IZLOŽBA: MARIJA KORUGA – LJEPOTA NIJE DOVOLJNA

Marija Koruga

LJEPOTA NIJE DOVOLJNA

5.10. – 23.10.2016.
Program Galerije Karas u Galeriji Prsten

marija_koruga_light_is_invisible_you_only_see_light_when_its_reflected_when_it_its_something_r15o_combined-technique_2016_bijela

Otvorenje izložbe održat će se 5.10.2016. u 19.00h

S izrazitom lakoćom Marija Koruga svoj je slikarski i crtački poriv i temperament prometnula u materijalnu i haptičku dimenziju, stvarajući ciklus od šest koloristički bogato razrađenih i iznimno komunikativnih apstraktnih djela. Strukture kružnih objekata, njihovih caklastih površina, animiranih raznolikim intervencijama, određene su unutarnjom logikom, koja uspostavlja posve različite, a opet, unutar cjeline ciklusa, dosljedne kompozicije.

Pojedini se radovi baziraju na kolorističkoj kondenzaciji, monokromizaciji ploha; drugi se, pak rastvaraju u ritmičnim i dinamičnim odnosima, koje autorica gradi na sebi svojstven način poigravanja s varijabilnim mogućnostima preklapanja planova slike, koja se iz druge prometnula u treću dimenziju. Preklapanje postiže prozračnim prijelazima, naglašenim akcentuiranjem i kontrastiranjem, i drugim likovnim postupcima.

Frekvencijama bojâ, i pridruženim zahvatima u materiji, ove osjetilne slike izazivaju kod promatrača upečatljivi slijed prizivanja asocijacija, poistovjećivanja. Osvještava se i autoričina potreba da dokine granicu između sebe, publike i djela. Dokidanje se djelomično ostvaruje u efektu zrcaljenja okoline na površini djela, koji mami pažnju svojom karnalnom ili organičkom materičnošću.

Upravo se u ovom segmentu potvrđuje eksperimentalni potencijal Marijina bavljenja materijalom, epoksijem, koji je prijemčiv za refleksije svjetlosti, aktivatora percepcije svega što postoji, i čije se postojanje također potvrđuje u interakciji s predmetom, tijelom… Jednako kao što se egzistencija umjetničkoga predmeta ostvaruje u interkaciji s njegovim promatračem i tumačem.

Spomenuta tema preklapanja je posebno indikativna, jer se po tom principu i sami objekti preklapaju, odnosno nastavljaju jedan na drugi, a i promatrač je potaknut na iskustveno i fizičko preklapanje, odnosno dodirivanje djela. Time se dokida sankrosantni status izloženoga rada, točnije naglasak se stavlja upravo na činjenicu njegove izloženosti, baš kao što i njegovi svjedoci osvjedočuju vlastitu izloženost u različitim poretcima zbiljske, fizičke, emotivne, virtualne i mnogih drugih stvarnosti.

Barbara Vujanović

O autorici:

Marija Koruga rođena je 1988. u Zagrebu. 2012. završava studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu. Izlagala je na brojnim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

 

Radno vrijeme:

srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU