Izložba: Vanja Babić/Super ponuda u Galeriji Forum, Zagreb

vanja babić

vanja2

Vanja Babić (Zagreb 1984.) diplomirao je 2013. godine na odsjeku Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izlagački je aktivan i zapažen već prije završetka studija, a iste godine kada diplomira postaje višestruki laureat: dobiva nagradu Essl Art Award, 2013., stipendiju Becks za umjetničko stvaranje i posebnu nagradu na izložbi Energija, 2013. godine.

Izlagao je na nekoliko samostalnih te brojnim grupnim izložbama i akcijama u Zagrebu, Koprivnici, Beču, Londonu…

Na izložbi u Forumu autor izlaže radove vezane uz novac, bilo da je riječ o specifičnom prikazu novca samog, bilo o aspektima konzumerizma, odnosno o popratnim posljedicama prevelike proizvodnje i potrošnje.

Različita su sredstva kojima se autor služi. Uz ostalo to su fotografije kao dokumenti načina manipuliranja potrebom za trošenjem (reklame, akcije-popusti, senzacionalistički natpisi…). Zatim tu su i sami proizvodi kojima je istekao rok, preuzeti iz reciklažnih gradskih pogona.

Izloženi su i zabavni mehanizmi koji estetiziraju i ironiziraju, u isti mah, okolnosti vezane uz novac, njegovu zaradu i potrošnju. Primjerice, to su, kako opisuje autor – satovi koji zvučno pune prostor otkucajima sekundara. Okreću novac (kovanice i novčanice) koji predstavlja zaradu po minuti minimalne plaće, prosječnih plaća i iznadprosječnih plaća, od manjih prema većim.

Kroz ludički pristup s iznenađujućim tehničkim invencijama i vizualnim pojavnostima notornog platežnog sredstva, Babić potiče zamišljanje nad stvarnim atributima vrijednosnih papira i objekata želja koji vladaju našim svijetom.

 

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU