IZLOŽBA: MARIJA ANČIĆ – ZAMKE

MARIJA ANČIĆ
Zamke
Galerija Karas
5. – 17.6.2018.

Otvorenje izložbe: utorak, 5.6.2018. u 19.00 sati u Galeriji Karas

 

U utorak, 5. lipnja 2018. u 19.00 sati u Galeriji Karas  (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba umjetnice Marije Ančić pod nazivom Zamke.

“U radu se bavim osobnim temama, vlastitim problemima i pitanjem identiteta. Pokušavam izraziti negativne emocije: strah, tjeskobu, manjak samopouzdanja, itd. kroz medij crteža, odnosno animacije – GIF-a. GIF mi je zanimljiv medij jer mu je glavna karakteristika beskonačno ponavljanje – loop, a stanja o kojima govorim također se kreću u krug, u ciklusima koji se ponavljaju. Osim toga GIF je format koji je prisutan u suvremenoj komunikaciji jer na brz i lagan način prenosi emocije. U tome sam prepoznala sredstvo za promišljanje i istraživanje. Uzimam dakle jednu radnju i animiram je tako da tvori petlju. Beskrajno ponavljanje čini na prvi pogled zastrašujuću, morbidnu radnju apsurdnom, dajući joj aspekt humora. Te radnje su prenaglašene, predramatične, jer pokušavam ilustrirati taj neuhvaljivi moment straha, koji je užasan i parilizirajući u jednom, a već smješan u sljedećem momentu. U isto vrijeme to ponavljanje radnju pretvara u stanje, moji likovi postoje u tim nemogućim i nepromjenjivim prostorima i na neki način opstaju, preživljavaju.

“Zamka je u svojoj prirodi naprava za hvatanje i zarobljavanje, bilo da se radi o skrivenoj klopci, mamcu ili prijevari, žrtva ne zna da upada u nju dok nije prekasno. Moje zamke su velike, nemoguće i karikirane kao zamke iz crtića, filmova i pop kulture (ogromna zamka za medvjede, tajna vrata u podu, živo blato, njihalo itd.) i predstavljaju osjećaje tjeskobe, nesigurnosti, zarobljenosti, nepripadanja. Efekt koji se stvara zahvaljujući loop-u je nadrealna situacija u kojoj se lik nalazi u zamci zauvijek, bez mogućnosti izlaza, međutim svjestan je zamke i njene opasnosti i uspješno ju izbjegava. Zamka se nalazi u sličnoj poziciji jer unatoč beskonačnim pokušajima ne uspijeva ispuniti svoju funkciju. Zamka i lik se tako nalaze u pat poziciji, neobičnoj simbiozi.”

Marija Ančić

 

BIOGRAFIJA UMJETNICE

Marija Ančić rođena je u Sarajevu. Diplomirala je na UMAS Konzervaciju-restauraciju 2005. i Kiparstvo 2010. godine. Uz četiri samostalne izložbe sudjelovala je na više skupnih izložbi i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Finalistica je Radoslav Putar Nagrade 2016. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Program Galerije Karas ostvaren je uz financijsku potporu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

 

 


Radno vrijeme Galerije Karas:
Sri i pet: 9 – 15 | čet: 15 – 19 | Sub i ned: 9 – 12
Pon, uto, praznikom: zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 17. lipnja 2018.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU