Rezultati natječaja za sudjelovanje na umjetničkoj radionici „Fotografija kao skulpturalni materijal“

Rezultati natječaja
za sudjelovanje na umjetničkoj radionici „Fotografija kao skulpturalni materijal“

pod vodstvom umjetnika Kristiana Kožula i kustosice Lee Vene
u okviru EU projekta CreArt

Kristian Kožul, Damir Žižić, Recurring Landscapes, Jeju Biennial, Korea

Jedna od značajnih aktivnosti CreArt projekta je umjetnička radionica koja se svake godine održava u drugom gradu. Voditelji ovogodišnje radionice koja se održava u Zagrebu su Kristian Kožul i kustosica Lea Vene.

Radionica će održati u razdoblju od 17. – 20. listopada 2018. Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Među četrnaest odabranih polaznika radionice, iz deset gradova CreArt mreže, nalaze se i tri umjetnice iz Zagreba, članice HDLU-a: Tjaša Kalkan, Ivana Tkalčić i Petra Mrša.

 

Popis odabranih umjetnika:

1.) Xu Moru (Aveiro)

2.) Barbara Andrez (Aveiro)

3.) Zachary Mitlas (Clermont Ferrand)

4.) Stefano Bucciero (Genoa)

5.) Anna Maria Kasprzak (Katowice)

6.) Indre Urbonaite (Kaunas)

7.) Audrius Kriauciunas (Kaunas)

8.) Tommy Husband (Liverpool)

9.) Marta Zgierska (Lublin)

10.) Simona Mancheva (Skopje)

11.) Ismael Garcia-Herrero (Valladolid)

12.) Petra Mrša (Zagreb)

13.) Ivana Tkalčić (Zagreb)

14.) Tjaša Kalkan (Zagreb)

Čestitamo umjetnicima/icama posebice Tjaši, Ivani i Petri i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

 

Tjaša Kalkan završila je studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti te studij germanistike i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svom radu bavi se društveno oblikovanim strukturama stvarnosti koje nas definiraju te vizualno traga za novim potencijalima koji izmiču normi.

Petra Mrša je diplomirala fotografiju, sociologiju i psihologiju. Radila je kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu i kao asistentica Fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U svom radu bavi se istraživanjem usvojenih konstrukata suvremenog društva na život pojedinca.

Ivana Tkalčić diplomirala je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Turčić i magistrirala ekonomiju i turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U svojim radovima razmatra koncept sjećanja i prisutnosti. Skuplja objekte, fotografije i dokumente koji za nju imaju sentimentalnu vrijednost i mjesto u kojem se nalaze te ih transformira. Daje im glas, priču, drugačiju interpretaciju.

 

Tema radionice „Fotografija kao skulpturalni materijal“ srodna je umjetničkom izražaju voditelja radionice Kristiana Kožula koji u svojim skulpturama, objektima i instalacijama dovodi u pitanje tradicionalni kiparski medij te nerijetko koristi fotografiju u skulpturalnim djelima.

Edukativni aspekt radionice usmjerava se na upoznavanje sa suvremenom i multimedijalnom umjetnošću. Problematizira odnos fotografije i skulpture, tj. korištenja fotografije kao skulpturalnog materijala.

U sklopu prvog dijela radionice napravit će se pregled i kategorizacija različitih umjetničkih praksi koje uključuju ovakav oblik umjetničkog stvaralaštva. Pregled će biti ostvaren u suradnji s kustosicom Leom Vene, obuhvaćajući raspon od nekoliko generacija umjetnika kod kojih je upotreba fotografskog materijala prisutna u njihovom radu. Sudionici će se upoznati s radovima umjetnika starije i srednje generacije, poput Ise Genzken i Ursa Fishera te mlađe generacije umjetnika poput tandema Pakui Hardware i Anuk Kruithof.

Tijekom drugog dijela polaznici će razrađivati koncept pojedinačnih radova. Izrađivat će makete i modele radova te sudjelovati u zajedničkim i individualnim raspravama o mogućnostima primjene fotografije u svojim vlastitim radovima, a pod vodstvom Kristiana Kožula, koji je i sam primijenio ovu suvremenu umjetničku praksu u svom recentnom stvaralaštvu.

 Izabranim umjetnicima/icama osigurat će se:

  • putni troškovi;
  • smještaj;
  • hrana;
  • materijali za rad.

 

Organizator:

 

 

Partner:

 

 

U okviru projekta:

 

 

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU