IZLOŽBA: JOVANA POPIĆ-ŠTO ŽELIŠ ZABORAVITI

Jovana Popić
ŠTO ŽELIŠ ZABORAVITI?
25.1. – 5.2.2017.
Galerija Bačva

2-popic-web-cover

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 25.1.2017. u 19.00 sati

U periodu 25.01. – 05.02.2017. u Galeriji Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) održat će se izložba umjetnice s berlinskom adresom Jovane Popić pod nazivom Što želiš zaboraviti? Izložbu će otvoriti dr.sc Hrvoje Klasić, docent odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Umjetnički projekt održat će se povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27.01.2017.), a autorica će ga premijerno predstaviti u Galeriji Bačva HDLU-a, nakon čega će se ova monumentalna audio-vizualna instalacija izložiti na renomiranom umjetničkom sajmu Art Basel 2017. u okviru Sennheiserove Future Audio Artist nagrade.


Što želiš zaboraviti?
bavi se pitanjem memorije. Koristi umjetnost kao tehniku pamćenja u istraživanju “posrednih prostora” između pamćenja i zaborava, na individualnoj i kolektivnoj razini, unutar vremenskih dimenzija prošlosti i budućnosti.

Instalacija se sastoji od pet uvećanih interpretacija ljudskog kralješka, koje označavaju gigantsko ljudsko tijelo kao simbol najizravnijeg nositelja identiteta. Jedinstveno, individualno i subjektivno tijelo susreće se s kolektivnim “tijelom” zajednice na razmeđu vizualne i akustične dimenzije ovog rada: svaki kralježak nosi nevidljivi zvučnik, koji prenosi osobna svjedočanstva žrtava (ili potomaka žrtava) Holokausta, porijeklom iz tri glavna grada bivše Jugoslavije. Zvučna instalacija asocijativno uključuje promatrača u dijalog te ga/ju potiče na refleksije o specifičnom sadržaju pamćenja, kao dio složenijeg estetskog iskustva.

Oslanjajući se na djela Assman i Foucaulta, ovaj projekt razmatra proces zaborava kao dio snažne društvene i političke strategije prilikom formiranja individualne i kolektivne memorije. Jedna je to od ključnih tema u kontekstu povijesnih narativa o Drugom svjetskom ratu i ratovima 1990-ih.

Jovana Popić će u petak, 27.1. u 17.30 održati razgovor s umjetnicom u sklopu manifestacije Noć muzeja. Na razgovoru će sudjelovati i Aneta Lalić, sociologinja, Zlatko Kopljar, umjetnik i David Kabalin, arhitekt.

Jovana Popić rođena je 1977. godine u Zadru. Multimedijalna likovna umjetnica svoje je obrazovanje započela na akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, nastavila ga u klasi prof. Rebecce Horn na akademiji likovnih umjetnosti u Berlinu, gdje je za svoj magistarski rad dobila nagradu Meisterschülerpreis des Präsidenten. Druge nagrade uključuju Sennheiser Future Audio Artist Program, Codice Mia 2016, Ulrich und Burga Knispel Preis, stipendije Karl Hofer Gesellschaft i Friedrich -Naumann- Stiftung, stipendiju Kraljevine Norveške i razne umjetničke rezidencije. Izlagala je u Njemačkoj, SAD, Švicarskoj, Italiji, Grčkoj, Japanu, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Srbiji i Hrvatskoj. Jovana Popić živi i radi u Berlinu.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

 

Radno vrijeme izložbe:

srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

 

 

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU