IZLOŽBA: MARIJA KORUGA – LJEPOTA NIJE DOVOLJNA

Marija Koruga

LJEPOTA NIJE DOVOLJNA

5.10. – 23.10.2016.
Program Galerije Karas u Galeriji Prsten

marija_koruga_light_is_invisible_you_only_see_light_when_its_reflected_when_it_its_something_r15o_combined-technique_2016_bijela

Otvorenje izložbe održat će se 5.10.2016. u 19.00h

S izrazitom lakoćom Marija Koruga svoj je slikarski i crtački poriv i temperament prometnula u materijalnu i haptičku dimenziju, stvarajući ciklus od šest koloristički bogato razrađenih i iznimno komunikativnih apstraktnih djela. Strukture kružnih objekata, njihovih caklastih površina, animiranih raznolikim intervencijama, određene su unutarnjom logikom, koja uspostavlja posve različite, a opet, unutar cjeline ciklusa, dosljedne kompozicije.

Pojedini se radovi baziraju na kolorističkoj kondenzaciji, monokromizaciji ploha; drugi se, pak rastvaraju u ritmičnim i dinamičnim odnosima, koje autorica gradi na sebi svojstven način poigravanja s varijabilnim mogućnostima preklapanja planova slike, koja se iz druge prometnula u treću dimenziju. Preklapanje postiže prozračnim prijelazima, naglašenim akcentuiranjem i kontrastiranjem, i drugim likovnim postupcima.

Frekvencijama bojâ, i pridruženim zahvatima u materiji, ove osjetilne slike izazivaju kod promatrača upečatljivi slijed prizivanja asocijacija, poistovjećivanja. Osvještava se i autoričina potreba da dokine granicu između sebe, publike i djela. Dokidanje se djelomično ostvaruje u efektu zrcaljenja okoline na površini djela, koji mami pažnju svojom karnalnom ili organičkom materičnošću.

Upravo se u ovom segmentu potvrđuje eksperimentalni potencijal Marijina bavljenja materijalom, epoksijem, koji je prijemčiv za refleksije svjetlosti, aktivatora percepcije svega što postoji, i čije se postojanje također potvrđuje u interakciji s predmetom, tijelom… Jednako kao što se egzistencija umjetničkoga predmeta ostvaruje u interkaciji s njegovim promatračem i tumačem.

Spomenuta tema preklapanja je posebno indikativna, jer se po tom principu i sami objekti preklapaju, odnosno nastavljaju jedan na drugi, a i promatrač je potaknut na iskustveno i fizičko preklapanje, odnosno dodirivanje djela. Time se dokida sankrosantni status izloženoga rada, točnije naglasak se stavlja upravo na činjenicu njegove izloženosti, baš kao što i njegovi svjedoci osvjedočuju vlastitu izloženost u različitim poretcima zbiljske, fizičke, emotivne, virtualne i mnogih drugih stvarnosti.

Barbara Vujanović

O autorici:

Marija Koruga rođena je 1988. u Zagrebu. 2012. završava studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu. Izlagala je na brojnim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

 

Radno vrijeme:

srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU