IZLOŽBA: MARGARETA LEKIĆ – ŠUMA

Margareta Lekić

ŠUMA

5.10. – 23.10.2016.
Program Galerije Karas u Galeriji Prsten

_dsc7040-rezolucija-ekrana

Otvorenje izložbe održat će se 5.10.2016. u 19.00h

Postavljajući pitanja o odnosu prirode i tehnologije u današnjoj civilizaciji (post-industrijskom dobu usmjerenom kontroli tehnologije), umjetnica svojim radovima oponaša stvarnost-prirodu, proizvodeći drugu stvarnost kojoj je cilj prikazati artificijelnu prirodu. Pri tome koristi instalacije koje uključuju umjetne materijale i gotove, industrijski proizvedene predmete izvanumjetničkog podrijetla, videoprojekcije i tehnološki napredne elektroničke naprave, kojima nastoji naglasiti uporabu tehnologije u suvremenom, tehnološki razvijenom društvu, u funkciji čovjekova ovladavanja prirodom. (…) Ludički momenti manifestiraju se i kroz interaktivni karakter drugih instalacija i radova. Interakcija posjetitelja s djelom ostvaruje se prolaskom pokraj instalacije, čime ona postaje pokretna (Lišće 1, Lišće 2, što „raste in vitro, u sterilnom laboratorijskom okružju kontroliranih uvjeta temperature i svjetlosti“), ili direktnim fizičkim kontaktom (Biljke na pumpanje). Svojstvo interaktivnosti, uključivanja promatrača/publike u samo djelo, njihova involviranja u umjetničko iskustvo, jedno je od specifičnih svojstava umjetničkog izričaja Margarete Lekić. (…) Instalaciju Puhanje maslačka čine dva elektronička uređaja s mogućnošću reprodukcije videozapisa i dvije različite videosekvence u ponavljajućoj petlji. Nasuprot mobitelu, na kojemu se reproducira loop snimka maslačka koji se neznatno pomiče, postavljen je tablet, koji opetovano reproducira videosnimku autorice koja isti maslačak pokušava otpuhati, ali ne uspijeva. U ovako paradoksalno konstruiranoj (simuliranoj) bitki čovjeka protiv prirode, priroda pobjeđuje. (…) Simboličke konotacije ovoga rada – tehnologija koja spašava prirodu od uništenja – autorica postavlja kao lajtmotiv cjelokupne izložbe. (…) Svojim novim radovima Margareta Lekić želi potaknuti na razmišljanje o značenju i smislu življenja u svijetu kojim dominira suvremena tehnologija, navodeći na shvaćanje o nerazdvojivosti čovjeka kao bića prirode i prirode tehnološkog progresa. Izložbu obilježava stav umjetnice o tehnološkom napretku kao nužnom i neosporivom, odnosno nečemu što ne dovodi do dehumanizacije: Ljudsko i neljudsko više se ne smatraju suprotnima, nego paralelnima: suvremeni je čovjek shvatio da ga tehnologija može uništiti i zato djeluje na unapređenju pozitivnog odnosa spram prirode, vlastitog bića i kulture, te na razvijanju pozitivnog gledanja na mogućnosti tehnološke kreacije. (…) Strah od tehnologije je neutemeljen; čovjek je prirodno biće i njegov pokušaj da u potpunosti zamijeni prirodu tehnologijom besmislen je, jer će tehnologija uvijek biti u službi čovjeka, a ne obratno. Napretkom tehnologije neće doći do nestanka bitka, a samim time i nestanka umjetnosti, filozofije, poezije, niti do dehumanizacije društva.

Iz teksta predgovora Daniela Zeca

O autorici:

Margareta Lekić rođena je 1982. u Osijeku gdje živi i radi. Članica je HDLU-a Osijek, HDLU-a u Zagrebu i HZSU-a. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu, na Odsjeku kiparstva, a na istoj akademiji trenutno je na doktorskom studiju, također na Odsjeku kiparstva. Zaposlena je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Studijski je boravila u SAD-u, Austriji i Francuskoj. Od 2005. do danas sudjelovala je na devetnaest samostalnih izložbi, te na više od četrdeset skupnih izložbi.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Radno vrijeme:

srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU