Održan je okrugli stol pod nazivom “HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU” voditeljice Petre Šlosel

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

u utorak, 25. rujna 2018. održan je okrugli stol pod nazivom

HDLU u okviru projekta ARTNET.
Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održao se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a. Peti i posljednji okrugli stol pod nazivom HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU održan je u utorak, 25. rujna 2018. u Institutu za povijest umjetnosti.

Koristeći kao izvore kataloge i dokumentaciju izložbi iz arhiva HDLU-a te Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, nadograđivana je baza koja danas broji preko 1500 izložbi održanih u organizaciji HDLU-a, povijesnog sljednika Društva umjetnosti i Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, tijekom 150 godina djelovanja ove institucije. Baza izložbi HDLU-a dio je CAN_IS baze (Croatian Artists Network Information System) razvijene u okviru četverogodišnjeg interdisciplinarnog istraživačkog projekta „Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja“ (ARTNET), koji se u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu provodi uz podršku Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljanje baze izložbi HDLU-a poslužilo je kao povod je da se osvrnemo na pojavu i razvoj digitalne humanistike u području povijesti umjetnosti, izazove i problematiku kojima je ovo polje izloženo u odnosu na tradicionalne humanističke znanosti, ali i na moguće modele suradnje znanstvenih i kulturnih institucija na razvoju novih pristupa diseminacije znanja.

Projekt ARTNET predstavila je voditeljica projekta dr. sc. Ljiljana Kolešnik kroz osvrt na dosadašnju provedbu i rezultate te njihovo pozicioniranje unutar šireg konteksta pojave, razvoja i perspektiva digitalne povijesti umjetnosti. Dr. sc. Tihana Puc osvrnula se na iskustva rada iz pozicije samostalne istraživačice, istaknuvši pitanja resursa, podrške, radnog procesa i metodologije, vrednovanja rezultata i recepcije, na koja, s obzirom na odmake ove discipline od tradicionalnih pristupa, tek predstoji ponuditi rješenja. Petra Šlosel predstavila je svoj rad na bazi izložbi HDLU-a u okviru projekta ARTNET, a o recepciji rezultata istraživanja i perspektivama daljnje suradnje iz pozicije HDLU-a govorio je Miran Jurić.

Ovim okruglim stolom završen je ciklus okruglih stolova koji su se održavali od travnja u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a ususret obljetničkoj izložbi Okruženju usprkos, kustosa Branka Franceschija, i predstavljanju monografije 150 godina HDLU. Umjetnost i institucija, urednice dr.sc. Irene Kraševac.

Organizatori:

 

 

 

 

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU