IN MEMORIAM Josip Biffel

U nedjelju 5. kolovoza 2018., u 85. godini života, preminuo je slikar Josip Biffel (rođen u Zagrebu, 27. studenog 1933.). Ispraćaj će biti u četvrtak 9. kolovoza u 11:40 iza mrtvačnice na Mirogoju.

Nakon završetka osnovne i srednje škole, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1959. slikarstvo, u klasi prof. Ðure Tiljka, kojeg je na V. godini zamijenio prof. Jerolim Miše. U javnom likovnom životu sudjeluje od 1960. kada počinje izlagati na skupnim izložbama, objavljivati ilustracije i raditi kao nastavnik. Predavao je u Zagrebu. Najprije u Školi primijenjene umjetnosti 1969–79., potom od 1979. na Akademiji likovnih umjetnosti kao docent, a od 1986. kao redoviti profesor.

Slikarski opus kritičari su nazvali slikarstvom egzistencije. Doista, pejzaži s figurama osamljenih ljudi, zagonetne kuće u praznom krajoliku, nadasve njegova tijela u egzistencijalnoj tjeskobi, posebice pridonose ugođaju, koji potvrđuje navedenu sintagmu.

Najčešće slika figuralne kompozicije i predmete u krajoliku, u koje uključuje elemente neobičnoga i fantastičnoga (Marsovo polje, 1964.; Pad, 1975.). Naglašena poetičnost, zatvorena forma i melankolični sadržaji vežu ga uz simbolizam, nadrealizam i metafizičko slikarstvo.

Svoju slikarsku djelatnost vezao je uz tradicionalne medije, uključujući veći broj radova izvedenih u muralnim tehnikama kao što su freska, mozaik i vitraj. Sudjelovao je na više od sto skupnih izložbi (Aleksandrija, Vatikan, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo, Budimpešta, Rochester, Frankfurt, Moskva, Milano itd.). Priredio je i desetak samostalnih izložbi u Zagrebu, Dubrovniku, Beogradu, Stuttgartu, Salzburgu, Hamburgu i drugdje.

Radovi mu se nalaze u privatnim zbirkama i u muzejima u domovini i inozemstvu: Moderna galerija Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Gradski muzej Varaždin; Zbirka crteža Nacionalne i sveučilišne biblioteke; Muzej u Vukovaru; Muzej suvremene umjetnosti, Beograd; Zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu; Hrvatski povijesni institut u Beču; Museo d’Arte Moderna, Vatikan; Istituto per Arte e Spiritualità, Brescia; Wallfahrtskapelle, Ebermannstadt; Gallery Rochester, New York i drugdje.

Za svoj rad dobio je desetak nagrada. Između ostalog, ove je godine u travnju primio godišnju Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu za područje likovne umjetnosti.

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU