• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

NAJAVLJUJEMO: NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE

NAJAVLJUJEMO:

NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE

izložba je otvorena od 25.11.2017. do 20.3.2018.

 

Multimedijski izložbeni projekt Nikola Tesla – Mind from the Future, inspiriran jednim od najvećih svjetskih izumitelja, bit će postavljen od 25. studenog do 20. ožujka 2018. godine u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, poznatom i kao Meštrovićev paviljon.

Futuristički postav na tragu vizije Nikole Tesle rezultat je desetogodišnjeg autorskog rada svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih i domaćih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost, skulpturu, instalaciju, sliku i tehničke inovacije. Multimedijska izložba predstavit će Teslin životni put, od rođenja pa sve do refleksija u suvremenom svijetu na potpuno novi način. Nakon 11 godina putovanja po cijelom svijetu, krosmedijski dokumentarni film Mehaničke figure – inspirirani Teslom, autorice Helene Bulaje Madunić, postaje jedinstvena prostorna galerijska instalacija kojom se posjetitelje želi i fizički provesti kroz Teslin um. Kako bi se to postiglo, kružni prostor galerije transformirat će se u Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt Hotel Attraction, u kojem živi Teslin um, ali i mnogi drugi Teslini i naši suvremenici. Postav izložbe čini jedinstveno umjetničko djelo sačinjeno od tri segmenta; u galeriji Prsten djelo Mehaničke figure – inspirirani Teslom rastvoreno je u interaktivnu filmsku fresku kojom posjetitelj prolazi kroz Teslin san, u galeriji PM isto djelo predstavljeno je kroz galeriju portreta klasika suvremene umjetnosti poput Marine Abramović, Lori Anderson i Terryja Gilliama koji nam prenose vlastite impresije o Nikoli Tesli, dok se u centralnoj prostoriji susreta, u galeriji Bačva, predstavljaju djela suvremenih hrvatskih umjetnika, svojevrsne umjetničke atrakcije inspirirane Teslom, kreirane posebno za ovu izložbu.

Direktor projekta je Sascha Machiedo, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta među kojima se ističe vođenje projekata kao što su Paviljon SAD-a na Svjetskoj izložbi 2015. u Milanu, u Guggenheimu New York i Bilbao, izložba Giorgio Armani Retrospective, BMW Guggenheim Lab, Venice Art Biennale te muzeografije na projektima Louvre Abu Dhabi i Guggenheim Abu Dhabi.

Međunarodni tim izložbe čine Max Pinucci i Elena DeglˈInnocenti te njihov tim iz toskanskih studija za dizajn i interaktivno pripovijedanje MBVision te Animation Lights Project, s bogatim iskustvom u koncipiranju inovativnih pripovjedno-izložbenih događanja kreiranih najsuvremenijim tehnologijama. U timu je i renomirani španjolski autor i kustos Miguel E. Delgado, jedan od glavnih kustosa najveće biografske izložbe o Nikoli Tesli, postavljene u Madridu 2014. godine. Za vizualni identitet izložbe, zaslužan je umjetnički kolektiv Organizam, u čijem sastavu djeluje dizajnerski studio Babushke pod vodstvom Marije Juze i Bernarde Cesar. Kazivačica Iva Silla, ilustratorica Hana Vrca, arhitektica Dinka Pavelić, spisateljica Nada Horvat, redatelj Lovro Krsnik, fotografski studio Romulić-Stojčić, modeler i projektant scenskih elemenata Marko Fuček, scenografkinja i animatorica Antonija Veljačić, savjetnik za zvuk Bojan Gagić, redatelj Branislav Brkić, neki su od bliskih suradnika i asistenata Helene Bulaje Madunić, koji su uz nju aktivno uključeni u pripremu izložbe. Njima su se, za potrebe zagrebačke izložbe, priključili i novoodabrani hrvatski umjetnici svih generacija, članovi HDLU-a, inspirirani Teslom. To su Ida Blažičko, Vitar Drinković, Nikola Vudrag, Pero Jelisić, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar i Janko Ivčić, Alana Kajfež, Mile Blažević i Ivan Kujundžić.

Cilj izložbe Nikola Tesla – Mind from the Future je pozicionirati Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu, promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti.

Izložba je ostvarena kroz partnerstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika s agencijom Real grupaprodukcijskom kućom izložbe. Real grupa je full service agencija za tržišno komuniciranje koju čini tim od preko 70 zaposlenih profesionalaca koji uspješno koordiniraju poslove na čak sedam tržišta. Real grupa intenzivno radi i na dogovorima za postavljanje izložbe u svjetskim metropolama zbog globalnog potencijala ovog izložbenog projekta, koji u fokusu ima jednu od najvećih povijesnih ličnosti. Životni put Nikole Tesle predstavio bi se tako javnosti postavljanjem izložbe u gradovima u kojima je on boravio i djelovao – New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti. Vrhunac putovanja koji aktualizira neprikosnovenog vizionara i humanista, Nikolu Teslu, koji je svojim patentima zadužio svijet i čiji su lik i djelo neiscrpna inspiracija suvremenih umjetnika, odvio bi se na svjetskom EXPO-u u Dubaiju, 2020. godine, koji u fokus stavlja ljudsku genijalnost, a Nikola Tesla jedan je od najvećih svjetskih genija za kojim interes ne jenjava.

DETALJNIJE na web stranici izložbe


RADNO VRIJEME IZLOŽBE

PONEDJELJAK – NEDJELJA, 9 – 21 SATI

* osim 25.12.2017. i 1.1.2018.

 

ULAZNICE

Ulaznice je moguće kupiti ONLINE, na prodajnim mjestima ili u Domu HDLU/Meštrovićev paviljon na blagajni na glavnom ulazu tijekom radnog vremena izložbe.

 

BESPLATNE ULAZNICE

Povodom otvorenja izložbe, ograničeni broj besplatnih ulaznica za posjet izložbi Nikola Tesla – Mind from the Future posjetitelji mogu preuzeti na blagajni Meštrovićevog paviljona (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) u subotu, 25.11.2017. od 18h. Ulaznice je moguće iskoristiti jednokratno bilo kad tijekom trajanja izložbe, počevši od 26.11.2017. Broj ulaznica je ograničen i dijele se do isteka zaliha. Jedna osoba može preuzeti jednu ulaznicu.

 

TERMINE ZA GRUPNE POSJETE (uključuje stručno vodstvo) OBAVEZNO je potrebno ranije rezervirati na izlozba@teslamindfromthefuture.com ili na T: +38599 808 3752

 

 

 

 

 

 

 

 


Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

Izložba 57. Zagrebački salon bit će zatvorena za javnost u petak, 7.10.2022. zbog ugošćivanja međunarodne konferencije Destination: Together in EU u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske, u partnerstvu s Veleposlanstvom Češke Republike i Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj.

Detaljnije o konferenciji te registraciji za sudjelovanje možete pronaći OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, a sudjelovanje je moguće uz obaveznu registraciju, do popunjena raspoloživih mjesta. Radni jezik konferencije je engleski.

Zagrebački salon nanovo će biti otvoren za javnost u subotu, 8.10.2022.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

REDOVNO RADNO VRIJEME IZLOŽBE:

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU