IZLOŽBA: NEVENKA ARBANAS – LISTOVI

NEVENKA ARBANAS

LISTOVI

GALERIJA BAČVA

12. – 23.10.2016.

arbanas-baner-web-novo2

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 12.10. u 19.00 sati.

 

KIŠA OD LIŠĆA

Izložbom u HDLU-u Nevenka Arbanas pravi novi iskorak u istraživanju mogućnosti svoga umjetničkog izričaja unutar ciklusa Listova. Služeći se svojim karakterističnim rukopisom, Arbanas je ovim ciklusom 2010. godine otvorila etapu novih načina promišljanja u svome umjetničkom pristupu. Od toga trenutka, umjetnica nizom izložbi i autorskih mapa sustavno istražuje mogućnosti te proširuje sintaksu svoje novootkrivene gramatike.

Prilagodivši se prostoru Galerije Bačva, Arbanas stvara ambijent od Listova otisnutih na predimenzioniranim rolama papira što slobodno vise, prateći kružnicu njezina vanjskog zida. Klasično otisnuta grafika, mišljena da se promatra s obje strane papira, na ovaj način poprima značajke skulpture koju je potrebno obići sa svih strana. Ovi izlošci, međutim, nisu zamišljeni da ih se promatra pojedinačno, već kao cjelinu u interakciji s prostorom što ih okružuje i u kojem se nalaze. Predimenzionirani listovi grafičkih otisaka koji vise u prostoru galerije te se “slijevaju” po njezinu podu nisu novina u nastupima Nevenke Arbanas, a gradnja ambijenata listovima papira započeta je 2010. godine prvom izložbom ciklusa u Studiju Račić. Animacija “listova” u slobodnom, polaganom padu, u centru kružnog prostora galerije, međutim, uvodi novi element u umjetničinu izlagačku praksu. Spori tempo pada minimalističke animacije preslikava i izmješta u novi medij kompozicije papirnatih otisaka rađene klasičnim grafičarskim tehnikama, što su joj prethodile i što je simbolično i ovdje u smislenoj sintezi okružuju. Pri tome riječ list koristimo u navodnicima budući da baratamo namjerno nesavršenim otiscima stvarnoga lišća, lišenog njegove lokalne boje, ali i apstrahiranim formama što na ovo samo podsjeća, balansirajući tako na samoj granici figuracije prema apstraktnom. Osim toga, kako sam više puta ranije pojašnjavala, termin lista u repertoaru Nevenke Arbanas namjerice igra na kartu ambivalencije značenja između konkretnog biljnog motiva i posljedično elementa prirode, s jedne strane, te tehničkog termina grafičkog lista kao simbola umjetničina “zanata”, s druge.

Monumentalnu, fluidnu cjelinu ambijenta karakterizira minimalizam formalne kompozicije, dok je njezina značenjska potka proširena “komplementarnim kontrastom” opipljivoga, konkretnog papirnatog medija s virtualnom naravi i dinamikom animacije. Ovim, usudimo se ustvrditi, uspjelim eksperimentom, Arbanas daje naslutiti smjer svojih budućih umjetničkih istraživanja, koja će možebitno oznaku grafičkoga u njezinu opusu staviti pod navodnike (u klasičnom smislu riječi) baš poput one u “lista”.

Ivana Rončević Elezović

O autorici:

Nevenka Arbanas akademska slikarica – grafičarka rođena je 1950.godine u Batini.

Diplomirala je 1975. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta. Na istoj Akademiji pohađala je poslijediplomski studij u trajanju od četiri semestra, te je stekla naziv magistra za područje grafičkih izraza.

Od 1975. godine do danas održala je 44 samostalne izložbe i sudjelovala na više od 200 žiriranih skupnih izložbi ili autorskih koncepcija u zemlji i širom svijeta. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada. Redoviti je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

 

Radno vrijeme:

srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU