Predstavljen multimedijalni projekt Nikola Tesla – Mind from the future

Predstavljen multimedijalni projekt Nikola Tesla – Mind from the future

tomislav-buntak

U ateljeu akademskog kipara i redovitog profesora na Akademiji likovne umjetnosti Mile Blaževića, autora spomenika Nikoli Tesli, predstavljen je projekt Nikola Tesla – Mind from the future, najveći hrvatski multimedijalni izložbeni projekt. Izložba se otvara u studenome 2017. u Meštrovićevu paviljonu u partnerstvu s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i bit će otvorena do travnja 2018.

Autorica i kustosica izložbe je Helena Bulaja Madunić, međunarodno nagrađivana redateljica, producentica i art direktorica, s 25 godina iskustva u kreiranju pionirskih inovativnih pripovjednih sadržaja i tehnologija na međunarodnoj sceni, koja je predstavila izložbu:
„Na ovoj izložbi odvest ćemo vas na mistično putovanje bez početka i kraja kroz Tesline ideje, vizije, inspiraciju i filozofska promišljanja koja su temelj međunarodnom multimedijalnom djelu ′Mehaničke Figure – Inspirirani Teslom′, koje čini okosnicu postava i na kojem radim već 11 godina. U brojnim međunarodnim suradnjama s akademskim, kulturnim, filmskim, umjetničkim, znanstvenim i inženjerskim platformama, aktivno promoviram filozofski aspekt Teslina vizionarskog pristupa stvaralaštvu, u kojem je Teslina inspiriranost objektivnom umjetnošću ključna i u njegovu specifičnom pristupu inženjerstvu i znanstvenom radu, koja u sebi nose odgovore na ključne probleme suvremenog društva. Glavna poruka i cilj izložbe su prije svega prenošenje Tesline energije stvaranja, ponajprije mladim generacijama. Želja mi je prostor Meštrovićeva paviljona oslikati digitalnim i interaktivnim freskama, te stvoriti dojam uronjenosti u Teslin san, koristeći najnovija tehnološka dostignuća video i svjetlosnog dizajna u kreiranju multidimenzionalnog putovanja kroz najvažnije ′stanice′ Teslina života u kontekstu razvoja filmske industrije i industrije zabave, a sve kako bih ostvarila zadnju Teslinu želju, kojom je izrazio nadu da će netko u skoroj budućnosti konačno izumiti projektor iz glave, te na taj način otvoriti i znanstveno poglavlje potpuno novog poimanja čovjeka kao bića uronjenog u kozmičku svijest.“

Sascha Machiedo direktor je projekta i voditelj međunarodnog dizajnerskog tima izložbe. Machiedo je industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta. Vodio je projekte kao što su Paviljon SAD-a svjetskog Expo-a 2015. u Milanu, Giorgio Armani Retrospective, BMW Guggenheim Lab, Venice Art Biennale, Guggenheim New York i Bilbao te muzeografije na projektima Louvre Abu Dhabija i Guggenheim Abu Dhabija.
„Ova izložba predstavlja uvid u život i djelo svjetskog vizionara kroz multimedijalni pristup, ali i kroz interpretaciju Nikole Tesle djelima suvremenih umjetnika. Izložba će biti  izuzetan paralelni spoj znanosti i umjetnosti, te će Meštrovićev paviljon u studenome 2017. biti mjesto najvećega znanstveno-umjetničkog događaja godine. Vizija Nikole Tesle inspirirala je producentsko-kreativni tim na stvaranje umjetničkog spektakla futurističkog predznaka. Izložba koju vam predstavljamo je tematska izložba nacionalnog značenja i globalnog potencijala te nam je velika čast započeti projekt ovdje, i iz Zagreba krenuti u svijet. Od početka je koncipirana za postav u jedinstvenom prostoru Meštrovićeva paviljona, ali i s opcijom putujuće izložbe. Drago mi je najaviti da smo u razgovoru s institucijama u New Yorku, koji bi trebao biti logična iduća stanica, a putovanje s Nikolom Teslom zaokružili bismo na svjetskom Expou u Dubaiju 2020. godine“, izjavio je Sascha Machiedo.
Partner projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a ravnateljica Ivana Andabaka izjavila je:
„Izložba Nikola Tesla – Mind from the Future ima za cilj poduprijeti i promovirati umjetničku izvrsnost, inventivnost te primjenu najnovijih tehnologija na području vizualne umjetnosti. U jedinstvenom prostoru Meštrovićeva paviljona, odnosno Doma hrvatskih likovnih umjetnika, najavljujući ulazak u 150. godišnjicu HDLU-a i 80. godišnjicu zgrade, iznimno snažnom simbolikom povezujemo stvaralačku energiju trojice naših velikana s područja znanosti, umjetnosti i obrazovanja – Tesle, Meštrovića i Kršnjavija – te na najsuvremeniji način kreiramo i iniciramo prostor za poticajni dijalog.  Potrebno je istaknuti i model javno-privatnog partnerstva, u skladu s aktualnim svjetskim praksama kreativnih industrija i kulturnog menadžmenta, koji za cilj ima predstavljanje izložbe visoke produkcijske kvalitete što široj tuzemnoj i inozemnoj publici.“

„Nikola Tesla ostavio je nenadmašiv trag u svjetskoj povijesti. Sigurni smo da će zbog globalnog interesa za njegov lik i djelo, izložba pronaći svoje mjesto i u svijetu. Već sada radimo na tome da nakon Zagreba multimedijalni projekt Nikola Tesla – Mind from the future bude postavljen i u New Yorku, Parizu, Budimpešti, Pragu i Dubaiju. Ovo je projekt u koji jako vjerujemo i s kojim želimo ostati zabilježeni u povijesti kao najveći hrvatski izložbeni izvozni projekt“, izjavio je Krešimir Renzo Prosoli, CEO Real grupe, producentske kuće projekta i zahvalio partnerima i pokroviteljima.

Važnost i ozbiljnost ovoga interdisciplinarnog projekta do danas su prepoznale brojne hrvatske institucije i udruženja. Multimedijalni projekt također je od nacionalnog interesa i od samih svojih začetaka odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, a pokrovitelji projekta su i Gradonačelnik Milan Bandić i Grad Zagreb. Projekt ima podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a velika potpora projektu su i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski prirodoslovni muzej, Institut Ruđer Bošković, Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost, Muzej Like – Gospić, Memorijalni centar „Nikola Tesla” – Smiljan te Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Sponzor projekta je tvrtka HEP, koja je prepoznala važnost i vrijednost ove multimedijalne umjetničke priče velikog potencijala za uspjeh i u svijetu, a medijski pokrovitelji projekta su Nova TV, Hanza media i Media servis.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU