ODABRAN kustoski koncept Branke Benčić i Tevža Logara za 54. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

Na natječaj za kustoski koncept 54. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti pristiglo je 5 prijava od kojih je Organizacijski odbor 54. Zagrebačkog salona u sastavu 4 predstavnika HDLU-a, 1 predstavnika UHA, 1 predstavnika ULUPUH-a, 1 predstavnika Ministarstva kulture i 1 predstavnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba odabrao prijedlog kustosa Branke Benčić i Tevža Logara radnog naziva “Bez anestezije / without anesthesia”.

 

BEZ ANESTEZIJE /

WITHOUT ANESTHESIA

Kustoska koncepcija: Branka Benčić i Tevž Logar

 

Things are empty. Nothing’s in them. As if they’re the fruit

of a failed plan. The landscape lies in water, greened

by a certain plant. It is eclipsed by the horizon line.

Filled with emptiness, which frightens everyone.

Aleš Debeljak, Without Anesthesia / Bez anestezije

 

Prijedlog kustoske koncepcije 54. zagrebačkog salona, Bez anestezije, na uvjetan se način formira kao posveta Alešu Debeljaku, pjesniku i teoretičaru kulture, preuzimajući njegove riječi i slike, poetske slike praznine, dok se kontekst tu ne iscrpljuje, već proširuje referencijalan prostor  u područje mapirano intelektualnim angažmanom i kulturom. S dvadesetogodišnjim odmakom, ova koncepcija obuhvaća sjećanje na emblematični salon Igora Zabela City scapes (1998), promišljajući kontinuitete i diskontinuitete, mogućnosti i perspektive, ispunjene i neispunjene potencijale i težnje, kustoske prakse i institucionalnu povijest izložbe. Projekt se strukturira kao dijalog – s jedne strane između kustosa, kojeg možemo shvatiti kao da kombinira dva pogleda (iznutra – izvana), a s druge kao generacijski i transgeneracijski projekt koji okuplja radove mahom hrvatskih umjetnika koje pozicionira u dijalog s generacijski bliskim umjetnicima iz kulturnog prostora bivše SFRJ, te međunarodnog konteksta, pronalazeći, labave ili udaljene veze i odnose. Izložba istražuje umjetničke, društvene prakse umjetnika koje su usmjerene na mogućnosti, prekide, tansformacije, neuspjehe i nesigurnosti u relaciji s suvremenim umjetničkim praksama u društvenom i institucionalnom kontekstu. Određeni metanarativ razvija se i kao promišljanje o formatu same izložbe, njezinom kontekstu, kao pokušaj repozicioniranja zagrebačkog salona, a diskurzivno će biti promišljan kako u radovima umjetnika, tako i u razgovorima u okviru popratnog programa. Jedna od refleksija odnosi se i na promišljanje „scene“ i njezinih mogućnosti, potencijala i ograničenja. Ovaj prijedlog pokušati će „proširiti“ taj prostor.  Kako bi pokušali artikulirati neke od zadanih pitanja, prihvatili smo dijalog kao metodologiju, odlučivši se na zajednički kustoski rad kao dijalog, naslanjajući naš dijalog na višeglasje umjetničih pozicija.

 

BIOGRAFIJE:

Branka Benčić nezavisna je kustosica i povjesničarka umjetnosti. Bila je kustosica hrvatskog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji (2017) i su-kustosica na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji (2018). Voditeljica je i umjetnička direktorica Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, te kustosica programa Kino umjetnika u Muzeju suvremene umjetnosti i Cinemaniac – pri Pula Film Festivalu. Realizirala je velik broj skupnih i samostalnih izložbi i programa projekcija u Hrvatskoj i inozemstvu, surađivala s velikim brojem ustanova, muzeja, galerija, udruga i udruženja. Objavljuje tekstove o suvremenoj umjetnosti u katalozima izložaba, knjigama i dr. publikacijama.

Tevž Logar nezavisni je kustos koji surađuje s velikim brojem galerija i institucija. Bio je umjetnički direktor galerije ŠKUC u Ljubljani (2009-2014), nakon toga surađuje kao kustos s galerijom Gregor Podnar (do 2016). Bio je kustos slovenskog paviljona na 55. Bijenalu u Veneciji (2013), te kustos Međunarodnog grafičkog bijenala u Ljubljani. U kustoskom radu velik broj puta surađivao je s hrvatskim umjetnicima, institucijama i kustosima, te je upućen u lokalnu umjetničku scenu. Trenutno živi u Rijeci i djeluje u međunarodnom kontekstu.

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU