IZLOŽBA Nike Radić u Galeriji AŽ

Galerija AŽ: Nika Radić, ”Izložba kakvu ste uvijek oduvijek željeli vidjeti”

Subota, 21. 4. 2018. u 19h

Performativno predavanje: u 19h i 30min.

 

Izložba Nike Radić pod nazivom ”Izložba kakvu ste uvijek oduvijek željeli vidjeti” otvara se u Galeriji AŽ,  21.4.2018.

Izložba započinje performativnim predavanjem o hipnozi u kojem će autorica govoriti o svojim iskustvima u komunikaciji s publikom. Tom će prilikom i hipnotizirati posjetitelje s namjerom da vide izložbu kakvu su oduvijek željeli vidjeti.

Nakon otvorenja u galeriji će ostati izložena audio dokumentacija s opisima izložbi koje su posjetitelji vidjeli na otvorenju.

Izložba ostaje otvorena do 2. 5. 2018.

 

”Već sam se dugo bavila problemima i granicama komunikacije. To je katkad bila tema mojih radova a katkad sam se s tim susretala kao s problemom dok sam s drugim ljudima vodila razgovore o svom radu. Pred nekoliko sam godina upravo zbog toga odlučila napraviti eksperiment koji se razvio u dosta opsežan projekt „Poruka“. Tada sam gradila instalaciju kroz razgovore sa sudionicima i rad sam mijenjala ovisno o tome što su mi sudionici rekli kao svoju interpretaciju. Nakon godine dana promjena na instalaciji, dalo se vidjeti da većina ljudi u radu prepoznaje ono s čim se sami u tom trenutku bave, odnosno ono što im je blisko, dovodeći tako u pitanje koliko uopće možemo poručiti nešto novo.

Interes o tome kako komuniciramo nedavno me doveo do literature o psihološkim aspektima razumijevanja i tako sam gotovo slučajno došla do knjiga o američkom psihijatru Miltonu Ericksonu i njegovom radu u SADu od 50ih do 80ih godna prošlog stoljeća. Erickson je, puno godina nakon što je Freud odustao od toga kao metode, ponovo uveo hipnozu u psihoterapiju i pokrenuo puno kasnijih pokreta koji i danas postoje diljem svijeta. Mene je cijela tema zaintrigirala kad sam pronašla dosta paralela između toga kako je Erickson opisivao komunikaciju kroz hipnozu i toga što se meni čini da je način na koje umjetničko djelo funkcionira kao medij.

Zbog svih tih razloga, odlučila sam direktno primijeniti hipnozu u kontekstu vizualne umjetnosti te preskočiti fizičko izvođenje radova, nego prepustiti imaginaciji posjetioca da konačno vide izložbu kakvu su uvijek željeli vidjeti.”

N.R.

 

Nika Radić rođena je u Zagrebu 1968. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i povijest umjetnosti na sveučilištu u Beču. Kako je živjela u raznim zemljama i bila prisiljena živjeti na raznim jezicima, nije iznenađujuće da joj je i profesionalni interes vrti oko komunikacije. Izlagala je na brojnim izložbama od kojih su recentnije: „Yurei“, KIT, Kyoto, „Puno putujemo“ MKC, Split, “My Daily Room”, Berlin Weekly, Berlin, „Doma“, MUO, Zagreb. Dobitnica je više nagrada i rezidencijalnih boravaka među kojima su i Nagrada Radoslav Putar, ArtsLink stipendija na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu i Villa Kamogawa Goethe Instituta u Kyotu.

www.nikaradic.com

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU