PREPORUKA HDLU za uvođenje autorskog honorara umjetnicima/ama

U Zagrebu, 8. lipnja 2017.

UR: 551/2017                 

                        – MUZEJIMA I GALERIJAMA U RH –

 

PREDMET:       PREPORUKA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA ZA UVOĐENJE  AUTORSKOG HONORARA UMJETNICIMA/AMA

 

Poštovani,

prema podatcima kojima raspolažemo prevladavajuća je praksa u hrvatskim galerijama i drugim izložbenim prostorima i institucijama da se ne predviđa i ne isplaćuje autorski honorar umjetnicima-autorima izložbi.

S obzirom na to da je drugim suradnicima na izložbama uobičajeno isplaćivanje honorara, smatramo kako su umjetnici, kao autori izložbi, postojećom praksom dovedeni u neravnopravan i diskriminirajući položaj. Uobičajena je praksa da se osigurava financiranje drugih autorskih usluga i pratećeg materijala kao što su tiskanje i dizajniranje kataloga, pisanje predgovora i fotografiranje izložbi, a da se u isto vrijeme ne predviđa honorar niti druga financijska naknada autorima izložbi. Smatramo da je takva praksa u izlagačkom radu zastarjela i nepravedna i da ju hitno treba mijenjati.

Čest argument kako je promocija dovoljna naknada za autorski trud, stručnost i troškove, smatramo neprihvatljivim. Izložbe same po sebi nisu usmjerene na prodaju, pa da bi time umjetnik osigurao pravičnu naknadu i pokriće troškova, a osim toga, radovi i izložbe koji se izlažu u gradskim galerijama i drugim izložbenim prostorima u velikoj većini nisu komercijalni (niti bi trebali biti), a da ne spominjemo probleme gotovo nepostojećeg tržišta umjetninama, nedovoljnog i neadekvatnog javnog sufinanciranja produkcije umjetničkog rada, otkupa za muzeje i zbirke, stipendija i sl.

Obzirom da umjetnici koji izlažu u galerijama i muzejima svoje izložbe sami autorski osmišljavaju, najčešće sami financiraju materijal potreban za izradu radova, rade na izvedbi, prema potrebi plaćaju i suradnike – smatramo da kao i druge profesije zaslužuju autorski honorar, kao i sudjelovanje u produkcijskim troškovima. Stoga apeliramo, ukoliko dosad niste, da hitno promijenite dugogodišnju zastarjelu praksu koja diskriminira rad umjetnika te da u troškovnik izložbi uvrstite stavku – autorski honorar umjetniku/ici.

Nadajući se da će i Vaša galerija krenuti u smjeru većeg profesionalnog poštovanja i uvažavanja umjetničke struke, srdačno Vas pozdravljamo.

 

S poštovanjem,

                                                                                              PREDSJEDNIK

                                                                                              dr.sc. Josip Zanki

temeljem odluke redovne Skupštine HDLU-a održane dana 7. lipnja 2017.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU