Konferencija Kreativni muzej A/C/T/S 2017. Zagreb

Projekt Kreativni muzej i Radiona.org kao organizatori pozivaju sve muzejske djelatnike, kustose, djelatnike u kulturi, producente, edukatore i inovatore da se pridruže Međunarodnoj A/C/T/S konferenciji koja se treba održati u prostoru našeg partnera Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ 2.ožujka 2017.

Konferencija Kreativni muzej A/C/T/S je međunarodna konferencija na kojoj će se predstaviti inovativne intermedijalne prakse u kombinaciji s muzejskim i kulturnim sektorom, a u odnosu na angažman i razvoj publike, neformalno obrazovanje koje uključuje međunarodni porast DIY (do-it-yourself) i maker/hacker kulture, kao i na interdisciplinarne i uključive pristupe muzejima, galerijama, kulturnim centrima, organizacijama, javnim ustanovama, poduzetništvu, zajedničkim ulaganjima i slično. Naziv A/C/T/S sadržava riječi umjetnost / kultura / tehnologija / znanost, a u engleskom jeziku termin također znači djelovati, reagirati, ići naprijed, eksploatirati, preuzeti inicijativu, manevriranje, trud i postignuće.

Konferencija Kreativni muzej A/C/T/S podijeljena je u dva dijela: jutarnji dio s prezentacijama i panel diskusijama dok je popodne osam praktičnih radionica od visokotehnoloških do niskotehnoloških s ciljem predstavljanja maker kulture kulturnom sektoru.

 

Ulaz na konferenciju je besplatan, ali je neophodno predbilježiti se (prva faza) i potvrditi dva dana prije početka konferencije (druga faza).

Prijavite se ovdje: https://goo.gl/forms/RZnpHv8N0i50hpwJ2

 

Svi učesnici dobit će potvrdu o sudjelovanju na Konferenciji Kreativni muzej A/C/T/S 2017. na završetku konferencije.

Osvježenje, kava i zakuska su uključeni.
Prijenos uživo će biti moguć, a bit će najavljen na društvenim mrežama na dan konferencije.

Izložba „Interaktivni melting pot“ bit će razasuta po cijelom Tehničkom muzeju tijekom konferencije kako bi predstavila učesnicima konferencije izabrana djela koja su se stvarala u Radioninom laboratoriju u posljednjih pet godina, a uključuju umjetnička djela rezidencijalnih programa. Izlošci će biti s područja robotike, zvučne umjetnosti, device_arta i interaktivnog dizajna.


Raspored:

Konferencija Kreativni muzej A/C/T/S 2017. Zagreb

Datum: 2. ožujka, 2017.

Mjesto održavanja: Tehnički muzej „Nikola Tesla“ – Teslin kabinet

 

 • 30 prijava
 • 10:15-10:30 pozdrav dobrodošlice (Deborah Hustić – Radiona.org, Hrvatska)
 • 10:30-10:45 pozdrav dobrodošlice direktorice Tehničkog muzeja i prezentacija planova za budućnost Muzeja (Markita Franulić – Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Hrvatska)
 • 10:45-11:00 prezentacija Kreativnog muzeja (Cécile Marsan – Cap Sciences, Francuska)
 • 11:00-11:25 Maker-in-Residence program (Jenny Siung – Chester Beatty Library, Irska + uvid Dona Undeena – Boom Hi Five, ex-Metropolitan muzej, SAD)
 • 11:25-11:45 pauza
 • 11:45-12:10 zašto su rezidencije danas važne za muzeje – panel – Don Undeen
 • 12:10-12:30 prezentacija projekta MuseoMix (Juliette Giraud, Marilyne Barisic i Margot Frénéa, Francuska)
 • 12:30-12:50 preporuke muzejskom i maker sektoru nakon dvije godine projekta Kreativni muzej (Jo-Anne Sunderland Bowe –  Heritec, Velika Britanija)
 • 13.00-14:00 ručak
 • 14:00-17:00 radionice
 • 17:00-18:00 zajedničko druženje i umrežavanje sudionika konferencije

RADIONICE:

Radionica br. 1.:

Jasper Visser & Don Undeen: Design Thinking: Rješavanje starih problema novim razmišljanjima. Dođite s problemima na koje nailazite u vlastitim projektima ili institucijama. Dizajnersko razmišljanje kao pomoć za pronalaženj erješenja kada ste suočeni s kreativnim ili administrativnim preprekama.
Opis radionice:
Dizajnersko razmišljanje može vam pomoći da sagledate stare izazove novim očima ili da u potpunosti preoblikujete svoj izazov. Na ovoj radionici, Jasper i Don bavit će se problemima i izazovima učesnika koristeći alate i trikove dizajnerskog razmišljanja kako bi ih sagledali iz nove perspektive. Ponesite svoje (najbolje) probleme!
Vrijeme: 14:30-16:00
Broj sudionika: 20

 

Radionica br. 2.:
Juliette Giraud  & Marilyne Barisic & Margot Frénéa: Prvi Museomix u Zagrebu! –
Opis radionice:
– prezentacija koncepta Museomix
– dijeljenje iskustava vezanih uz Museomix
– zamislite muzej u muzeju u Hrvatskoj
– dijelite ideje i strasti
– zasnivanje prve Museomix zajednice u Hrvatskoj

Što je Museomix?

Museomix je događaj iniciran od strane volontera koji ulaze u partnerstvo s muzejom. To je trodnevni maraton koji želi izumiti, dizajnirati, proizvesti i testirati inovativne digitalne sustave medijacije.

Pokrenite susret s drugim članovima zajednice, predložite mjere i izumite budući Museomix te posebice izmjenjujte i dijelite međusobno ideje. Ciljna publika: dizajneri, razvojni programeri, muzejsko osoblje, povjesničari umjetnosti, kustosi, znanstvenici, entuzijasti ili jednostavno svi ljudi dobre volje.

Vrijeme: 14:00-15:00
Broj sudionika: 15

Radionica br. 3.:
Lorka Lončar Uvodić: Radionica Muzeja krapinskih neandertalaca – Lubanje hominina

Opis radionice: Proučavajući replike poznatih fosilnih lubanja gracilnih i robustnih vrsta australopiteka, Homo erectusa i neandertalca, sudionici paleoantropološke radionice upoznat će njihove osnovne karakteristike i usporediti ih s lubanjom modernog čovjeka te na taj način steći predodžbu o osnovnim obilježjima razvoja ljudske vrste.
Vrijeme: 15:00-16:00
Broj sudionika: 10

Radionica br. 4.:
Radionica Muzeja krapinskih neandertalaca
Eduard Vasiljević :
Izradi odjeću krapinskog pračovjeka – Moda Neandertalaca
Opis radionice:
Sudionici će naučiti kako sašiti odjeću bez modernih pomagala. Izrađivat će odijelo inspirirano pretpovijesnim vremenom krapinskog pračovjeka. Radionica je namijenjena svim školskim uzrastima, studentima i odraslima.
Vrijeme: 14:00-15:00
Broj sudionika:
10

Radionica br. 5.:

Igor Brkić (Radiona.org & Hyperglitch): DIY Synth
Opis radionice:
Na ovoj radionici polaznici će naučiti kako mogu napraviti jednostavan zvučni elektronički gadget. Naučit će i nešto o osnovama elektronike, povezivanju žica, lemljenju, a na kraju će moći proizvoditi buku svojim mini sintisajzerom. Za radionicu nije potrebno predznanje u elektronici.
Vrijeme:
14:00-16:00
Broj sudionika: 10

Radionica br. 6.:
Deborah Hustić (Radiona.org & Textil{e}tronics):  e-Textiles
Opis radionice:
Polaznici radionice naučit će kako napraviti svjetleću narukvicu od tekstilnih materijala pomoću posebnog konca koji provodi struju. Takva narukvica može poslužiti da u mraku jednostavno pronađete nešto u svojoj pretrpanoj torbi ili da noću jednostavno otključate vrata. Polaznici će svladati osnove elektronike i naučiti što je to LED dioda i kako napraviti strujni krug. Za radionicu nije potrebno predznanje u elektronici.
Vrijeme: 15:00-17:00
Broj sudionika: 10

Radionica br. 7.:
Irena Krčelić (Radiona.org): Kako objaviti e-knjigu – samoizdavaštvo
Opis radionice:
U kratkom teorijskom dijelu proći ćemo povijest izdavaštva te raspravljati o budućnosti knjige, kako iz autorsko-izdavačke, tako i iz čitalačke perspektive. U praktičnom dijelu radionice pozabavit ćemo se procesom samoizdavaštva. Jednu neobjavljenu slikovnicu nastalu tijekom Radioninih programa lansirat ćemo putem servisa Amazon, iBooks, Barnes&Noble, Kobo, Scribid i Tolino te osmisliti strategiju pozicioniranja knjige tako da je zainteresirana publika može brzo i lako pronaći.
Vrijeme: 15:00-16:00
Broj sudionika: 10

Radionica br. 8.:
Damir Prizmic & Hrvoje Spudić (Radiona.org) –  DIY VR
Na radionici DIY VR bavit ćemo se stereoskopijom (tehnikom stvaranja iluzije dubine u slici) i suvremenim VR (virtual reality) trendovima poput Google Cardboarda. Koristeći leće, nekoliko prefabriciranih dijelova i svakodnevnih materijala svaki od polaznika izradit će vlastite VR naočale koje se mogu prilagoditi različitim geometrijama lica i veličinama uređaja. Radionine VR naočale su open source design.
Vrijeme: 14:00-16:00
Broj sudionika:
12

 

 

 

 

 

Info

CIJENA ULAZNICA (za vrijeme trajanja izložbe Kopač)*

55 kn Pojedinačna ulaznica
50 kn Pojedinačna ulaznica s popustom (1)
40 kn Pojedinačna učenička, studentska i umirovljenička ulaznica (2)
50 kn Grupna ulaznica (3)
30 kn Grupne ulaznice za škole (4)
110 kn Obiteljska ulaznica (5)
35 kn Dječja ulaznica (6)
25 kn Grupna ulaznica – za djecu do 6 godina (7)
30 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (8)

Besplatan ulaz (9)

(1) Cijena za branitelje i nezaposlene uz predočenje dokaza o statusu prilikom ulaza na izložbu.
(2) Vrijedi samo uz predočenje studentske ili učeničke iskaznice prilikom ulaza na izložbu.
(3) Za grupe odraslih veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(4) Za grupe školaraca veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(5) Ulaznica vrijedi za roditelja/roditelje s djecom (koliko godi ih imaju i maloljetna su). POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(6) Za maloljetne osobe uz pratnju roditelja. Djeca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaznicu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(7) Za vrtićke grupe veće od 15 djece, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 10 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(8) Za članove: ICOM, AICA, ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) uz predočenje pripadajuće iskaznice prilikom ulaza na izložbu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

(9) Redoviti članovi udruženja HDLU; studenti ALU; studenti FF, smjera PUM, EKA ili MUZ; učenici ŠPUD-a ostvaruju pravo na GRATIS ulaz.

*ULAZNICE VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

Ulaznice je moguće kupiti na ulazu tijekom radnog vremena izložbe ili kroz sustav Entrio

KONTAKT: izlozba@slavkokopac.com / +385 95 3797808

 

RADNO VRIJEME IZLOŽBE

ponedjeljak – nedjelja 11 do 19h

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

ULAZ U GALERIJU KARAS JE BESPLATAN

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU