IZLOŽBA: Melinda Šefčić – LIKOVNA UMJETNOST KAO TERAPIJA

Melinda Šefčić

Umjetnost kao terapija

13.12.2016.

Galerija Bačva

web-cover-horizontalni

Predstavljanje projekta održat će se u utorak, 13.12. u 19.00 sati.

Izložbu možete razgledati 13.12. od 11.00 do 21.00 sat

 

Crtež kao činitelj i refleksija promjena psihosocijalnog funkcioniranja djece u likovnoj ekspresiji umjetnika

„Likovna umjetnost kao terapija: Crtež kao činitelj i refleksija promjena psihosocijalnog funkcioniranja djece u likovnoj ekspresiji umjetnika“ naslov je istraživačkog likovnog rada Melinde Šefčić, koji se izvodio kao dio predistraživačkog rada za doktorsku disertaciju pod nazivom „Re-humanizacija i re-estetizacija bolničkog prostora: Primjer likovnog rješenja jednog bolničkog odjela”.

Tema likovnog rada bila je istraživanje mogućnosti primjene ekspresivne terapije u preventivnom grupnom radu s djecom te u vlastitom likovnom stvaralaštvu. Optimalan pristup proučavanju umjetnosti kao terapije već je preko stotinu godina predmet prijepora stručnjaka: pedagoga, umjetnika, psihologa i filozofa. Kao što je poznato, mnogi su se psiholozi, neuropsihijatri i umjetnici bavili propitivanjem povezanosti umjetnosti i psihologije te psihoanalizom umjetnika i umjetničkih radova. Art terapija jedna je od danas najprimjenjenijih oblik psihoterapije. Temelji se na ideji da se osobine pojedinaca odražavaju u njihovim likovnim radovima te da stvaralački proces može biti sredstvo izražavanja i terapijske komunikacije.

Melinda je tijekom tri godine istraživačkog rada bila uključena u preventivni grupni rad s djecom osnovnoškolske dobi kao voditeljica likovnog dijela tog programa. Preventivni grupni rad s djecom provodi se korištenjem jasno strukturiranog pristupa koji je prvenstveno namijenjen primarnoj prevenciji poremećaja u ponašanju te psihosocijalnom funkcioniranju djece i mladih. Cilj rada s djecom je da uz pomoć vrlo bogatog kompleksa metoda i tehnika, kao što su: ciljane interakcijske igre, elementi sociodrame i kreativne tehnike poput likovnog, glazbenog ili scenskog izražavanja; dijete iskaže, nacrta i isprazni potisnute negativne emocije te time otkrije i osvjesti pozitivne kvalitete kojih nije bilo svjesno, pri čemu dolazi do osvještavanja i osnaživanja pozitivnih osobina i učvršćivanja onih struktura ličnosti i načina reagiranja koje dijete posjeduje, a kojih nije bilo svjesno.

Praktični dio ovog rada usmjeren je i ograničen na crtež kao ekspresivnu formu uobličavanja emocija te način komunikacije. Crtež zauzima značajno mjesto i ulogu, kako u terapijskom radu, tako i u ovom istraživanju, stoga se uz dječje crteže naglasak stavio i na autonomno likovno stvaralaštvo umjetnice.

Istraživanje je usmjereno na utvrđivanje i procjenu koliko grupni rad s djecom utječe te koliko se reflektira na likovno stvaralaštvo umjetnice i iščitava li se u crtežu djece/korisnika likovni utjecaj voditeljice/umjetnice. Promjene u radu tijekom perioda istraživanja bile su nepredvidive i moguće, a isključivo su se odnosile na razvoj crteža kao formu bilježenja doživljaja svakog grupnog susreta. Radovi su nastajali kroz proces izražavanja i uobličavanja emocija i složenih doživljaja, što se reflektiralo na površinu papira. U ovom se radu nije težilo postizanju visoke estetske razine već postizanju spontane refleksije doživljaja upravo kako se to nalaže i prakticira u samoj Art terapiji.

Koncept izložbe, točnije javne prezentacije, je integriranje nastalih radova u jednu kompleksnu cjelinu, kako bi svi elementi mogli biti sagledani zajedno te kako bi se istraživanje moglo privesti kraju. Rezultati ovog istraživačkog rada biti će izloženi u sklopu doktorske disertacije Melinde Šefčić pod nazivom „Re-humanizacija i re-estetizacija bolničkog prostora: Primjer likovnog rješenja jednog bolničkog odjela”.

 

Melinda Šefčić rođena je 1986. godine u Subotici u Srbiji. Diplomirala je 2012. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstva. Trenutno studira na doktorskom studiju slikarstva na ALU u Zagrebu. Organizatorica je i moderatorica umjetničkog projekta C.R.T.A. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, te je sudjelovala na umjetničkim festivalima i rezidencijalnim programima u inozemstvu. Članica je Upravnog odbora Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU