HDLU ZAPOČEO PROVEDBU ČETVRTOG PROJEKTA ERASMUS+ UMJETNICI ZA UMJETNIČKO OBRAZOVANJE 4

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika od 1. 6. 2018. do 31. 5. 2019. provodi četvrti projekt u okviru EU programa Erasmus + naziva Umjetnici za umjetničko obrazovanje 4.

Ovim projektom je omogućena 2-tjedna inozemna mobilnost 35 učenika i 10 nastavnika iz 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika u Litvi, Sloveniji i Austriji.

Četvrtu godinu za redom HDLU je nositelj konzorcija koji okuplja 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula; te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije te Kulturno izobraževalno društvo KIBLA i UNIVERZA V LJUBLJANI iz Slovenije, te VSI ARTKOMAS iz Litve.

EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 4  je projekt koji se nastavlja na Umjetnici za umjetničko obrazovanje 1, 2 i 3 te ima za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanja slikarski, kiparski i grafički dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. U odnosu na prethodne godine u mobilnost smo uključili i učenike i nastavnike s grafičkih odjela svih škola. Ove godine je broj učenika koji će sudjelovati na mobilnosti (35), a priliku za stručno usavršavanje u Ljubljani dobit će i 10 nastavnika stručnih predmeta.

Obzirom na uspješna i pozitivna iskustva prilikom realizacije prva dva projekta mobilnosti, odlučili smo nastaviti suradnju s partnerima u Sloveniji i Austriji, no kako bismo projekt dalje razvijali, a našim sudionicima i partnerskim školama pružili i nova iskustva, odlučili smo kao partnera primatelja pozvati i nove partnere VSI ARTKOMAS iz Litve te akademiju UNIVERZA V LJUBLJANI iz Slovenije, s kojima HDLU ima višegodišnje izuzetno pozitivno iskustvo u međunarodnima umjetničkim projektima.

Dosadašnja iskustva polaznika su da škole uključene u projekt ostvaruju porast interesa za upis, a učenici ostvaruju pozitivne rezultate prilikom upisa na Akademije.

Na mobilnosti će sudjelovati ukupno 35 učenika koji se obrazuju za zanimanje slikarskog, kiparskog, grafičkog usmjerenja iz 5 hrvatskih gradova te po 2 nastavnika iz svake škole. Učenici iz Zagreba ići će u Litvu; učenici iz Rijeke i Pule će boraviti na 2-tjednoj mobilnosti u Mariboru; učenici iz Splita i Osijeka u Grazu; nastavnici će ići na stručno usavršavanje u Ljubljani.

Mobilnost će se sastojati od 14-dnevne i 1-dnevne stručne prakse koja se odvija u umjetničkom ateljeu pod nadzorom mentora, profesionalnog likovnog umjetnika. Uz praksu, mobilnost sadrži bogati kulturološki program koji uključuje organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te aktivnosti povezivanja s lokalnom zajednicom. Mobilnost nastavnika sastojat će se o 2-dnevnog posjete školi u Ljubljani gdje će u direktnom radu s nastavnici upoznati razne aspekte rada sa studentima te će posjetiti muzeje, galerije i atelje profesora s akademije.

Projekt se financira u okviru programa Erasmus +, najvećeg program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU