IN MEMORIAM Josip Biffel

U nedjelju 5. kolovoza 2018., u 85. godini života, preminuo je slikar Josip Biffel (rođen u Zagrebu, 27. studenog 1933.). Ispraćaj će biti u četvrtak 9. kolovoza u 11:40 iza mrtvačnice na Mirogoju.

Nakon završetka osnovne i srednje škole, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1959. slikarstvo, u klasi prof. Ðure Tiljka, kojeg je na V. godini zamijenio prof. Jerolim Miše. U javnom likovnom životu sudjeluje od 1960. kada počinje izlagati na skupnim izložbama, objavljivati ilustracije i raditi kao nastavnik. Predavao je u Zagrebu. Najprije u Školi primijenjene umjetnosti 1969–79., potom od 1979. na Akademiji likovnih umjetnosti kao docent, a od 1986. kao redoviti profesor.

Slikarski opus kritičari su nazvali slikarstvom egzistencije. Doista, pejzaži s figurama osamljenih ljudi, zagonetne kuće u praznom krajoliku, nadasve njegova tijela u egzistencijalnoj tjeskobi, posebice pridonose ugođaju, koji potvrđuje navedenu sintagmu.

Najčešće slika figuralne kompozicije i predmete u krajoliku, u koje uključuje elemente neobičnoga i fantastičnoga (Marsovo polje, 1964.; Pad, 1975.). Naglašena poetičnost, zatvorena forma i melankolični sadržaji vežu ga uz simbolizam, nadrealizam i metafizičko slikarstvo.

Svoju slikarsku djelatnost vezao je uz tradicionalne medije, uključujući veći broj radova izvedenih u muralnim tehnikama kao što su freska, mozaik i vitraj. Sudjelovao je na više od sto skupnih izložbi (Aleksandrija, Vatikan, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo, Budimpešta, Rochester, Frankfurt, Moskva, Milano itd.). Priredio je i desetak samostalnih izložbi u Zagrebu, Dubrovniku, Beogradu, Stuttgartu, Salzburgu, Hamburgu i drugdje.

Radovi mu se nalaze u privatnim zbirkama i u muzejima u domovini i inozemstvu: Moderna galerija Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Gradski muzej Varaždin; Zbirka crteža Nacionalne i sveučilišne biblioteke; Muzej u Vukovaru; Muzej suvremene umjetnosti, Beograd; Zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu; Hrvatski povijesni institut u Beču; Museo d’Arte Moderna, Vatikan; Istituto per Arte e Spiritualità, Brescia; Wallfahrtskapelle, Ebermannstadt; Gallery Rochester, New York i drugdje.

Za svoj rad dobio je desetak nagrada. Između ostalog, ove je godine u travnju primio godišnju Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu za područje likovne umjetnosti.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU