• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

Meet the artist

Pozivamo Vas na susret s umjetnikom Damirom Sobotom

u petak 15. lipnja 2018. u 11.30 sati

tijekom izvedbe street art intervencije „Kolaž na zidu“

ispred Osnovne škole Matka Laginje u Derenčinovoj ulici 3.

u okviru Design District  Zagreb i EU projekta CreArt 2.0.

 

 

Pozivamo Vas na susret s umjetnikom Damirom Sobotom tijekom izvedbe street art intervencije „Kolaž na zidu“.

Susret će se održati u petak 15. lipnja 2018. u 11.30 sati ispred Osnovne škole Matka Laginje u Derenčinovoj ulici 3.

Osim što ćete imati priliku vidjeti street art intervenciju u nastanku moći ćete porazgovarati s umjetnikom.

Street art intervenciju organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru EU projekta CreArt 2.0. u suradnji s festivalom Design District Zagreb.

Damir Sobota, odabran je putem natječaja od strane selektorskog tima u sastavu: Tomislav Buntak, dopredsjednik HDLU-a i stanovnik kvarta, Melinda Šefčić, članica Upravnog odbora HDLU-a nadležna za street art i Bojan Mucko, multimedijski umjetnik i suradnik Design Districta Zagreb.

Temelj za idejno rješenje  Sobotinog murala  veže se na elemente škole Matka Laginje i urbanog tkiva četvrti u kojoj se nalazi. Način izvedbe i motiv murala sukladan je modernističkim principima i internacionalnim arhitektonskim kretanjima perioda 20-tih do 60-tih godina dvadesetog stoljeća te unutrašnjosti škole koja je uređena nizom intenzivno obojenih velikih ploha, apstraktnih uzoraka bogatog kolorita i bogatog ritama arhitektonskih elemenata.

Sve navedene elemente zagrebačke tradicije likovnog izraza, umjetnik Sobota, povezao je na sebi svojstven način. Vjerujemo kako će mural, apstraktnog geometrijskog izričaja, intenzivnog kolorita, specifične kompozicije i ritma motiva, dati novu, likovno kvalitetnu vizuru ovog dijela naselja.

Obzirom da Osnovna škola Matka Laginje ove godine slavi 50 godina postojanja, ovaj mural ujedno je i poklon Hrvatskog društva likovnih umjetnika povodom obljetnice škole.

Damir Sobota je perspektivan umjetnik mlađe generacije koji iza sebe ima brojne uspjehe. Rođen je 1988. godine u Zagrebu. Po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine u klasi prof. Roberta Šimraka,  stekao je zvanje akademskog grafičara. Iste godine postaje i član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Godine 2015. pohađao je rezidencijalni program u Belgiji, a radio je i kao vanjski suradnik na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 2015. i 2016. godine. Do sada je održao šest samostalnih izložbi u zagrebačkim galerijama Karas (2013. i 2014.), Greta (2013.), Academia Moderna (2014.), Raga (2016.) te u varaždinskoj galeriji Zlati Ajngel (2011.). Posljednju samostalnu izložbu “Systemic Paintings” imao je u Galeriji SC 2017. godine. Sudjelovao je i na nizu skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu (“Window”, Studley, UK, 2016.), uključujući 31. salon mladih (2012.) te II., III. i IV. bijenale slikarstva. Dobitnik je Nagrade za izuzetan uspjeh u 2013. godini (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb) i nagrade HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika 2017. godine. Živi i radi u Zagrebu. Više o njegovom umjetničkom stvaralaštvu možete saznati na umjetnikovoj web stranici.

 

 

Organizator:

 

 

Partner:

 

 

U okviru projekta:

 

 

Uz potporu

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU