Izložba: Tea Hatadi …JE ZAVRŠEN…

Tea Hatadi
…JE ZAVRŠEN…
GALERIJA FORUM
Teslina 16, Zagreb

vizual_th_rgb_01_foto_igor_juran

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe
u četvrtak, 15. 12. 2016. u 19 sati.
Izložba ostaje otvorena do 7. 1. 2017.

Krnji naslov izložbe, u kojemu izostaje prva riječ te nastavak pretpostavljene sintagme nakon konstatacije da je ‘nešto završeno’, startna je intriga koja uvodi u niz neočekivanih i zbunjujućih plastičkih ambijentalnih sklopova. Već pogledom s ulice na galeriju u kojoj se izložba održava,  na samom njezinom izlogu susrećemo se s prvim radom, drastično oponentnom adventskom tipu idiličnih dekoracija kojima je trenutno napučen grad. Riječ je o ‘Rasteru nepoznatog autora’, evokaciji nehotičnih kreativnih produkata anonimnih građana koji su uoči ratnih prijetnji 1991. godine, u cilju zaštite, ljepljivim trakama rastrirali staklene površine gradskih lokala.
Trakama, uskim bijelim papirnatim, koje gusto padaju sa stropa i prisiljavaju nas na proboj u prostor galerije prema nejasnim vatrometnim bljeskovima s ekrana u dnu ‘koridora’, realiziran je i drugi rad kao nastavak ‘nekonforne’ percepcije i konzumacije, kako sadržaja tako i prostora izložbe.
Tom nizu pripada i ‘Moderan ležaj za mučenje…’, pod kutem od 20 stupnjeva nakošena daska iz izloga koja tako onemogućava sjedenje odnosno, eventualno, ležanje.
Slijede eksponati pod nazivom ‘Bang bang’ koji ironijski degradiraju oružje na predmete za svakodnevnu upotrebu poput gumice za brisanje, sapuna, četke za WC,  frulice… I tako dalje.
Riječ je o radovima kojima Tea Hatadi nastavlja svoju tematsku preokupaciju zasnovanu  na dugogodišnjem istraživanju relacije između  umjetnosti i rata. Štoviše, izložba je praktični dio doktorskog rada umjetnice pod nazivom RAT – ART: Umjetnost i Domovinski rat,  realiziranog u okviru  Poslijediplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Autorica je proučavala stvaralačke doprinose, odnosno frekvenciju i karakter umjetničkih događanja u vrijeme ratnih 90-ih godina, aktivnost pojedinih galerijskih prostora u gradu, između ostalih i onu same Galerije Forum s njenim izložbama. Primjerice, markantne izložbe Ivana Kožarića ‘U znaku sunca’ za vrijeme koje je izlog galerije (mimo umjetnikove volje) bio obrađen na sličan način kao i prilikom ovog autoričinog nastupa.
Cijelokupno istraživanje pa tako i ova izložba, prema tumačenju autorice, postavlja sljedeća pitanja:
Koliko je razvoj individue uvjetovan trenutkom i prostorom u kojem postoji i u kojem stvara?
Koliko vanjski podražaji utječu na hipotalamus pojedinca i koje su emocije, ali i produkti koji iz tog podražaja proizlaze? Kako umjetnik može potaknuti promatrača na promišljanje o onom drugom i nečem dalekom?

O autorici:
Tea Hatadi (1980.) diplomirala je 2008. godine na Akademiji likovnih umjetnosti  u Zagrebu, gdje nastavlja poslijediplomski doktorski studij slikarstva.
Kao CEEPUS-ova stipendistica od 2003.- 2005. studira na Akademiji likovnih umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu. Godine 2010. boravi na rezidenciji KulturKontakt Austria u Beču i Kunstenaarlogies u Amersfoortu, Nizozemska. Svoj rad predstavila je na desetak samostalnih i preko pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Švicarskoj, Engleskoj, Vijetnamu, Poljskoj, Austriji i Češkoj. U radu koristi različite medije koji čine kompleksne prostorne instalacije. Od 2012. do 2015. radila je kao voditeljica Galerije PM i Galerije Prsten u HDLU-u, Zagreb. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Živi i radi u Zagrebu.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU