IN MEMORIAM: SLAVOMIR DRINKOVIĆ

IN MEMORIAM: Slavomir Drinković

U srijedu 7. prosinca 2016. u Zagrebu je u 65. godini života preminuo Slavomir Drinković.

Slavomir Drinković rođen je 1951. godine u Jelsi na Hvaru. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. V. Michielija 1977. godine, nakon čega se specijalizirao za monumentalnu plastiku u Majstorskoj radionici prof. A. Augustinčića, a od 1979. kod prof. I. Sabolića.

Godine 1995. zaposlio se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na Kiparskom odsjeku, gdje je 1997. izabran je u umjetničko – nastavno zvanje docenta, a 2001. u izvanrednog profesora. Od 1999. do 2003. vršio je funkciju pročelnika. Godine 2006. prvi je puta izabran za dekana te je na toj poziciji odslužio dva uzastopna dvogodišnja mandata. Godine 2007. izabran je i u umjetničko-nastavno zvanje redovitog profesora, a 2012. u trajno umjetničko-nastavno zvanje redovnog profesora te predstojnika Katedre za kiparstvo ALU.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1977. godine, a aktivno je sudjelovao u njegovom radu kao član predsjedništva tijekom dva mandata te kao član umjetničko-prosudbenog tijela za prijem u članstvo HDLU-a. Od 1978. do 1995. bio je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, dok je 2008. izabran za počasnog člana ULUPUH-a.

Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog rada ostvario je 15 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 150 kolektivnih izložaba u Hrvatskoj i svijetu. Bio je sudionik 16 likovnih radionica i simpozija, od čega 7 u inozemstvu. Postavio je 88 skulpture u javnim prostorima od kojih izdvajamo: Spomen obilježja masovnih grobnica Domovinskog rata od kojih je prvo postavljeno na Ovčari, Nadgrobni spomenik obitelji Tuđman (1988.), Spomenik M. Maruliću u Kninu i Berlinu, AB OVO u Osijeku. Radovi su mu u fundusima – stalnim postavima Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne galerije Zagreb, Galerije umjetnina Split, Muzeja suvremene umjetnosti Beograd, Muzeja Murska Sobota. Galerije umjetnina Slavonski brod – zbirka suvremene hrvatske skulpture i Muzeja grada Vukovara.

Godine 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a njegovo je stvaralaštvo prepoznato kroz dodijeljene 23 značajne nagrade, među kojima je i likovna nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2016. godini.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU