HDLU ZAPOČEO PROVEDBU TREĆEG PROJEKTA ERASMUS+ UMJETNICI ZA UMJETNIČKO OBRAZOVANJE 3

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika od 1. 6. 2017. do 31. 5. 2018. provodi treći projekt u okviru EU programa Erasmus + naziva Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3.

Projekt je dio aktivnosti koje prethode obilježavanju 150. jubilarna godišnjica HDLU-a koja će se odviti 2018. godine. Ovim projektom je omogućena 2-tjedna inozemna mobilnost 50 učenika i 10 nastavnika iz 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika u Njemačkoj, Sloveniji i Austriji.

Treću godinu za redom HDLU je nositelj konzorcija koji okuplja 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula; te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije te Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije, Westdeutscher Künstlerbund e.V. iz Njemačke te Fondazione Accademia di Belle Arti di Verona iz Italije.

EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3  je projekt koji se nastavlja na Umjetnici za umjetničko obrazovanje 1 i 2 te ima za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanja slikarski i kiparski dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. Ove godine povećan je broj učenika koji će sudjelovati na mobilnosti (50), a priliku za stručno usavršavanje u Veroni dobit će i 10 nastavnika stručnih predmeta.

Obzirom na uspješna i pozitivna iskustva prilikom realizacije prva dva projekta mobilnosti, odlučili smo nastaviti suradnju s partnerima u Sloveniji i Austriji, no kako bismo projekt dalje razvijali, a našim sudionicima i partnerskim školama pružili i nova iskustva, odlučili smo kao partnera primatelja pozvati i novo udruženje umjetnika WKB iz Njemačke te akademiju ABAVR iz Italije, s kojima HDLU ima višegodišnje izuzetno pozitivno iskustvo u međunarodnima umjetničkim projektima.

Dosadašnja iskustva polaznika su da škole uključene u projekt ostvaruju porast interesa za upis, a učenici ostvaruju pozitivne rezultate prilikom upisa na Akademije. Sudionici projekta dobili su ponude za sudjelovanje na festivalu umjetnika u Beogradu te ponude za suradnju nakon završetka Akademije.

Na mobilnosti će sudjelovati ukupno 50 učenika koji se obrazuju za zanimanje slikarskog odnosno kiparskog dizajnera iz 5 hrvatskih gradova te po 2 nastavnika iz svake škole. Učenici iz Zagreba ići će u Njemačku; učenici iz Rijeke i Pule će boraviti na 2-tjednoj mobilnosti u Grazu; učenici iz Splita i Osijeka u Mariboru; nastavnici će ići na stručno usavršavanje u Veronu.

Mobilnost će se sastojati od 10-dnevne stručne prakse koja se odvija u umjetničkom ateljeu pod nadzorom mentora, profesionalnog likovnog umjetnika. Uz praksu, mobilnost sadrži bogati kulturološki program koji uključuje organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te aktivnosti povezivanja s lokalnom zajednicom. Mobilnost nastavnika sastojat će se o 2-dnevnog posjete školi u Veroni gdje će u direktnom radu s nastavnici upoznati razne aspekte rada sa studentima te će posjetiti muzeje, galerije i atelje profesora s akademije.

Projekt se financira u okviru programa Erasmus +, najvećeg program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU