• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

REOTVORENJE GALERIJE KARAS NA NOVOJ LOKACIJI

REOTVORENJE GALERIJE KARAS NA NOVOJ LOKACIJI
Ulica kralja Zvonimira 58
15.3.2018. u 19h

 

VIDEO POZIVNICA (autor: Luka Hrgović)

 

Svečano otvorenje: četvrtak, 15.3.2018., u 19.00 sati

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), današnje najveće i najstarije umjetničko udruženje koje okuplja preko 1.800 likovnih i multimedijskih umjetnika iz cijele Hrvatske, osnovano 1868. godine na sjednici Društva umjetnosti u dvorani Narodnog doma u Opatičkoj ul. 18, ove godine obilježava 150 godina svoga djelovanja i 80-tu godišnjicu od izgradnje Doma hrvatskih likovnih umjetnika prema projektu velikog Ivana Meštrovića.

Po završetku Drugoga svjetskog rata osnovano je Udruženje likovnih umjetnika Hrvatske (ULUH), povijesni slijednik Društva umjetnosti, koje u prizemlju Starčevićevog doma uređuje izložbeni prostor pod nazivom Salon ULUH, otvoren 1948. godine Izložbom grafike. Od 1951. godine Salon ULUH nastavlja svoje djelovanje u Praškoj ul. 4.

ULUH, od 1972. preimenovan u HDLU, odlučuje početkom 1970-ih pokrenuti novi galerijski prostor, a pripreme su dovele do otvaranja Galerije Karas na prvom katu Starčevićevog doma 1975. godine izložbom HDLU počeci u okviru 10. zagrebačkog salona. U Starčevićevom domu tada je smješten i manji izložbeni prostor Studio Galerije Karas u kojem se priređuju isključivo samostalne izložbe, a izložbeni prostor u Praškoj ul. 4 nadalje nosi naziv Salon Galerije Karas.

Galerija nosi ime Vjekoslava Karasa, prvog školovanog slikara iz kontinentalne Hrvatske u 19. stoljeću, čiji se lik i djelo smatraju pionirskim početkom nacionalne moderne umjetnosti.

Po povratku HDLU-a u Meštrovićev paviljon 1993. godine, izložbeni program ostvaruje se u galerijama Prsten i Bačva te Galeriji proširenih medija, a Salon Galerije Karas u Praškoj ul. 4 nastavlja djelovanje kao Galerija Karas.

Godine 2015. HDLU je bio primoran iseliti Galeriju Karas s adrese u Praškoj ul. 4 zbog prodaje prostora zgrade te sljedeće dvije godine program Galerije Karas izvodi u Galeriji Prsten u Domu HDLU.

HDLU prepoznaje povijesnu važnost Galerije Karas, koja je svojom pojavom postala, i ostala, platforma za prezentiranje presjeka suvremene umjetničke produkcije. Dok su se u Studiju i Salonu održavale manje samostalne izložbe, sama Galerija Karas nudila je program problemskih, tematskih izložaba i koncepata razvijenih u suradnji s likovnim kritičarima. U želji da se uspostavi kontinuitet djelovanja galerijskih prostora koji su djelovali pod ovim imenom, HDLU je ove godine odlučio, sredstvima iz vlastitih prihoda od gospodarske djelatnosti, obnoviti i opremiti prostor na adresi Zvonimirova 58 za potrebe nove Galerije Karas, koja 15. ožujka u 19.00 sati otvara svoja vrata posjetiteljima i mladim umjetnicima, koji će se ovdje prezentirati.

Posjetitelji će se na otvorenju imati prilike upoznati s poviješću Galerije Karas (predavanje dr. sc. Ivane Mance i Petre Šlosel), prisustvovat će otkrivanju skulpture Genij prosvjete (umanjena replika skulpture s vrha Starčevićeva doma nepoznatog austrijskog autora s kraja 19. stoljeća), koja se nekoć nalazila iznad ulaznih vrata izložbenog prostora u Praškoj ul. 4 te uz piće uživati u polusatnom audio-vizualnom performansu multimedijskog umjetnika mlađe generacije, Tina Dožića.

VESELIMO SE VAŠEM DOLASKU!

 

NAJAVLJUJEMO:

20.-31.3.2018. MIHAEL PUNTARIĆ: SLIKE U PROSTORU

4.-15.4.2018. MARTINA GRLIĆ: MEMORIJA I KONFLIKT

17.-29.4.2018. NATALIA BORČIĆ: ČUVARI PUTOVANJA

 

PROGRAM GALERIJE KARAS U 2018. GODINI

 

Program Galerije Karas u 2018. ostvaren je uz financijsku potporu Grada Zagreba i Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

 

 

 

 

 

 

 

Radno vrijeme Galerije Karas:
Sri i pet: 9 – 15 | čet: 15 – 19 | Sub i ned: 9 – 12
Pon, uto, praznikom: zatvoreno.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU