DODJELA nagrade “Nada Dimić”

Obavijest za medije i javnost

U srijedu 31. svibnja ispred zgrade HDLU-a, Trg žrtava fašizma 16,

u 19 sati bit će dodijeljena

Nagrada građana i građanki Grada Zagreba – Nada Dimić

Dobitnici Nagrade Nada Dimić za 2017. godinu su

SANJA IVEKOVIĆ I IGOR GRUBIĆ

 

O Nagradi Nada Dimić

Nagrada je ustanovljena 8. svibnja 2017., na dan oslobođenja Zagreba i kao memento na Nadu Dimić,  hrabru i prkosnu narodnu heroinu koju su domaći fašisti okrutno mučili i ubili, bez da im je odala ijedan podatak ili ime pripadnica i pripadnika antifašističkog otpora.

Osnivač nagrade je Fond za druge kojeg su osnovali Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb, Queer New York, Perforacije i koreograf, plesač i performer Bruno Isaković.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i umjetničkom životu Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje umjetnosti i kulturi koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja individualnih i društvenih sloboda.

O dobitnicima Nagrade Nada Dimić 2017. godine

Od pojavljivanja na jugoslavenskoj/hrvatskoj umjetničkoj sceni –  Sanja Iveković od  šezdesetih godina 20. stoljeća kao radikalna konceptualna umjetnica i feministkinja, Igor Grubić od devedesetih, kad se je radom “Crni Peristil” izravno konfrontirao s mučnom hrvatskom društvenom i političkom zbiljom i kad je zbog „cestoredarstvenih razloga“ umalo završio iza rešetaka – djeluju na dvije razine:  Unutar institucija, u dijalogu ili u sukobu s hegemonom institucionalnom kulturom umjetničkim sredstvima demontiraju postojeće režime institucionalne moći. Simultano djeluju i izvan institucija, u suradnji s mnogim angažiranim inicijativama civilnog društva. Nagradu Nada Dimić dobivaju za cjeloživotni rad, a napose za svoje najnovije radove: Sanja Iveković za ciklus radova inspiriranih revolucionarnim idejama Rose Luxemburg, od kojih je posljednji “Spomenik Revoluciji” predstavljen ove godine na Documenti u Ateni. Igor Grubić za svoj poetski dokumentarni film “Spomenik” posvećen srušenim,  zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u.  Sanja Iveković i Igor Grubić dijele nagradu ravnopravno.

Inicijatori Nagrade građana i građanki Grada Zagreba su umjetnici, kulturni radnici/radnice i aktivisti/ce Zvonimir Dobrović, Bruno Isaković, Vesna Kesić, Sonja Leboš i Eugen Jakovčić. O Nagradi Nada Dimić, među ostalim, kažu i sljedeće:

“Nagrađivat ćemo umjetnička djela i kulturne inicijative koji protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, umjetničke i kulturne prakse koje zajedno s progresivnim društvenim pokretima i aktivizmom mijenjaju svijet – na bolje. Ovu alternativnu nagradu suprotstavljamo Nagradi Grada Zagreba koju je aktualni gradonačelnik, Milan Bandić instrumentalizirao za vlastitu političku promociju. I do kraja kompromitirao uz pomoć većine članova Odbora za tu nagradu i zastupnika/ca Skupštine Grada Zagreba koji su je dodijelili Jakovu Sedlaru, režiseru koji je u svom filmu o Jasenovcu koristio dokazane falsifikate s namjerom da relativizira strahote logora smrti, umanji broj žrtava, povrijedi njihove potomke i revidira historiografski utvrđene činjenice. Time je izazvao gnušanje velikog dijela građana Zagreba i čitave Hrvatske. Nagrada Nada Dimić uručuje se istoga dana kada i službena, sada očito “Bandićeva nagrada”, čime je njen alternativni i protestni karakter jasno naglašen.”

Kako je osnivač nagrade Fond za druge, u nju su ugrađene i vrijednosti na kojima se Fond temelji: poticanje solidarnosti i prijateljstva među umjetnicima, kulturnim djelatnicima i građanima. Naime, dobitnici nagrade njen novčani dio (5.000 kuna) mogu donirati nekoj novoj kulturnoj ili umjetničkoj inicijativi u čiji rad vjeruju i žele ga podržati. Tim činom zaokružit će se prsten solidarnosti koji je i simbol i logo Fonda za druge.

Zagrebu su potrebni drugačija kultura, drugačija umjetnosti  i drugačije nagrade. “Nada Dimić” jedan je od znakova početaka takve preobrazbe.

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU