NATJEČAJ za članove HDLU-a ZA SUDJELOVANJE NA EUROPSKOJ IZLOŽBI „SIX MEMOS“

 

NATJEČAJ

za članove HDLU-a

ZA SUDJELOVANJE NA EUROPSKOJ IZLOŽBI „SIX MEMOS“
u sklopu EU projekta CreArt 2.0.

Kustosica: Branka Benčić

Lokacije: Valladolid (Španjolska), Liverpool (UK), Lublin (Poljska)

 

Jedna od vodećih aktivnosti CreArt projekta je putujuća Europska izložba umjetnika iz svih 12 gradova partnera. Svake godine velika skupna izložba održi se u tri grada. Tijekom trajanja projekta, bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

Kustosica sljedeće CreArt europske izložbe koja će se održavati 2018. godine bit će Branka Benčić, a njezin kustoski koncept referira se na temu “SIX MEMOS” temeljene na zbirci eseja talijanskog književnika Itala Calvina Six Memos for the next Millenium.

 

O KUSTOSKOJ KONCEPCIJI:

Lakoća, brzina, točnost, vidljivost, mnogostrukost i dosljednost (Lightness, Quickness, Exactitude, Visibility, Multiplicity and Consistency) predstavljaju šest koncepata koja je talijanski novelist Italo Calvino pretpostavio kao referentna mjesta u književnosti, a koja možemo sagledati u širem kontekstu kroz pozicije u umjetnosti, društvu i kulturi. Polazeći od literature, povijesti i teorije književnosti, kroz pet odn. šest elastičnih koncepata Calvino uspostavlja niz vrijednosti, trajnih, univerzalnih, civilizacijskih, kao legitimitet za generacije prošle i buduće, kao nasljeđe koje nosimo sa sobom.

Cjelovitu koncepciju izložbe možete pročitati OVDJE.

Knjiga Itala Calvina “Američka Predavanja” (srpski prijevod) dostupna je OVDJE.

 

IZLOŽBA “SIX MEMOS” ODRŽAT ĆE SE 2018. GODINE U SLJEDEĆIM GRADOVIMA I OKVIRNIM TERMINIMA:

– Valladolid (Španjolska): svibanj-lipanj

– Liverpool (UK): srpanj-kolovoz

– Lublin(Poljska): rujan-listopad

 

OSIGURANI TROŠKOVI:

  • odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 500 eura bruto. Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu,
  • odabrani umjetnici imaju mogućnost sudjelovati na jednom otvorenju izložbe (osim umjetnika koji moraju sami postavljati svoje radove), što uključuje trošak puta, hrane i smještaja,
  • HDLU će umjetniku pokriti i troškove putnog osiguranja ako umjetnik ne posjeduje Europsku karticu zdravstvenog osiguranja,
  • brigu oko preuzimanja, prijevoza, osiguranja i pakiranja odabranih radova te produkcije kataloga u potpunosti preuzima organizator izložbe,
  • eventualne dodatne troškove povezane s boravkom u inozemstvu snosi umjetnik.

 

NAČIN PRIJAVE:

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Jelenom Bračun (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

Traženi materijali šalju se isključivo digitalnim putem na sljedeću e-mail adresu: vida.hdlu@gmail.com.

S naznakom: CreArt EUROPSKA IZLOŽBA 2018.

 

Prijava treba sadržavati:

Ispunjeni, potpisani i skeniran prijavni obrazac koji možete preuzeti na ovdje – PRIJAVNI OBRAZAC, a koji sadrži sljedeće:

  • životopis s umjetničkim referencama i popisom izlaganja na hrvatskom jeziku,
  • link na web stranicu ili blog umjetnika (ako je primjenjivo),
  • kratak opis radova na hrvatskom jeziku, s referencom na kustosku koncepciju,
  • naziv, godina produkcije, dimenzija i tehnika radova u prilogu (naziv fotografije povezati s nazivom rada)
  • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja.

 

U prilogu poslati do pet fotografija referentnih radova u odnosu na kustoski koncept (rezolucija 2400 x 1600 piksela u JPG ili TIF formatu),

 

Rok prijave je 27.11.2017. (23.59 h)

Nepotpune prijave ili prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

 

ODABIR UMJETNIKA:

Temeljem zaprimljenih prijava HDLU čini predselekciju od 10 umjetnika do 4.12.2017. Selektori radova su Tomislav Buntak, Josip Zanki i Kristian Kožul kao predstavnici HDLU-a.

Kustosica Branka Benčić zatim od predloženih 10 umjetnika iz svakog grada, odabire iz svakog grada najmanje jednog umjetnika te slaže konačnu listu odabranih umjetnika, a zajedno s umjetnicima dogovara se oko odabira radova.

 

KONAČNA ODREDBA:

Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

 

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meić, vida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

 

O KUSTOSICI:

Branka Benčić je neovisna kustosica i povjesničarka umjetnosti sa sjedištem u Hrvatskoj. Tijekom proteklog desetljeća kurirala je brojne skupne izložbe, samostalne umjetničke projekte i izložbe te filmske projekcije u Hrvatskoj i inozemstvu, predavala i objavljivala u području suvremene umjetnosti u izložbenim katalozima, časopisima i knjigama. Njezina temeljna istraživanja i kustoski interesi usmjereni su na suvremenu umjetnost, film i video. Kustosica je izložbe “Horizont očekivanja” – Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji (2017.), a osim kustoskih projekata kao nezavisna kustosica trenutno je uključena u nekoliko projekata i inicijativa: umjetnička direktorica Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost; utemeljiteljica i kustosica Cinemaniac programa u okviru Filmskog festivala Pula te kustosica programa Kino umjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

O CreArt PROJEKTU:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo prije 5 godina s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU