11 umjetnika, 12 razglednica i 1 motiv

U petka 12. svibnja u 20 sati u Klubu KIC otvorit će se izložba na kojoj ćete moći vidjeti dvanaest razglednica / kartolina od jedanaest hrvatskih umjetnika koji su se u svojim umjetničkim radovima na razne načine dotakli motiva bicikla.

Bicikl kao motiv, inspiracija ili sredstvo umjetnicima nije stran. Još 1913 godine u Parizu Dadaist Marcel Duchamp stvorio je readymade Kotač bicikla / Bicycle Wheel. 1943 godine Pablo Picasso za svoj readymade koristi sjedalo i governal bicikla i stvara rad Bikova glava.
A ni hrvatski umjetnici nisu odoljeli biciklu kao inspiraciji pa tako 1976. Ivan Ladislav Galeta stvorio je rad Dvosmjerni bicikl dok Dalibor Martinis koristi bicikle u svom radu S.O.S. S.B. iz 2002. više o radu u tekstu Vanje Babića.

U KIC-u će se moći vidjeti razglednice kojima ćemo se podsjetiti na već nastale radove umjetnika poput rada Alema Korkuta “Citylines: Pilgrimage” nastalog 2013. godine na rezidenciji u Düsseldorfu u kojem Alem bicikl koristi kao “produženu ruku” koja stvara dok umjetnik pedaliranjem upravlja. Tu je i instalacija iz 2004. Tomislava Brajnovića pod nazivom “Odiseja” kojim se Brajnović referira na film iz 1968. Stanlya Kubricka 2001: Odiseja u svemiru ili rad Ivana Tudeka “Plavi bicikl” nastao još 2009. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ines Krasić u svom radu “Kalifornijski san – Unisex” iz 1999./2000., danas dio kolekcije Lauba, koristi sobni bicikl.
Razglednice će krasiti i crteži Stipana Tadića, Josipa Zankija, Martine Miholić, Dominika Vukovića, Ivana Vrančića, Maje Rožman te detalj s plakata izložbe Bane Milenkovića i Gorana Štimca koja se održala 1985. u Galeriji Studentskog centra.

A zašto razglednice? Na to pitanje jednostavno odgovara književnik Zvonimir Milčec u svojoj knjizi Pozdrav iz Zagreba, pa citiramo: “razglednica je, dakle, mali format velike ljubavi prema gradu …“.
Europski biciklistički izazov dobar je povod da se Zagreb predstavi kartolinama, ali ne onima koje prikazuju vedute grada već one koje prenose inspiraciju koju taj grad nudi. To najbolje mogu prenjeti umjetnici i njihovo djelo.

“Rodni grad je, zapravo mnoštvo šarenih razglednica koje cijelog života šaljemo sami sebi. I dokle god budeš živio u tom gradu i s njim, dotle će se uvijek nalaziti još jedna, i još jedna razglednica koju ćeš poželjeti poslati ili primiti.” Zvonimir Milčec
Tea Hatadi

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU