Izložba: Martina Miholić – SRAMOTE

Martina Miholić 
SRAMOTE
16. – 25. 10. 2018.
Gradska galerija Striegl

 

 

Gradska galerija Striegl u sklopu svog programskog segmenta ”Aktualni Striegl” kao dijela programa u sklopu kojeg predstavljamo suvremenu hrvatsku umjetnost, predstavlja izložbu Martine Miholić pod nazivom ”Sramote”.
Izložbi je prethodila radionica koju je Martina Miholić realizirala u suradnji sa učenicima Gimnazije Sisak i njihovom profesoricom Marijanom Milas. Tijekom radionice učenici su se upoznali s dijelom dosadašnjeg umjetničkog rada Martine Miholić te su s umjetnicom prošli radioničku igru ”zamjene uloga” gdje je cilj bio kod učenika osvijestiti njihova znanja o rodnim, spolnim i tjelesnim identitetima.
Tekstove učenika koji su nastali tijekom radionice, umjetnica je uključila u svoj izložbeni koncept koji će biti predstavljen na izložbi.

”Sramote”

Sam naslov projekta – SRAMOTE – referira se na osjećaj sramote kojeg osjećamo u određenim situacijama, no i na sram za kojeg autorica smatra da bi ga društvo u kojem živimo trebalo osjećati zbog postavljanja standarda (definiranih rodom i spolom) u odnos na prirodne ljudske datosti, bilo emocionalne ili fizičke.

Kustosica izložbe je Barbara Vujanović. Ovdje donosimo dio teksta Barbare Vujanović u kojem se pozicioniraju i rasvjetljavaju važni segmenti ovog izložbenog koncepta:

”Kao najhumanije postignuće Friedrich Nietzsche prepoznao je mogućnost da poštedimo nekoga srama. Međutim, ako se pak osvrnemo na povijest čovječanstva, religije, pa i umjetnosti, u kojoj se obje reflektiraju, sram je jedna od najkorištenijih moneta koju primamo i dajemo tijekom cijeloga života. Tu emociju, već tisućljećima, perfidno kuju naizmjence politika, društvo, različite religije i u novije vrijeme mediji, te revno žigošu njome pojedince i određene manjine. Ponekad to čine na nevidljiv način, no gdjekad itekako ustraju na materijalnom znamenu koji će ostracirati njegova nositelja – poput srednjovjekovnih maski srama, brijanja čitava tijela ili glave, te relativno nedavnih Davidovih zvijezda.
Posebni se oblici srama formiraju unutar raspona rodnih i spolnih razlika, točnije sram se konstruira u trenutku nametanja i uvjetovanja uloga i uvjeta u sklopu kojih je poželjno, a ponekad i jedino moguće, formirati identitet. Identitet, napose onaj rodni, u konstantnom je fokusu Martine Miholić, koja se u svojoj dosadašnjoj umjetničkoj praksi bavi upravo istraživanjem područja spolnih, seksualnih i tjelesnih identiteta, te osjećajem nelagode i srama koji proizlazi iz nezadovoljavanja standarda i neuklapanja u obrasce ponašanja i stereotipe vezane uz tradicionalno poimanje konstrukta roda.
Usporednim praćenjem vlastitih iskustava i dijalogiziranjem s tuđima, Martina kreira radove čija je osnovna potka verbalni iskaz, ostvaren vizualno ili zvučno, te podvučen prepoznatljivim autoričinim vizualnim jezikom. Kako bi istaknula težinu i kompleksnost pojedinoga svjedočanstva, autorica mu često pridružuje naizgled vrlo efemerne, djetinjaste i duhovite atribute poput igračaka za djecu, ali i za odrasle. Metodom „trojanskoga konja“, golicanjem mašte i znatiželje, šarenilom predmeta i zabavnošću postupaka koje koristi, ona otvara krucijalne teme, poput ovog osjećaja srama, odnosno sramote.”

(izvadak iz teksta predgovora za izložbu ”Sramote” Barbare Vujanović)

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU