MURAL KOTURAŠKOJ: STIPAN TADIĆ & DA VINCI BIKERS

3. – 5. svibnja od 10 sati, Koturaška ulica
Europski biciklistički izazov 2017
vozim za Zagreb, vozim za sebe

Zagreb i bicikl upoznali su se potkraj devetnaestog stoljeća. Grad Zagreb 1885. godine brojao je 36 tisuća stanovnika a nekolicina njih osnovala je Prvo Hrvatsko Društvo biciklista “ Hrvatski Sokol”. 1887. godine, što danas broji već 130 godina, održana je prva biciklistička utrka ulicama grada Zagreba. Utrkivalo se oko Zrinjevca, pa su Zagrebačke dame mogle uživati u vještinama svojih kavalira. 1891. godine, kako piše Dom i sviet, Klub biciklista broji trideset izvršujućih članova koji su organizirali javne vježbe i plesne zabave.(1) Iste godine na današnjem Roosveltovom trgu grade prvo kružno trkalište. Samo godinu dana kasnije, 1892., održana je i prva cestovna utrka u Hrvatskoj gdje su pioniri biciklizma vozili put Petrinje. 1895. godine Prvo Hrvatsko Društvo biciklista izgradilo je igralište u Koturaškoj pod imenom “Stadion Koturaška” koje do 1924. godine koriste biciklisti grada. 1950. godine Trkalište u Koturaškoj je srušeno , a novo biciklističko trkalište izgrađeno je 1955. godine na stadionu “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici.

Ferdinand Budicki koji je 1901. godine upoznao Zagreb s prvim automobilom, zapravo sebi sam izradio prvi bicikl. No najzanimljivije je to da je Budicki putovao biciklom 17000 kilometara te na svom putovanju pod nazivom “Puch” probiciklirao Europu i Sjevernu Afriku.(2)
Već prvom pojavom bicikla građani Zagreba, nekolicina konzervativaca, osjećali su se ugroženo, pa se nerijetko događalo da publika izbatina nekog neopreznog biciklista kada bi brže vozio. No najviše se uzburkalo kada je pionir Zagrebačkog biciklizma i automobilizma, Budicki, u Gundulićevoj 2 1903. otvorio Prodavaonicu automobila, dvokolica i šivaćih strojeva ispred koje je svakodnevno bilo živo. Okupljali su se tamo svi “na kotačima” koji su ponajbolje govorili o novom velegradskom ugođaju u prvom desetljeću dvadesetog stoljeća. (1)

Stipan Tadić izvest će mural kojim Da Vinci Bikers obilježavaju velikih 10 godina, no mural je istovremeno dar Zagrebu i Koturaškoj ulici u kojoj je prije 122 godine izgrađeno prvo biciklističko trkalište, ali i podsjetnik na hrabre pionire Zagrebačkog biciklizma i na 130-tu godišnjicu prve biciklističke utrke u Zagrebu.

Tea Hatadi

(1) Zagreb 1900, Liber Izdavačko poduzeće Zagreb, Zagreb 1974., str.br. 214.
(2) Priče iz starog Zagreba, Krešimir Kovačić, Grafički zavod Hrvatske, Tiskara Ljudske pravice, Ljubljana 1990.

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Kauzlarića-Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2011. djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom „Medika“. Od 2013. godine je član Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izložbe „Antisalon“, te potpredsjednik „Udruge Ilirskog zmaja“. Dobitnik je nekoliko nagrada (Najbolji mladi umjetnik-HDLU 2014., Santorini Bijenale 2012., Salon Mladih 2010.), te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu.
Više o radu Stipana Tadića: stipantadic32.blogspot.com

Više o projektu: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=106827

* Vizual: © Stipan Tadić, 2013., nekadašnji zid NK Trešnjevka

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU