IZLOŽBA Nike Radić u Galeriji AŽ

Galerija AŽ: Nika Radić, ”Izložba kakvu ste uvijek oduvijek željeli vidjeti”

Subota, 21. 4. 2018. u 19h

Performativno predavanje: u 19h i 30min.

 

Izložba Nike Radić pod nazivom ”Izložba kakvu ste uvijek oduvijek željeli vidjeti” otvara se u Galeriji AŽ,  21.4.2018.

Izložba započinje performativnim predavanjem o hipnozi u kojem će autorica govoriti o svojim iskustvima u komunikaciji s publikom. Tom će prilikom i hipnotizirati posjetitelje s namjerom da vide izložbu kakvu su oduvijek željeli vidjeti.

Nakon otvorenja u galeriji će ostati izložena audio dokumentacija s opisima izložbi koje su posjetitelji vidjeli na otvorenju.

Izložba ostaje otvorena do 2. 5. 2018.

 

”Već sam se dugo bavila problemima i granicama komunikacije. To je katkad bila tema mojih radova a katkad sam se s tim susretala kao s problemom dok sam s drugim ljudima vodila razgovore o svom radu. Pred nekoliko sam godina upravo zbog toga odlučila napraviti eksperiment koji se razvio u dosta opsežan projekt „Poruka“. Tada sam gradila instalaciju kroz razgovore sa sudionicima i rad sam mijenjala ovisno o tome što su mi sudionici rekli kao svoju interpretaciju. Nakon godine dana promjena na instalaciji, dalo se vidjeti da većina ljudi u radu prepoznaje ono s čim se sami u tom trenutku bave, odnosno ono što im je blisko, dovodeći tako u pitanje koliko uopće možemo poručiti nešto novo.

Interes o tome kako komuniciramo nedavno me doveo do literature o psihološkim aspektima razumijevanja i tako sam gotovo slučajno došla do knjiga o američkom psihijatru Miltonu Ericksonu i njegovom radu u SADu od 50ih do 80ih godna prošlog stoljeća. Erickson je, puno godina nakon što je Freud odustao od toga kao metode, ponovo uveo hipnozu u psihoterapiju i pokrenuo puno kasnijih pokreta koji i danas postoje diljem svijeta. Mene je cijela tema zaintrigirala kad sam pronašla dosta paralela između toga kako je Erickson opisivao komunikaciju kroz hipnozu i toga što se meni čini da je način na koje umjetničko djelo funkcionira kao medij.

Zbog svih tih razloga, odlučila sam direktno primijeniti hipnozu u kontekstu vizualne umjetnosti te preskočiti fizičko izvođenje radova, nego prepustiti imaginaciji posjetioca da konačno vide izložbu kakvu su uvijek željeli vidjeti.”

N.R.

 

Nika Radić rođena je u Zagrebu 1968. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i povijest umjetnosti na sveučilištu u Beču. Kako je živjela u raznim zemljama i bila prisiljena živjeti na raznim jezicima, nije iznenađujuće da joj je i profesionalni interes vrti oko komunikacije. Izlagala je na brojnim izložbama od kojih su recentnije: „Yurei“, KIT, Kyoto, „Puno putujemo“ MKC, Split, “My Daily Room”, Berlin Weekly, Berlin, „Doma“, MUO, Zagreb. Dobitnica je više nagrada i rezidencijalnih boravaka među kojima su i Nagrada Radoslav Putar, ArtsLink stipendija na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu i Villa Kamogawa Goethe Instituta u Kyotu.

www.nikaradic.com

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU