke njezine ranije cikluse. Ciklus radova naslovljen “Drugi” nastao je kao rezultat njezina istraživanja direktno potaknutog osobnim iskustvom susreta s kulturom Drugog, s udrugom imigranata s otoka Guadalupe koje je umjetnica upoznala u Parizu. Upravo taj susret postaje tema koju umjetnica nadograđuje smještajući te odabrane likove, pripadnike neke druge kulture, u imaginarne krajolike nadograđujući time vlastiti pogled na Drugoga. Već u sljedećem ciklusu “Susreti u nestajanju” umjetnica odabire zajednice koje su u opasnosti da njihov tradicijski način života bude ugrožen izvanjskim utjecajima kako bi izrazila vlastiti stav o takvoj potencijalnoj transformaciji. Ovoga puta Drugog, te odabrane zajednice, upoznaje isključivo posredstvom različitih medija (interneta, knjiga, fotografija …), a sam susret s njima inicira fikcionalno kroz crteže kojima artikulira vlastiti komentar zamijećene situacije. Imaginarni krajolik je i dalje prisutan. No, s ciklusom Pravi prostor umjetnica radi jedan značenjski zaokret. Vlastiti pogled na Drugoga ovoga puta razrađuje zamjenjujući imaginarni krajolik svojim stvarnim životnim prostorom. U tom suptilnom balansiranju na granici realističnog i imaginarnog stvoren je novi vizualni svijet kojem ni ovoga puta ne manjka ni začudnih ni realističnih referentnih točaka poput ljudske figure, biljaka i životinja. Toliko puta spomenuti Drugi ovoga je puta pronašao svoje sigurno mjesto u ugodnoj svakodnevnici umjetnice, u interijeru njezina stana okružen stvarnim motivima iz njezina života.

Morana Matković

O autorici:

Jelena Bando je akademska slikarica, koja je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila 2012.godine. Studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin) i Francuskoj (Pariz). Izlagala je na dvanaest samostalnih izložaba u Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj, i Francuskoj i na tridesetak skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je projekt 36 Mountains, koji je izrastao u poznati festival ilustracije.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Radno vrijeme:

srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU