Natječaj za sudjelovanje na umjetničkoj radionici FOTOGRAFIJA KAO SKULPTURALNI MATERIJAL

Natječaj za sudjelovanje na umjetničkoj radionici 

FOTOGRAFIJA KAO SKULPTURALNI MATERIJAL 

pod vodstvom umjetnika Kristiana Kožula i kustosice Lee Vene

u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska, 17. – 20. listopada 2018.

Kristian Kožul, Damir Žižić, Recurring Landscapes, Jeju Biennial, Korea

Otvoren je natječaj za 2-3 umjetnika/ice iz Zagreba te za 11 umjetnika/ica iz ostalih gradova CreArt mreže (Valladolid – ES, Genova i Lecce – IT; Liverpool – UK; Clermont-Ferrand i Rouen FR; Kaunas -LT; Lublin i Katowice – PL; Aveiro – PT; Skopje – MK) za umjetničku radionicu u razdoblju od 17. – 20. listopada 2018. Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Prijaviti se mogu umjetnici mlađe generacije (do 35 g.) koji rade u različitim medijima suvremene umjetničke prakse (natječaj nije ograničen na kipare i/ili fotografe).

Inozemni umjetnici boravit će u Hrvatskoj od 16. do 21. listopada 2018., a radionica će se provoditi se na engleskom jeziku. Održavati će se od 10 – 16 sati, nakon čega je svaki dan isplaniran program obilaska muzejskih i galerijskih ustanova.

Voditelji radionice su akademski kipar Kristian Kožul i kustosica Lea Vene.

Nagrađivani umjetnik, prisutan na svjetskoj sceni Kristian Kožul studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao na Kunstakademie u Düsseldorfu. U svojim skulpturama, objektima i instalacijama dovodi u pitanje tradicionalni kiparski medij te nerijetko koristi fotografiju u skulpturalnim djelima.

Edukativni aspekt radionice usmjerava se na upoznavanje sa suvremenom i multimedijalnom umjetnošću. Problematizira odnos fotografije i skulpture, tj. korištenja fotografije kao skulpturalnog materijala.

U sklopu prvog dijela radionice napravit će se pregled i kategorizacija različitih umjetničkih praksi koje uključuju ovakav oblik umjetničkog stvaralaštva. Pregled će biti ostvaren u suradnji s kustosicom Leom Vene, obuhvaćajući raspon od nekoliko generacija umjetnika kod kojih je upotreba fotografskog materijala prisutna u njihovom radu. Sudionici će se upoznati s radovima umjetnika starije i srednje generacije, poput Ise Genzken i Ursa Fishera te mlađe generacije umjetnika poput tandema Pakui Hardware i Anuk Kruithof.

Tijekom drugog dijela polaznici će razrađivati koncept pojedinačnih radova. Izrađivati će makete i modele radova te sudjelovati u zajedničkim i individualnim raspravama o mogućnostima primjene fotografije u svojim vlastitim radovima, a pod vodstvom Kristiana Kožula, koji je i sam primijenio ovu suvremenu umjetničku praksu u svom recentnom stvaralaštvu.

 

NAČIN PRIJAVE:

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji imaju boravište ili prebivalište u gradu Zagrebu. Potrebno je priložiti dokaz: osobna iskaznica ili putovnica i u slučaju da je adresa boravišta drugačija od prebivališta potrebno je uvjerenje MUP-a o prebivalištu u gradu Zagrebu.

Status svog članstva možete provjeriti s Jelenom Bračun (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

On-line obrazac dostupan je OVDJE. (na dnu stranice)

Prvo je potrebno registrirati se, a zatim ispuniti prijavni obrazac (ako ste se već registrirali zbog prethodnih CreArt natječaja možete koristiti isti korisnički račun). Nakon što je on-line prijava podnesena, primit ćete potvrdu na e-mail.

Uz obrazac je potrebno priložiti i sljedeće dokumente spojene u jedan PDF: 

– osobna iskaznica ili putovnica;

– u slučaju da je adresa boravišta drugačija od prebivališta potrebno je uvjerenje MUP-a o prebivalištu u gradu Zagrebu;

– kratki životopis/CV (1 stranica A4);

– portfolio (najviše 5 stranica A4);

 

Prijaviti se možete do 29. 6. 2018.

Nakon što je on-line prijava podnesena, primit ćete potvrdu na e-mail.

Razmatrat će se samo prijave koje su cjelovite i dostavljene na vrijeme.

Rezultati će biti objavljeni nakon 16. 7. 2018.

 

ODABIR UMJETNIKA:

Temeljem zaprimljenih prijava, Kristian Kožul i Lea Vene odabrat će 14 sudionika, od kojih je predviđeno da su 2-3 iz Zagreba, a 11 iz ostalih gradova mreže.

 UMJETNICIMA IZ ZAGREBA BITI ĆE OSIGURANI:

  • hrana
  • materijali za rad

Sve troškove snosi organizator, HDLU.

 

O VODITELJIMA:

Kristian Kožul je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. Svoje obrazovanje nastavlja na umjetničkoj akademiji Kunstakademie Duesseldorf, gdje 2002. godine stječe počasnu titulu majstora studenta (Meisterschuller) u klasi prof. Irmin Kamp, gdje iste godine i diplomira. Samostalno djeluje i izlaže od 1996. godine na domaćoj i internacionalnoj sceni, od kada i sudjeluje na više umjetničkih rezidencija uključujući ArToll Labor na LVR-Klinik u Bedburg-Hau, te International Studio and Curatorial Program u New Yorku. Najbitnije samostalne izložbe uključuju izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Likovnom salonu u Celju, te izložbe u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Dok je njegov rad u grupnim izložbama prikazan u Museum of Modern Art PS1 u New Yorku, Museum of Art u Haifi, ZKM / Center for art and media u Karslruhe, na Bijenalu mladih umjetnika u Rimu, te na Bijenalu suvremene umjetnosti u Pekingu. Gostovao na brojnim multimedijalnim festivalima gdje je prezentirao svoje radove i sudjelovao na problematskim panelima. Dobitnik je više nagrada poput nagrade “Josip Račić”, jednakovrijedne nagrade na VIII. trijenalu hrvatskog kiparstva, te treće nagrade na T-HT natječaju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2014. godine.  Njegovi radovi nalaze se u zbirkama poput Laube, te u stalnom postavu na javnoj površini Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Detaljnije o umjetniku saznaje OVDJE.

Lea Vene je diplomirala na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu 2013. godine na odsjecima za povijest umjetnosti, etnologiju i kulturnu antropologiju te 2014. godina na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je kasnije radila kao asistentica. Radila je i kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja, kao kustosica na Organu Vida, u Kulturno informativnom centru, i galeriji Miroslav Kraljević te kao organizatorica Etnofilm festival. Objavila je brojne autorske tekstove sudjelovala na raznim konferencijama te je dobitnica brojnih nagrada od kojih valja spomenuti nagradu Franjo Marković za istraživački rad na znanstvenom projektu Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca.

O CreArtu:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

 

KONAČNA ODREDBA:

Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meićvida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

 

Organizator:

 

 

Partner:

 

 

U okviru projekta:

 

 

Uz potporu:

 

 

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU