Dodijeljene su NAGRADE 33. SALONA MLADIH

Dodijeljene su
NAGRADE 33. SALONA MLADIH

HPB nagrade
MSU nagrada
Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku

 

Jučer, 6. studenoga, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika uručene su nagrade 33. salona maldih.

Ove godine, u službenoj konkurenciji 33. Salona mladih, dodijeljene su čak tri HPB novčane nagrade, dvije HPB posebne pohvale te MSU nagrada, dok su, izvan službene konkurencije,  zahvalnošću privatnog donatora i mecene uručene dvije jednakovrijedne novčane Nagrade Iva Vraneković – umjetnik umjetniku te jedna pohvala.


Odbor za dodjelu HPB nagrada u sastavu Ksenija Baronica, Ida Blažičko, Duje Jurić, Lana Stojićević, Dino Zrnec i Tomislav Vuić dodijelio je HPB Grand prix 33. Salona mladih u vrijednosti 10.000,00 kn Luki Kedži za rad KYKLOP G.M.B.H., 2. HPB nagradu u vrijednosti 7.000,00 kn  umjetničkom tandemu Mariji Plečko i Petri Orbanić za rad Dah, dva..., dok je 3. HPB nagrada u vrijednosti 5.000,00 kn dodijeljenaMihaelu Gibi, za rad Sunčano uz mogućnost razbojništva.

 

Luka Kedžo

Marija Plečko i Petra Orbanić

Mihael Giba

HPB posebne pohvale dodijeljene su Jeleni Lovrec za rad Still live/Still alive i Vanji Babiću za Rad u kutiji.

Jelena Lovrec, Martina Miholić

Josip Zanki, Ivana Andabaka, Vanja Babić, Martina Miholić

HPB nagrade 33. salona mladih uručili su Tomislav Vuić, predsjednik uprave HPB-a i kustosice izložbe Martina Miholić i Mia Orsag.

 

Snježana Pintarić, Ivana Andabaka, Miran Šabić

 

Stručno vijeće Muzeja za suvremenu umjetnost Zagreb dodijelio je MSU nagradu Miranu Šabiću za radTroškovnik, a nagrada je organizacija samostalne izložbe u MSU galeriji u 2018. godini, za vrijeme trajanja sljedećeg Salona mladih. MSU nagradu uručila je Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Tomislav Buntak, Pavle Pavlović, Mak Melcher

 

Na inicijativu privatnog donatora, potaknutog opusom mlade umjetnice Ive Vraneković, u njezino sjećanje uspostavljena je Nagrada Iva Vraneković – umjetniku umjetniku, koja će podupirati rad i produkciju mladih umjetnika. Stručni odbor u sastavu Nikola Albaneže, Vladimir Dodig Trokut, Mio Vesović i donator, jednakovrijednom novčanom stipendijom u iznosu po 7.000,00 kn te organizacijom izložbe u zagrebačkoj galeriji 3.14  nagradili su Pavla Pavlovića za radove Sinnerman i How te Maka Melchera za monumentalnu prostornu instalaciju Bez naziva. Posebna pohvalu i stipendija u iznosu 4.000,00 kn dodijeljena je umjetnici Meliti Matović Fligler za rad Nova obitelj.

 

Neposredno nakon dodjele nagrada održala se i promocija kataloga, a potom i glazbeni program kreiran prema listi želja umjetnika 33. salona mladih.
Ovogodišnji Salon mladih bavi se preispitivanjem modela financiranja umjetničkog rada kao i egzistencije mladih umjetnika. Kustosice salona Mia Orsag i Martina Miholić krenule su od premise kako je kultura trenutno najbolji primjer struke u kojoj pojedinac ne radi da bi zarađivao, već dijametralno suprotno, zarađuje da bi mogao raditi. Salon mladih nastojao je odgovoriti na pitanja koliko je opstanak moguć i kojim se sve sredstvima borimo za boljitak kulture i umjetnika kao individue.Salon mladih može se razgledati do 11. prosinca 2016., a od ostalih završnih događanja najavljujemo izlaganje Nike Radić i Tonke Maleković: Mobilnost mladih hrvatskih umjetnika u međunarodnom kontekstu koje će se održati 7.12. u 18.00h.

***

 

Detaljnije o nagrađenima

HPB GRAND PRIX NAGRADA 33. SALONA MLADIH
Luka Kedžo
KYKLOP G.M.B.H.

Tomislav Buntak, Tomislav Vuić, Martina Miholić, Luka Kedžo, Josip Zanki, Ivana Andabaka, Mia Orsag, Ksenija Baronica

 

Obrazloženje:
Luka Kedžo u svom radu KYKLOP G.M.B.H. polazi od fotografske opreme koja mu je osnovno sredstvo rada, materijal koji smatra primarnim za svoje stvaralaštvo. KYKLOP G.M.B.H. je instalacija nastala po uzoru na fotografski stativ, sklopljen od poklonjenih dijelova fotoaparata, s objektivom kao velikim kiklopskim okom. Rad je do sada bio izlagan kao trodimenzionalni objekt u prostoru (postavljen na nogare ili obješen naglavačke), a sada je na Salonu predstavljen dvodimenzionalno u mediju fotografije. Na prvoj je fotografiji sama konstrukcija u svojoj ogoljenosti, krhkosti, crnom samoljepljivom trakom povezanih dijelova, dok je na drugoj ogrnuta zlatnim plaštom poput kralja. Dakle, oprema, odnosno sredstvo za rad kao gospodar situacije i preduvjet za kvalitetno umjetničko djelo ili samo kao fikcija.

Luka Kedžo je umjetnik u stalnom preispitivanju medija fotografije. U svom vrsno produciranom radu mitska naziva kroz različite je medije i aspekte te na osebujan i ironičan način odgovorio na temu Salona te ponovo ukazao na bitna pitanja stvaranja i produciranja umjetničkog rada.

 

O umjetniku:

Luka Kedžo rođen je 1986. godine u Dubrovniku. Godine 2014. završio je postdiplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kontinuirano sudjeluje na umjetničkim radionicama te izlaže u zemlji i inozemstvu. Izlagao je na izložbi finalista T-HT nagrade te je bio finalist Nagrade Radoslav Putar 2016. za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika do 35 godina.

 

2. HPB NAGRADA
Marija Plečko i Petra Orbanić
Dah, dva…
Ivana Andabaka, Mia Orsag, Marija Plečko i Petra Orbanić, Martina Miholić

Obrazloženje:
Tijekom rada na određenom projektu, umjetnici se susreću s raznim izazovima koji ih u nedostatku financija i nemogućnosti realizacije ponekad paradoksalno obogaćuju. Autorice Marija Plečko i Petra Orbanić u radu Dah, dva… korištenjem vlastite dokumentacije na otvoren, zaigran i poetičan način, razotkrivaju skice i mehanizme vlastite umjetničke produkcije.
Kroz jednostavno testiranje, pokušaje, padove, mogućnosti i nemogućnosti realizacije, autorice prikazuju jednu od etapa neostvarenog, ali u kontekstu ovogodišnjeg Salona mladih ipak kvalitetno ostvarenog projekta. Ovaj rad, na vrlo intuitivan i nepretenciozan način, ukazuje na to da je moguće napraviti kvalitetan rad bez nametanja usiljenog koncepta. Ovaj rad izložen na 33. salonu mladih, pod kustoskim konceptom Troškovnik, poprima novi kontekst i kvalitetno komentira umjetničku produkciju. Umjesto konstruiranog statementa autorice uspijevaju komunicirati znatiželju i otkrivanje.

O umjetnicama:
Petra Orbanić rođena je 1991. godine u Puli. Godine 2010. upisuje studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ljetni semestar 2013./2014. godine provela je, u sklopu Erasmus programa, na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju. Kao članica autorskog tima na projektu Adventski kalendar dobila je posebnu Rektorovu nagradu.

Marija Plečko rođena je 1992. godine u Zaboku. Godine 2010. upisuje studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti zajedno s Petrom Orbanić organizira i sudjeluje na brojnim edukativnim i likovnim radionicama te projektima.

3. HPB NAGRADA
Mihael Giba
Sunčano uz mogućnost razbojništva
Tomislav Vuić, Ivana Andabaka, Josip Zanki, Mihael Giba, Ksenija Baronica, Martina Miholić, Tomislav Buntak

 

Obrazloženje:

Projektom duhovitim već i na razini naziva, Sunčano uz mogućnost razbojništva, Mihael Giba uviđa i istražuje veze između vremenskih uvjeta, emocionalnog stanja i kriminalne aktivnosti građana. Nadovezujući se na aktualnu tendenciju računalnih aplikacija da riješe svaki i najbanalniji problem, Giba kreira aplikaciju koja obradom podataka Policijske uprave zagrebačke i Državnog hidrometeorološkog zavoda zabrinutim građanima nudi prognozu kriminala za određeni zagrebački kvart. Pročišćenom, konceptualno i vizualno koherentnom instalacijom, Giba na iznimno zanimljiv način prevodi suhoparne statističke podatke u vizualni jezik.

O umjetniku:

Mihael Giba rođen je 1985. godine u Čakovcu. Diplomirao je 2008. godine na odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu. Kontinuirano izlaže u zemlji i inozemstvu, a ističemo izložbe u MKC-u Split, Galeriji umjetnina u Splitu, Galeriji Vladimir Nazor u Zagrebu, izložbi finalista T-HT nagrade, Biennale Kvadrilaterale 3 te sudjelovanje na Steirisher Herbst-u. Bio je finalist nagrade Radoslav Putar za 2013. godinu.

 

HPB POSEBNE POHVALE

Vanja Babić, Rad u kutiji

Josip Zanki, Ivana Andabaka, Vanja Babić, Martina Miholić, Tomislav Vuić, Tomislav Buntak

 
Obrazloženje:

U Radu u kutiji Vanja Babić propituje ulogu novca kao sastavnog dijela života. Rad u kutiji plod je iscrpnog umjetničkog istraživanja proizašlog iz rada 5% za umjetnost, u kojem umjetnik izdvaja 5% iznosa od zarade svakog pojedinačnog honorara upotrebljavajući ga pritom kao materijal za produkciju vlastitog umjetničkog rada. Svjedoci smo kontinuirane degradacije kulture i umjetnosti, nerazumijevanja njihove važnosti za cjelokupni razvoj i napredak društva, što Babić s izvanrednom lucidnošću i senzibilitetom svojim radom propitkuje i komentira dajući novi sadržaj i značenje materijalnom.

 

Jelena Lovrec, Still Life/Still Alive

Josip Zanki, Martina Miholić, Jelena Lovrec, Ivana Andabaka, Tomislav Vuić, Tomislav Buntak

Obrazloženje:
U radu Still Life/Still Alive, nastalom kao rezultat višetjedne umjetničke akcije Želim bit’ k’o Berber, mlada umjetnica Jelena Lovrec uspostavila je čvrste početne točke kao temelj daljnjeg istraživanja i stvaranja, potvrđujući izniman stvaralački integritet. Ističemo važnost dijaloga koji Lovrec uspješno uspostavlja u interakciji s javnošću kroz koji svoje radove čini vidljivima, istovremeno se pitajući „kakve su prakse, razmjene, razgovori, dogovori, pregovori, mjeseci, godine, desetljeća nužni kako bi umjetnik postao poznat”.

O umjetnicima:
Vanja Babić rođen je 1984. godine u Zagrebu. Diplomirao je 2013. godine na odsjeku Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagački je aktivan i zapažen već i prije završetka studija, a iste godine kada je diplomirao osvojio je nagradu Essl Art Award, stipendiju Becks za umjetničko stvaranje te posebnu nagradu na izložbi Energija. Izlagao je na 31. salonu mladih i 48. zagrebačkom salonu te sudjelovao na brojnim grupnim izložbama i akcijama u Zagrebu, Koprivnici, Beču i Londonu.
Jelena Lovrec rođena je 1989. godine u Zagrebu. Godine 2014. diplomirala je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kontinuirano izlaže, a od važnijih izložba izdvajamo: T-HT Nagrada za suvremenu hrvatsku umjetnost, Erste fragmenti X i ESSL ART AWARD – VIG special invitation: Junge kunst aus CEE u Beču. Dobitnica je Glavne nagrade Essl Art Award CEE i nagrade Vienna Insurance Group – Junge Kunst aus CEE.

Odbor za dodjelu HPB nagrada:
Ksenija Baronica, Ida  Blažičko, Duje Jurić, Lana Stojićević, Dino Zrnec i Tomislav Vuić

MSU NAGRADA
Miran Šabić
Troškovnik
Mia Orsag, Miran Šabić, Martina Miholić

Obrazloženje:
Na ovogodišnjem 33. salonu mladih Muzej suvremene umjetnosti dodjeljuje nagradu umjetniku Miranu Šabiću. Multimedijalnom instalacijom pod nazivom Troškovnik, Šabić, koristeći različite medije, promišljeno i autoironično progovara o poziciji umjetnika u društvu i na kulturno-umjetničkoj sceni.
U skladu sa zadanim konceptom izložbe Troškovnik koji problematizira egzistenciju umjetnika i njihovu umješnost u iznalasku metoda i (ne)mogućnosti produkcije rada, grafičar Miran Šabić u svom radu istražuje postoji li način izrade grafičkog otiska koji bi mogao biti ostvaren bez novčanih troškova. Stvaralački proces započinje i završava uporabom starog drvenog ormara u ateljeu – od njega stvara matricu za rezbarenje drvoreza, okvir za izradu ručno rađenog papira i čađu za grafičku boju, a kao rezultat nastaje grafika s motivom rabljenog ormara. Osim otiska kao glavnog medija i finalnog produkta umjetničkog procesa, instalaciju čine svi dijelovi ormara i materijali koji su poslužili u nastajanju rada, a detaljan uvid u razradu i realizaciju ideje jasno se iščitava u pratećoj foto i video dokumentaciji.
Umjetnik i inače u svojem dosadašnjem stvaralaštvu, kao i u ovom duhovito intoniranom radu, eksperimentira medijem grafike istražujući nove vidove i mogućnosti tradicionalnih grafičkih tehnika.
Snježana Pintarić, ravnateljica MSU
O umjetniku:
Miran Šabić rođen je 1986. godine u Brežicama u Sloveniji. Diplomirao je 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno studira na doktorskom studiju slikarstva na ALU. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima u SAD-u, Belgiji i Njemačkoj. Kontinuirano izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, a ističemo: The 22nd Seoul International Festival Chosunilbo museum, Seoul, Korea; Neo Print Prize 2014, Neo: Gallery, Bolton, Engleska, UK; 1st Expression of World Art (NEWA) 2011, Henan Museum, Zengzhou, Kina; T- ht nagrada, MSU, Zagreb. Dobitnik je više nagrada i priznanja od kojih se ističu međunarodne nagrade IMAF award, OSTEN Biennial of Drawin, Makedonija 2012.; Velika nagrada za grafiku na INTERBIFEP-u, Međunarodna galerija portreta, Tuzla, BiH, 2011.; Nagrada HDLU-a na 6. Hrvatskom trijenalu grafike 2012.

NAGRADE IVA VRANEKOVIĆ – UMJETNIK UMJETNIKU

Mak Melcher
Bez Naziva

Rad Maka Melchera pod nazivom Zid jedan je u nizu radova koje je autor u proteklim godinama izveo na istovjetan site-specific način; aktualno ostvarenje prati oval izložbenoga prostora dok mu materija, a riječ je o glini koja se suši tijekom trajanja izložbe, prolazi kroz transformaciju uvjetovanu okruženjem. Površina postaje sve poroznija sa sve većim krakelirama te tekstura odražava protok vremena, odnosno fenomen starenja. Osim snažnoga, monumentalnoga dojma, rad je u simboličkome smislu izrazito prijemčiv za upisivanje različitih značenja. Bogata asocijativnost Zida njegova je glavna odlika; to je procesualni rad od dva elementa nastao na licu mjesta, a simbolizira bol, prolaznost, rađanje, smrt, strijeljanje, prepreku i ino.

Pavle Pavlović
Sinnerman, How

Nadrealni, to jest, preciznije rečeno, prizori pomaknuti od norme, ostvareni su u radovima Pavla PavlovićaSinnerman i Haw slikarskim sredstvima hiperrealizma. Apsurd i ironija, hermetičnost i kič (pozicija između arta i „no-arta“), iskazani pretjerivanjem i narativnim suviškom, u autorovoj izvedbi posjeduju uznemirujuću sugestivnost. Kao odraz suvremenoga društva, odnosno komentar pozicije pojedinca u svijetu i međuljudskih odnosa, njegove kompozicije privlače pozornost ne samo na prvi pogled svojom napadnom vizualnošću, već se i trajno nameću simboličkim podtekstom sadržaja.

POHVALA IVA VRANEKOVIĆ – UMJETNIK UMJETNIKU
Melita Matović Fligler
Nova obitelj

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU