NAJAVLJUJEMO: Umjetničko djelo Helene Klakočar na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ

NAJAVLJUJEMO:

Umjetničko djelo Helene Klakočar na plakatu

na pročelju zgrade tvrtke CROZ

 

službeno predstavljanje: 13.12. u 14h, Lastovska ulica 23

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i hrvatska tvrtka CROZ pokrenuli su suradnju kroz koju umjetnici sudjeluju u osmišljavanju likovnog rješenja koje će se predstaviti na pročelju zgrade tvrtke CROZ.

CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Nakon otvorenog natječaja za članove HDLU-a, stručni tim u sastavu: multimedijalni umjetnik Zlatko Kopljar, slikar Stipan Tadić i predsjednik Uprave tvrtke CROZ Vjekoslav Jadrešić odabrali su rad istaknute umjetnice HELENE KLAKOČAR.

 Odabrano umjetničko djelo postavit će se na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m  na pročelju zgrade CROZ-a ovog prosinca, a gdje će biti izloženo 3 mjeseca. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu. Predstavljanje rada održat će se u srijedu, 13. prosinca u 14 sati.

Helena Klakočar je diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te filmsku animaciju i slikarstvo u Nizozemskoj. Od 1982. je slobodna umjetnica i članica HDLU. Radi kao autorica grafičkih novela i video filmova, ilustratorica, autorica plakata i voditeljica likovnih radionica. Vodila je multimedijalnu grupu Zzot te bila umjetnički voditelj Galerije SC u Zagrebu. Izlagala je grupno i samostalno na mnogim domaćim i stranim izložbama. Dobitnica je nagrade za najbolju knjigu stranog umjetnika na najvećem europskom festivalu stripa u Francuskoj. Njene knjige su prevedene na francuski, talijanski i slovenski i mogu se posuditi u knjižnicama. Uvrštena je u Antologiju “Ženski strip na Balkanu”. Dobitnica je  stipendije zaklade Fonds BKVB iz Amsterdama i Centra de la livre u Parizu te potpore Ministarstva kulture RH za književno stvaralaštvo. Nedavno je kao ”gostujući umjetnik” radila u Parizu na  stipendiji koju dodjeljuje Grad Pariz i Francuski institut.

 Helena u svom radu kao autor grafičnih novela, propitkuje odnos i zagovara harmoniju između ekologije i tehnološkog napretka. Sama kaže kako, iako odgovore na pitanja hoće li na primjer u budućnosti pčele roboti oprašivati biljke ili će narušiti prirodni tok stvari ili će pak leteći roboti, kao u nekom distopijskom scenariju, postati oružje u nepozvanim rukama, ne znamo, suprotstavljanje tehnološkom napretku je uzaludno. Napredak treba prihvatiti, ali treba i pronalaziti mogućnosti u kojima će tehnologija koristiti, a ne uništavati naš okoliš, hranu i zrak. Helena smatra da umjetnici danas mogu vizualizirati promjenljive odnose u današnjici pomoću različitih umjetničkih strategija te da oni koristeći virtualni svijet i uvodeći ga u vezu s realnošću ili pomoću narativnih metoda trebaju prikazati moguće stranputice na kojima se čovječanstvo može naći.

Ovo je tek početak suradnje tvrtke CROZ i HDLU-a, projekt će se izvoditi kroz cijelu 2018. u okviru čega će se realizirati 5 različitih likovnih rješenja. Za svaki plakat bit će otvoren novi natječaj s novom temom koji će biti objavljen na web stranicama HDLU-a.

 

 

Organizator:

 

 

 

Partner:

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU