IZLOŽBA: IRENA FRANTAL: DE-/+KONSTRUKCIJA

IRENA FRANTAL
DE-/+KONSTRUKCIJA
Galerija Karas
18.-30.9.2018.

U utorak, 18. rujna 2018. od 11.00 do 19.00 sati u Galeriji Karas  (Zvonimirova 58) možete nazočiti procesu nastanka izložbe umjetnice Irene Frantal pod nazivom De-/+konstrukcija.

De-/+konstrukcija je izložba Irene Frantal koja se bavi granicama/nepostojanjem granica medija (u njenom slučaju, medija knjige). Umjetnica će 18. rujna od 11 do 19 sati graditi izložbu u prostoru Galerije Karas i od trena kad ona uđe u praznu galeriju, izložba postoji. Formalnog otvorenja – oštre granice medija: izložbe – nema.

Posljednji dan izložbe, 30. rujna, umjetnica će intervenirati u rad, premještanjem dijelova te gašenjem/pospremanjem fizičkog dijela ovog rada te ste pozvani sudjelovati u procesu od 10 do 13 sati.

“Dieter Roth je svoju Copley book radio u suradnji s Richardom Hamiltonom, dajući mu upute u pismima, koje je slao s Islanda u London. Kad je tiskara izgubila jedan njegov crtež, Roth je u knjigu uključio pismo isprike od tiskare i opis crteža. Copley book su neuvezani papiri raznih dimenzija u kutiji, koji govore o procesu nastanka knjige – te knjige. Kao spirala istovremeno trajno šireća, ali i zatvorena u sebe.

De-/+konstrukcija je rad koji nastaje in situ. To je knjiga koja svoj prostor isprepliće s prostorom galerije. Slojevi elemenata (stranice; ostaci papira, nastali rezanjem rubova stranica; pregibi/presavijanja, nastali listanjem stranica; sakriveni dijelovi; fotografije; crteži; tekst; slova, ostala rezanjem teksta; skice teksta; uvez; materijali za uvez i korice; alati; siluete teksta; izbrisani tekst; šablone slova…) grade instalaciju koja je fluidna, meka i promjenjujuća. Knjiga je cjelina, ali je stalno mijenjajuća, u stalnoj de-konstrukciji. Stalnim čitanjem i listanjem ona se mijenja. Potreban je dodir promatrača/čitača da knjiga živi pa je tako i gledatelj – promatrač/čitač pozvan da čita/lista, premješta dijelove ove knjige/izložbe.

Neka od pitanja koja si postavljam u ovome radu su: gdje je granica/kraj rada/knjige? U kojem trenu počinje tekst? Je li dio/fragment istovremeno i cjelina?

I na kraju, je li (svaka) izložba knjiga?”

Irena Frantal

Irena Frantal je vizualna umjetnica iz Zagreba. Diplomirala je na Likovnoj Akademiji u Zagrebu te specijalizirala umjetnost knjige (MA Book Art) na University of the Arts u Londonu. U svojoj umjetničkoj praksi istražuje medij knjige. Surađuje sa umjetnicima raznih profila na projektima koji koriste ideju knjige. Autorica je serije radionica Book Art Sesija.

Kontakt: irenafrantal@yahoo.co.uk

 

 

 

 

 

Uz potporu:

 

 

 

Program Galerije Karas ostvaren je i uz financijsku potporu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Radno vrijeme Galerije Karas:
Sri i pet: 9 – 15 | čet: 15 – 19 | Sub i ned: 9 – 12
Pon, uto, praznikom: zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 30.9.2018.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU