IZLOŽBA: IRENA FRANTAL: DE-/+KONSTRUKCIJA

IRENA FRANTAL
DE-/+KONSTRUKCIJA
Galerija Karas
18.-30.9.2018.

U utorak, 18. rujna 2018. od 11.00 do 19.00 sati u Galeriji Karas  (Zvonimirova 58) možete nazočiti procesu nastanka izložbe umjetnice Irene Frantal pod nazivom De-/+konstrukcija.

De-/+konstrukcija je izložba Irene Frantal koja se bavi granicama/nepostojanjem granica medija (u njenom slučaju, medija knjige). Umjetnica će 18. rujna od 11 do 19 sati graditi izložbu u prostoru Galerije Karas i od trena kad ona uđe u praznu galeriju, izložba postoji. Formalnog otvorenja – oštre granice medija: izložbe – nema.

Posljednji dan izložbe, 30. rujna, umjetnica će intervenirati u rad, premještanjem dijelova te gašenjem/pospremanjem fizičkog dijela ovog rada te ste pozvani sudjelovati u procesu od 10 do 13 sati.

“Dieter Roth je svoju Copley book radio u suradnji s Richardom Hamiltonom, dajući mu upute u pismima, koje je slao s Islanda u London. Kad je tiskara izgubila jedan njegov crtež, Roth je u knjigu uključio pismo isprike od tiskare i opis crteža. Copley book su neuvezani papiri raznih dimenzija u kutiji, koji govore o procesu nastanka knjige – te knjige. Kao spirala istovremeno trajno šireća, ali i zatvorena u sebe.

De-/+konstrukcija je rad koji nastaje in situ. To je knjiga koja svoj prostor isprepliće s prostorom galerije. Slojevi elemenata (stranice; ostaci papira, nastali rezanjem rubova stranica; pregibi/presavijanja, nastali listanjem stranica; sakriveni dijelovi; fotografije; crteži; tekst; slova, ostala rezanjem teksta; skice teksta; uvez; materijali za uvez i korice; alati; siluete teksta; izbrisani tekst; šablone slova…) grade instalaciju koja je fluidna, meka i promjenjujuća. Knjiga je cjelina, ali je stalno mijenjajuća, u stalnoj de-konstrukciji. Stalnim čitanjem i listanjem ona se mijenja. Potreban je dodir promatrača/čitača da knjiga živi pa je tako i gledatelj – promatrač/čitač pozvan da čita/lista, premješta dijelove ove knjige/izložbe.

Neka od pitanja koja si postavljam u ovome radu su: gdje je granica/kraj rada/knjige? U kojem trenu počinje tekst? Je li dio/fragment istovremeno i cjelina?

I na kraju, je li (svaka) izložba knjiga?”

Irena Frantal

Irena Frantal je vizualna umjetnica iz Zagreba. Diplomirala je na Likovnoj Akademiji u Zagrebu te specijalizirala umjetnost knjige (MA Book Art) na University of the Arts u Londonu. U svojoj umjetničkoj praksi istražuje medij knjige. Surađuje sa umjetnicima raznih profila na projektima koji koriste ideju knjige. Autorica je serije radionica Book Art Sesija.

Kontakt: irenafrantal@yahoo.co.uk

 

 

 

 

 

Uz potporu:

 

 

 

Program Galerije Karas ostvaren je i uz financijsku potporu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Radno vrijeme Galerije Karas:
Sri i pet: 9 – 15 | čet: 15 – 19 | Sub i ned: 9 – 12
Pon, uto, praznikom: zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 30.9.2018.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU