• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

Započinje prva etapa projekta U PLANINAMA

Započinje prva etapa projekta U PLANINAMA

Ove nedjelje, 10. lipnja, rezidencijalnim boravkom na južnom Velebitu (djelom na području Nacionalnog parka Paklenica i na vršnim dijelovima planine), započela je prva etapa projekta U planinama, kustosa Katje Baumhoff, Bojana Mucka, i Josipa Zankija.

Zadnji dan projekta na Velebitu, 17. lipnja 2018. predvidjeli smo stručnu konferenciju u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Odjelom za antropologiju i etnologiju Sveučilišta u Zadru. Na konferenciji će osim studenata i umjetnika govoriti i naši uvaženi etnolozi i antropolozi dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević, dr. sc. Mario Katić i Jelena Kupsjak, dok će kustosi projekta Bojan Mucko i Josip Zanki održati radionicu namijenjenu turističkim i kulturno-turističkim djelatnicima iz podvelebitskog područja i Grada Zadra.

U suvremenom umjetničkom istraživanju in situ u planinskom kontekstu umjetnicima  Vanji Babiću, Nicoli Genovese, Esther Mathis, Ivani Pipal, Jovani Popić i Andri Stadler,  pridružili su  se studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ivan Barul i Katrin Radovani, te student filozofskog fakulteta Maja Flajsig i Viktorija Varga.

Uz konferenciju i grupni, rezidencijski boravak na Velebitu, projekt uključuje i rezidencijalni boravak u švicarskim i austrijskim Alpama a bit će popraćen dvjema završnim izložbama u Galeriji Shed im Eisenwerk te u Galeriji Bačva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2019. godine.

 

 

Više o projektu:

Projekt U planinama će kroz rezidencijalno obitavanje na Velebitu, austrijskim Alpama i švicarskim Alpama praktično i umjetnički analitično propitivat pojmove poput: živuće utopije, slobodnog skloništa, ruksaka Josepha Beuysa, šetnje kao performativnog umjetničkog alata, planine kao životnog stila, planine kao egzistencijalni minimuma, odnos slobodnog i radnog vremena te krajolika kao slike, iskustva i javnog dobra.

Velebit, ispražnjen migracijama druge polovice 20og stoljeća, historijski je obilježen transhumantnim stočarstvom (sezonskim kretanjem ljudi i stoke između ljetnih i zimskih pašnjaka na različitim nadmorskim razinama). Nasljeđe primorskih Bunjevaca, u današnjem kontekstu rapidnog odumiranja stočarstva na Velebitu i njegove, zanimljivo je dovesti u vezu sa švicarskim, alpskim primjerima “konzervacije” tradicijskih modela stočarstva usporedivih s konceptom živog muzeja na otvorenom.

Za razliku od Velebita koji je premrežen besplatnim skloništima za planinare i izletnike, boravak u austrijskim i švicarskim planinskim kućama, dio je elitnog turizma. Velebit je kroz povijest bio mjesto na kojem su obitavali pobunjenici – hajduci, uskoci ili samotnjaci koji traže bijeg od civilizacije. Stoga je utopijski aspekt planine još dan danas prisutan kao model bijega u zamišljenu Utopiju (da parafraziramo Hakima Beya – mitski Croatan).

Modeli ‘preživljavanja’ u planinama zasnovani su na egzistencijalnom minimumu – pristupu osnovnim resursima za preživljavanje i praktičnim znanjima njihove primjene te na timskom radu. Kako se današnji umjetnički, prekarijatski rad pozicionira u planinsku svakodnevnicu, eskapistički, utopijski, distopijski, mimikrijski, pitanja su koja postavlja ovaj projekt.

Organizatori:

 

 

 

 

 

Uz potporu:

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU