Stručno-znanstvenim skupom završen projekt 50/68 Slike utopije

Stručno-znanstvenim skupom

završen projekt 50/68 Slike utopije

U petak, 25. svibnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je stručno-znanstveni skup i promocija knjige 50/68 Slike utopije. Na skupu su predstavljeni rezultati istoimenog projekta, koji se održao 21. ožujka 2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru EU projekta CreArt i Europskog dana kreativnosti.

Autor projekta Marko Pašalić projekt je zamislio kao obilježavanje jubileja 1968., istraživanje tijeka i događaja na lokalnoj i globalnoj razini, odnosa prema sjećanju i nasljeđu, kao i načina na koji ga odabrani umjetnici doživljavaju i interpretiraju. Proučava postoji li kakvo sjećanje na „posljednju eksploziju svjetske utopijske energije“, posjeduje li to sjećanje zadnju iskru koja bi mogla osvijetliti vlastiti jubilej ili je preostala samo mješavina mašte i mita u odrazu koji je (p)ostao samo utvara, karikatura, karnevalska lutka koju treba spaliti rugajući se.

Obilježavajući Europski dan kreativnosti petero hrvatskih renomiranih umjetnika Miran Blažek, Tea Hatadi, Kata Mijatović, Vlatko Vincek i Dino Zrnec predstavilo je svoje umjetničke intervencije u prostoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što su, istraživačkim radom, popratili studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Matija Krizmanić, Ines Siuc, Matea Korda, Helena Vodopija i Maja Flajsig, pod mentorskim vodstvom i koordinacijom dr. sc. Sanje Potkonjak i dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, kao i studenti dizajna vizualnih komunikacija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, pod mentorskim vodstvom i koordinacijom Vesne Uglješić, predavačice.

Brojni izlagači na stručno-znanstvenom skupu dotakli su se teme projekta s različitih stajališta. Hrvoje Klasić održao je predavanje na temu „1968. Jugoslavija i njezini studenti“, Sanja Potkonjak i Nevena Škrbić Alempijević na temu „Umjetnost i sjećanje“, dok je Maja Jockov govorila o Suvremenoj umjetničkoj praksi u nastavi likovne kulture.

Na drugom djelu skupa projekt su predstavljali studenti Filozofskog fakulteta Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju koji su istraživački popratili nastanak radova umjetnika i načine na koji su nastali umjetnički radovi utjcali na prostor i grupu, bilježeći reakcije publike.

Započeo je Matija Krizmanić s predavanjem „To su naši koraci…“ tijekom kojeg je predstavio rad Tee Hatadi U (ne)prisutnosti. Ines Siuc nastavila je predstavljanje radovima Vlatka Vinceka Stupor i Prvo čitanje druge Utopije, dok je Matea Korda predavanjem „Prijedlog za atrij“ prezentirala rad Dine Zrneca.

Nakon kratke pauze izlaganje  su zajedničkim snagama nastavili studentica Helena Vodopija i umjetnik Miran Blažek predstavljajući  njegov umjetničku intervenciju “Monumoment”, a studentica Maja Flajsig završila je ciklus studentskih izlaganja prezentacijom „O budućnostima koje se nisu dogodile“ kojim je predstavila rad Kate Mijatović „I have a dream“.

Marko Pašalić, voditelj projekta, uz završni govor održao je kratki umjetnički performansom, u duhu i temi cijelog projekta.

Za kraj stručno-znanstvenog skupa, a ujedno i projekta 50/68 projiciran je film Nenada Puhovskog „Generacija ’68“ uz razgovor s autorom filma.

Knjiga 50/68 Slike utopije zaokružuje projekt i predstavlja dokumentaciju zajedničkih pregalačkih napora svih sudionika projekta i ostaje na spomen i nasljeđe naraštajima koji dolaze i predstavlja hibridnu formu zbornika radova, kataloga i knjige umjetnika, koja postaje dominantna publikacija interdisciplinarnih projekata.

U knjizi su objavljeni znanstveni i stručni radovi autora, sudionika skupa i istraživački radovi studenata koji su pratili razvoj umjetničkih intervencija, knjiga dokumentira radove umjetnika nastale u sklopu projekta i predstavlja rješenja vizualnog identiteta i plakata projekta koje su oblikovali studenti TVZ-a.

 

Više o projektu 50/68 Slike utopije i svim umjetničkim intervencijama pročitajte na službenoj stranici HDLU-a i na
facebook stranici projekta

Detaljnije o EU projektu CreArt

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Autorica fotografija: Vesna Uglješić

 

Organizator:

 

 

Partneri:

 

 

U okviru projekta:

 

 

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU