IN MEMORIAM Stipe Golac

U subotu 15. prosinca 2018., u 80. godini života, preminuo je akademski slikar Stipe Golac (rođen u Lički Ribnik, 13. IV. 1939). Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak 17.prosinca u 15 sati na Gradskom groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću.

Pučku školu završio je u Ribniku. U Gospiću, udaljenom desetak kilometara od Ribnika, polazi nižu gimnaziju, pa u Gospić Stipe svakodnevno putuje vlakom. Na željezničkoj postaji u Gospiću nesretno pada pod vlak, i od tada će veselo djetinjstvo dvanaestogodišnjaka zamijeniti bolničko liječenje i privikavanje na invalidnost. Čarolija raskošnoga ličkog krajolika nudila mu se u svoj svojoj ljepoti i opsjeno ga ispunjavala ljubavlju za sve svoje mijene, za kapljice rose u cvjetnim poljima, za radost pred obnavljanjem života i njegova bogatstva. To čuvstvo ljepote zavičaja unijelo je životni smisao u likovni, pjesnički, literarni, pedagoški i nadasve humanistički habitus s kojim će Stipe Golac prolaziti životni put. Nakon završena četiri razreda gimnazije u Gospiću, upisuje se u Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao u klasi profesora Vilka Selana. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1966. u slikarskoj klasi profesora Mihajla Petrova. Od 1977. godine redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Nakon završenog studija vraća se u Gospić, gdje se zapošljava u Gimnaziji ‘Nikola Tesla’ i Pedagoškoj akademiji kao profesor likovnog odgoja. Priređuje prvu samostalnu izložbu slika, kojom započinje iznimno plodnu izložbenu djelatnost ostvarenu u niz slikarskih opusa u kojima emocije sustižu i nadopunjavaju jedna drugu, oslobođene u crtežima, akvarelima i uljima. Djela su to puna svjetlosti, boje i gibanja, koja je izložio na 65 samostalnih i više od stotinjak skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Bio je jedan od organizatora Likovne galerije u Gospiću, i poznate izložbe u Ličko-senjskoj županiji ‘Lički likovni anale’ na kojoj su od 1966. do danas izlagali najpoznatiji hrvatski slikari, kipari i grafičari.

Od 1977. prelazi na Pedagoški fakultet u Rijeci, radna jedinica Gospić, gdje od 1997. radi kao redoviti profesor metodike likovne kulture. U dva mandata bio je dekan na Visokoj učiteljskoj školi u Gospiću. Kao pedagog objavio je brojne stručne tekstove s područja kulture, umjetnosti, odgoja i obrazovanja. Osim toga, u proteklih dvadesetak godina, objavljivao je tekstove u hrvatskim dnevnim novinama o društvenim, kulturnim i sociološkim temama i događanjima u Lici, posebno za vrijeme stradanja i obrane Gospića u Domovinskom ratu te u godinama obnove i ostvarenja tisućljetnog sna hrvatskog naroda u ‘lijepoj našoj’ Hrvatskoj. Njegovih osam knjiga aforizama, ‘bez dlake na jeziku’, neiscrpno su ljudsko i humano blago koje nam je podario. Na Prvom hrvatskom festivalu humora i satire, održanom u Slavonskom Brodu 2001., dobio je zlatnu plaketu i prvu nagradu za aforizme.

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Radno vrijeme izložbe CreArtivci:

30.4. – otvorenje u 18h
1.5. – zatvoreno
2.5. – 11-19

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU