NAJAVLJUJEMO: Umjetničko djelo Helene Klakočar na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ

NAJAVLJUJEMO:

Umjetničko djelo Helene Klakočar na plakatu

na pročelju zgrade tvrtke CROZ

 

službeno predstavljanje: 13.12. u 14h, Lastovska ulica 23

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i hrvatska tvrtka CROZ pokrenuli su suradnju kroz koju umjetnici sudjeluju u osmišljavanju likovnog rješenja koje će se predstaviti na pročelju zgrade tvrtke CROZ.

CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Nakon otvorenog natječaja za članove HDLU-a, stručni tim u sastavu: multimedijalni umjetnik Zlatko Kopljar, slikar Stipan Tadić i predsjednik Uprave tvrtke CROZ Vjekoslav Jadrešić odabrali su rad istaknute umjetnice HELENE KLAKOČAR.

 Odabrano umjetničko djelo postavit će se na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m  na pročelju zgrade CROZ-a ovog prosinca, a gdje će biti izloženo 3 mjeseca. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu. Predstavljanje rada održat će se u srijedu, 13. prosinca u 14 sati.

Helena Klakočar je diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te filmsku animaciju i slikarstvo u Nizozemskoj. Od 1982. je slobodna umjetnica i članica HDLU. Radi kao autorica grafičkih novela i video filmova, ilustratorica, autorica plakata i voditeljica likovnih radionica. Vodila je multimedijalnu grupu Zzot te bila umjetnički voditelj Galerije SC u Zagrebu. Izlagala je grupno i samostalno na mnogim domaćim i stranim izložbama. Dobitnica je nagrade za najbolju knjigu stranog umjetnika na najvećem europskom festivalu stripa u Francuskoj. Njene knjige su prevedene na francuski, talijanski i slovenski i mogu se posuditi u knjižnicama. Uvrštena je u Antologiju “Ženski strip na Balkanu”. Dobitnica je  stipendije zaklade Fonds BKVB iz Amsterdama i Centra de la livre u Parizu te potpore Ministarstva kulture RH za književno stvaralaštvo. Nedavno je kao ”gostujući umjetnik” radila u Parizu na  stipendiji koju dodjeljuje Grad Pariz i Francuski institut.

 Helena u svom radu kao autor grafičnih novela, propitkuje odnos i zagovara harmoniju između ekologije i tehnološkog napretka. Sama kaže kako, iako odgovore na pitanja hoće li na primjer u budućnosti pčele roboti oprašivati biljke ili će narušiti prirodni tok stvari ili će pak leteći roboti, kao u nekom distopijskom scenariju, postati oružje u nepozvanim rukama, ne znamo, suprotstavljanje tehnološkom napretku je uzaludno. Napredak treba prihvatiti, ali treba i pronalaziti mogućnosti u kojima će tehnologija koristiti, a ne uništavati naš okoliš, hranu i zrak. Helena smatra da umjetnici danas mogu vizualizirati promjenljive odnose u današnjici pomoću različitih umjetničkih strategija te da oni koristeći virtualni svijet i uvodeći ga u vezu s realnošću ili pomoću narativnih metoda trebaju prikazati moguće stranputice na kojima se čovječanstvo može naći.

Ovo je tek početak suradnje tvrtke CROZ i HDLU-a, projekt će se izvoditi kroz cijelu 2018. u okviru čega će se realizirati 5 različitih likovnih rješenja. Za svaki plakat bit će otvoren novi natječaj s novom temom koji će biti objavljen na web stranicama HDLU-a.

 

 

Organizator:

 

 

 

Partner:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU