NATJEČAJ za 5. trijenale crteža

Kabinet grafike

Department of prints and drawings

5. hrvatski trijenale crteža

Autorica koncepcije mr.  sc. Slavica Marković

Organizacija: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

e-pošta: trijenalecrteza5@hazu.hr

 

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 5. hrvatski trijenale crteža nastavljajući tradiciju prezentacije i promocije djela hrvatskih umjetnika s ciljem afirmiranja crteža kao samostalne likovne discipline te poticanja stvaralaštva u tom mediju umjetničkoga izražavanja. Obilježavamo i polustoljetnu obljetnicu pokretanja Zagrebačke izložbe jugoslavenskoga crteža, koja je od 1968. godine bila ključna manifestacija crtačke umjetnosti u regiji.

 

Tijekom četvrt stoljeća organiziranja bijenalnih, potom od 1996. godine hrvatskih trijenalnih izložbi, selektivno smo pokazali širok raspon poimanja i ostvarenja crteža, a odabranim radovima dokazali da je gotovo nestalo granice između crteža i slike, crteža u prostoru i objekta, crteža svjetlom i instalacije, crteža koji ispisuje stroj, kompjutorskog crteža i grafike, crteža i brojnih opcija device arta. Sve smo to prezentirali, komentirali u tekstovima, u javnim nastupima putem radijskih i televizijskih postaja, a najuspješnija umjetnička ostvarenja nagrađivali smo otkupnim nagradama. Nažalost, propitujući granice medija skoro smo izgubili jezgru – originalni crtež kao samodostatno umjetničko djelo nastalo iz ruke, u intimnoj komunikaciji, u duhovnom polju umjetnikova bića. Crtež kao primarni umjetnički izraz, plod dijaloga uma i ruke.

5. hrvatski trijenale crteža temelji se na autorskom konceptu sučeljavanja antologijskih crteža Miroslava Kraljevića iz fundusa Kabineta grafike i suvremenih intimnih crteža maloga formata sedmero odabranih suvremenih umjetnika različitih generacija, od Biserke Baretić i Zlatka Kesera, do Mirjane Vodopije, Davora Vrankića, Tomislava Buntaka, Ines Matijević-Cakić i Ive Ćurić.

Žiri za izbor radova među autorima prijavljenim na javni natječaj odabrat će sudionike Trijenala po kriteriju izvrsnosti, u skladu s propozicijama reguliranim Pravilnikom.

 

Izložbe 5. hrvatskog trijenala crteža bit će postavljene u prostorima Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 12, u Galeriji Forum, Teslina 16 te u Dvorani X Strossmayerove galerije starih majstora na Zrinskome trgu 11 u Zagrebu.

Žirirane izložbe bit će otvorene od 1. lipnja do 23. lipnja u svim prostorima. Središnji autorski koncept (Sučeljavanja – Kraljević i sedmero odabranih autora) bit će otvoren od 1. lipnja do 15. srpnja ove godine.

Organizator poziva autore i raspisuje javni natječaj za sudjelovanje.

Natječaj za prijavu radova za 5. hrvatski trijenale crteža je od 12. veljače do 15. ožujka 2018.

Pravilnik Trijenala i prijavnicu autori mogu preuzeti u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Društvu likovnih umjetnika i na mrežnoj stranici http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/ od 12. veljače do 15. ožujka 2018.

Sudionici natječaja donose svoje radove i popunjenu prijavnicu u Kabinet grafike radnim danom od 9 do 15 sati, ili šalju poštom na adresu: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ul. Andrije Hebranga 1, 10000 Zagreb.

Najkasnije dan prije dostavljanja radova, autori su obavezni e-poštom popunjenu prijavnicu u Word dokumentu poslati na adresu trijenalecrteza5@hazu.hr.

Pravilnik 5. hrvatskog trijenala crteža

Prijavnica

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU