Izložba: Vlasta Žanić/Inflatus mobilus u Galeriji Vladimir Bužančić, Zagreb

vlasta

Mobilna skulptura Inflatus mobilus Vlaste Žanić, koja se u Galeriji Vladimir Bužančić premijerno predstavlja, travestira poimanje skulpture visokog modernizma – njezine arhetipske i višeznačne apstraktne oblike kao i predodžbu o njezinu tvorcu, snažnom umjetničkom subjektu i velikom umjetniku koji svojim radom uspijeva prevladati egzistencijalnu dramu i pronaći smisao. 

Uspravan, vetikalan oblik  Inflatusa mobilusa evocira, dakako, Brancusijev Beskonačni stup kao ideal čiste likovne forme, ali se u bitnom odvaja od svog modernističkog pretka:  Inflatus mobilus Vlaste Žanić je mobilan. Za razliku od klasične skulpture koja je statična i zahtijeva kretanje promatrača kako bi je sagledao iz različitih vizura, Inflatus mobilus se kreće prostorom, mijenjajući smjer kretanja u sudaru s preprekom, a promatrač stoji, odnosno njegovo kretanje nije relevantno za doživljaj skulpture. „Na ovaj način vitalna slobodna forma, “prožeta misterijem egzistencije i prisutnosti”, travestirana je gotovo doslovno, tj. prohodala je, a autonomno umjetničko djelo preobraženo je u autonomnog robota koji “mingla” s posjetiocima, evocirajući na taj način najveći kiparski mit, mit o Pigmalionu.“ (Predrag Pavić, iz teksta predgovora)

           

Vlasta Žanić diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1990. godine od kada kontinuirano izlaže i sustavno se bavi pojmom skulpture, koristeći razne medije izražavanja (skulptura, instalacija, video, umjetnost performans, happening, društvena skulptura…) i istražujući dodirne točke i odnose među njima. Teme kojima se bavi kreću se u rasponu od osobnih i intimnih do teoretskih i konceptualnih propitivanja o pojmu umjetnosti, značenju i poziciji autora, publike i eksponata.

Višestruko je nagrađivana za svoj rad: Nagrada na 8. triennalu hrvatskog kiparstva 2003., Godišnja nagrada HDLU-a 2005., Nagrada Oktavijan za eksperimentalni film na 14. danima hrvatskog filma 2006., Vjesnikova godišnja nagrada 2006., Nagrada na Internacionalnom multimedijskom festivalu Visura apperta 2010. i 2014., Nagrada hrvatske sekcije na Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015., Grand prix na 51. Zagrebačkom salonu 2016. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti. Od 2010. radi kao docentica na Odjelu kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

 

Izložba Vlaste Žanić može se pogledati do 12. prosinca 2016., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 09 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.  

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU