Izložba nagrađenih autora 32. salona mladih:
FRAN MAKEK I MAK MELCHER
10.11. – 11.12. 2016.
Galerija PM

1-web-cover-fran-i-mak

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 10.11.2016. u 19.00h

U okviru 33. salona mladih u Galeriji Proširenih medija (PM) bit će otvorena Izložba nagrađenih autora 32. salona mladih: Fran Makek i Mak Melcher.

Podsjećamo, Grand Prix 32. salona mladih dobio je akademski slikar Mitar Matić, za što je nagrađen dvomjesečnom rezidencijom u Parizu, dok su Fran Makek i Mak Melcher dobitnici dvije jednakovrijedne 2. nagrade.

Na izložbi nagrađenih autora Fran Makek je u tehnici jumbo plakata apliciranog na zid Galerije PM izložio sjedeću kutnu garnituru. Kako navodi autor, to je motiv kojeg bez nekog jasnog razloga više puta ponavlja kroz svoje likovno stvaralaštvo, bilo u ranim studijama interijera nastalima za vrijeme studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti, bilo u crtežu Ležaj figuri potjeranoj iz bračnog kreveta, bilo u seriji božićnih čestitki iz 2013.

Korištenjem zaobljenje zidne plohe kao svojevrsnog kontrapunkta, autor je htio naglasiti ljepotu, monumentalnu jednostavnost i čudesnu funkcionalnost kuta.

“Svi ljudi po prirodi teže znanju; dokaz za to je radost izazvana doživljenim saznanjima: naime, i pored njihove korisne strane, ona nam se sviđaju sama po sebi, i to vizualna saznanja više od svih drugih. Mi vid cijenimo iznad svega, ne samo zato što uz pomoć njega možemo raditi, nego čak i pod pretpostavkom da ne želimo ništa raditi.”

Aristotel

Mak Melcher će izložiti monumentalnu skulpturu. Donoseći glinu direktno iz glinokopa u prostor Galerije, autor mijenja lokaciju i kontekst ovom plemenitom materijalu. Na unaprijed konstruiranu i postavljenu drvenu konstrukciju nabacuje i modelira in situ. Stvaranje traje četiri dana, a u ta četiri dana autor je Galeriju pretvorio u svoj atelje.

Vrijeme trajanja izložbe autor ujedno smatra i periodom života svog rada, odnosno njegovim životnim ciklusom – on se tamo rađa, živi i umire, jer će po završetku izložbe biti uništen i vraćen u prvobitni kontekst.

Cijela izložba za autora je svojevrsni proces i eksperiment za kojeg nije siguran kako će se razvijati, a kamoli završiti, no poštujući prirodni fundament materijala, nakon modeliranja gline u potpunosti prepušta radu dinamiku promjena i vlastitu transformaciju.

”Sušenjem dolazi do promjena boje, oblika, kompozicije; nastaju novi odnosi unutar djela. Djelo doslovno živi! No taj život ne traje dugo, barem ne za naše ljudsko poimanje vremena. Traje dok se glina ne osuši, raspuca, možda i otpadne, razbije se o pod.”

RADNO VRIJEME GALERIJA
srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno
*IZNIMKA: Salon mladih bit će zatvoren za javnost u četvrtak, 1.12. i petak, 2.12., a otvoren u ponedjeljak, 28.11. i utorak, 29.

ULAZNICE
20 kn za građanstvo
10 kn za učenike, studente i umirovljenike, uz predočenje važećih isprava;
10 kn za grupe (više od pet osoba; cijena po osobi)
10 kn za redovite članove udruženja ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin uz predočenje važeće članske iskaznice;
Besplatno za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND te studente Akademije likovnih umjetnosti i studente Filozofskog fakulteta smjera povijest umjetnosti ili etnologije i kulturne antropologije, uz predočenje važećih isprava.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU