Izložba: Vlasta Žanić/Inflatus mobilus u Galeriji Vladimir Bužančić, Zagreb

vlasta

Mobilna skulptura Inflatus mobilus Vlaste Žanić, koja se u Galeriji Vladimir Bužančić premijerno predstavlja, travestira poimanje skulpture visokog modernizma – njezine arhetipske i višeznačne apstraktne oblike kao i predodžbu o njezinu tvorcu, snažnom umjetničkom subjektu i velikom umjetniku koji svojim radom uspijeva prevladati egzistencijalnu dramu i pronaći smisao. 

Uspravan, vetikalan oblik  Inflatusa mobilusa evocira, dakako, Brancusijev Beskonačni stup kao ideal čiste likovne forme, ali se u bitnom odvaja od svog modernističkog pretka:  Inflatus mobilus Vlaste Žanić je mobilan. Za razliku od klasične skulpture koja je statična i zahtijeva kretanje promatrača kako bi je sagledao iz različitih vizura, Inflatus mobilus se kreće prostorom, mijenjajući smjer kretanja u sudaru s preprekom, a promatrač stoji, odnosno njegovo kretanje nije relevantno za doživljaj skulpture. „Na ovaj način vitalna slobodna forma, “prožeta misterijem egzistencije i prisutnosti”, travestirana je gotovo doslovno, tj. prohodala je, a autonomno umjetničko djelo preobraženo je u autonomnog robota koji “mingla” s posjetiocima, evocirajući na taj način najveći kiparski mit, mit o Pigmalionu.“ (Predrag Pavić, iz teksta predgovora)

           

Vlasta Žanić diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1990. godine od kada kontinuirano izlaže i sustavno se bavi pojmom skulpture, koristeći razne medije izražavanja (skulptura, instalacija, video, umjetnost performans, happening, društvena skulptura…) i istražujući dodirne točke i odnose među njima. Teme kojima se bavi kreću se u rasponu od osobnih i intimnih do teoretskih i konceptualnih propitivanja o pojmu umjetnosti, značenju i poziciji autora, publike i eksponata.

Višestruko je nagrađivana za svoj rad: Nagrada na 8. triennalu hrvatskog kiparstva 2003., Godišnja nagrada HDLU-a 2005., Nagrada Oktavijan za eksperimentalni film na 14. danima hrvatskog filma 2006., Vjesnikova godišnja nagrada 2006., Nagrada na Internacionalnom multimedijskom festivalu Visura apperta 2010. i 2014., Nagrada hrvatske sekcije na Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015., Grand prix na 51. Zagrebačkom salonu 2016. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti. Od 2010. radi kao docentica na Odjelu kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

 

Izložba Vlaste Žanić može se pogledati do 12. prosinca 2016., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 09 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.  

 

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU