IN MEMORIAM akademik Josip Vaništa

U Zagrebu 24. ožujka 2018., u devedeset i četvrtoj godini života, umro je slikar, grafičar i pisac, akademik Josip Vaništa.

Josip Vaništa rođen je u Karlovcu 1924. godine. Pohađao je realnu gimnaziju na Rakovcu (predgrađe Karlovca) i maturirao je 1943. godine. Nakon dvije godine nastavio je studij na zagrebačkoj Akademiji likovnih umejtnosti. Nastavnički odjel apsolvirao je 1948., a 1950. godine završio je tzv. specijalnu slikarsku školu kod profesora Marina Tartaglie. Sljedeće godine počeo je s profesorskim radom na Tehničkom odnosno Arhitektonskom fakultetu koji je obavljao do 1994. godine. Prvu izložbu imao je 1952. godine s velikim Miljenkom Stančićem u Muzeju za umjetnost i obrt, a samostalno je izlagao u zemlji i inozemstvu.

Vaništa je bio suosnivač grupe Gorgona. Ta se skupina zalagala za alternativne oblike djelovanja, priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis najavljujući konceptualizam i odustajanje od materijalizacije umjetničkih djela. Neoavangardna grupa Gorgona koja je djelovala od 1959. do 1966. godine uživala je veliki ugled na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. S time u skladu Vaništa je između 1965. pa do 1967. prekinuo crtačku i slikarsku aktivnost. Gorgona je povezivala vrhunska intelektualna i umjetnička imena, uz Vaništu, kojeg su nazivali i duhovnim ocem Gorgone, tu su bili i Julije Knifer, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar. Gorgona se, kako to ističu povjesničari umjetnosti, smatra temeljem konceptualne prakse sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj koja je imala odjeka i daleko izvan hrvatskih u jugoslavenskih granica. Stoga ne čudi da je ta praksa Vaništi otvorila i vrata njujorške MOMA-e.

Vaništa je izlagao u zemlji i inozemstvu, a dobio je i brojne nagrade, te je primio francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti. Član Hrvatskog društva likovnih umjetnosti bio je od 1950. godine., a od 1994. bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU