PREDSTAVLJAMO: Izvedena street art intervencija Damira Sobote

Street art intervencija

Damira Sobote „Kolaž na zidu“

na Osnovnoj školi Matka Laginje

u okviru Design District Zagreb i EU projekta CreArt 2.0.

 

 

Tijekom prošlog tjedna Damir Sobota izveo je street art intervenciju na Osnovnoj školi Matka Laginje.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru EU projekta CreArt 2.0. u suradnji s festivalom Design District Zagreb organiziralo je izvedbu street art intervencije.

Temelj za idejno rješenje  Sobotinog murala veže se na elemente škole Matka Laginje i urbanog tkiva četvrti u kojoj se nalazi. Način izvedbe i motiv murala sukladan je modernističkim principima i internacionalnim arhitektonskim kretanjima perioda 20-tih do 60-tih godina dvadesetog stoljeća te unutrašnjosti škole koja je uređena nizom intenzivno obojenih velikih ploha, apstraktnih uzoraka bogatog kolorita i bogatog ritama arhitektonskih elemenata.

Sve navedene elemente zagrebačke tradicije likovnog izraza, umjetnik Sobota, povezao je na sebi svojstven način. Vjerujemo kako će mural, apstraktnog geometrijskog izričaja, intenzivnog kolorita, specifične kompozicije i ritma motiva, dati novu, likovno kvalitetnu vizuru ovog dijela naselja.

„Bilo je jako zabavno “ali i izazovno” raditi na dizalici gdje sam se morao suočiti s visinom od 13 m i kabinom na dizalici koja se konstantno tresla. Na svu sreću, zbog usredotočenosti na rad, zaboraviš gdje se nalaziš… Najviše me vesele brojne pohvale od djece koja su svakodnevno pratila nastanak street art intervencije. Sve u svemu vrlo pozitivno iskustvo!“

Damir Sobota

Obzirom da Osnovna škola Matka Laginje ove godine slavi 50 godina postojanja, ovaj mural ujedno je i poklon Hrvatskog društva likovnih umjetnika povodom obljetnice škole.

„U ime učenika, roditelja i djelatnika škole zahvaljujem vam na izvedenim radovima. Vaše umjetničko djelo preporodilo je istočnu stranu škole i unijelo svježinu u jednolični izgled škole. Zahvaljujemo što ste prepoznali našu potrebu za estetskim uređenjem vanjskih prostora i ostajemo otvoreni za buduće suradnje za daljnje, slične akcije.

Uz veliku zahvalu svima uključenima u projekt, srdačan pozdrav iz „Laginje“

Božidar Bilafer, prof.

Ravnatelj škole

 

Damir Sobota, odabran je putem natječaja od strane selektorskog tima u sastavu: Tomislav Buntak, dopredsjednik HDLU-a i stanovnik kvarta, Melinda Šefčić, članica Upravnog odbora HDLU-a nadležna za street art i Bojan Mucko, multimedijski umjetnik i suradnik Design Districta Zagreb.

Damir Sobota je perspektivan umjetnik mlađe generacije koji iza sebe ima brojne uspjehe. Rođen je 1988. godine u Zagrebu. Po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine u klasi prof. Roberta Šimraka,  stekao je zvanje akademskog grafičara. Iste godine postaje i član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Godine 2015. pohađao je rezidencijalni program u Belgiji, a radio je i kao vanjski suradnik na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 2015. i 2016. godine. Do sada je održao šest samostalnih izložbi u zagrebačkim galerijama Karas (2013. i 2014.), Greta (2013.), Academia Moderna (2014.), Raga (2016.) te u varaždinskoj galeriji Zlati Ajngel (2011.). Posljednju samostalnu izložbu “Systemic Paintings” imao je u Galeriji SC 2017. godine. Sudjelovao je i na nizu skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu (“Window”, Studley, UK, 2016.), uključujući 31. salon mladih (2012.) te II., III. i IV. bijenale slikarstva. Dobitnik je Nagrade za izuzetan uspjeh u 2013. godini (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb) i nagrade HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika 2017. godine. Živi i radi u Zagrebu. Više o njegovom umjetničkom stvaralaštvu možete saznati na umjetnikovoj web stranici.

Fotografije: Silvio Lončarić

Organizator:

 

 

Partner:

 

 

U okviru projekta:

 

 

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU