Stručni – izlagački skup Uzorna Kaznionica

Stručni – izlagački skup

Uzorna Kaznionica

U utorak 11.prosinca 2018. u Klubu Doma HDLU održan je stručni-izlagački skup Uzorna Kaznionica te promocija istoimenog kataloga.

Na skupu su se predstavili rezultati projekta Uzorna Kaznionica voditeljice dr. art. Melinde Šefčić, u okviru kojeg su u svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora četiri umjetnice Monika Meglić, Ana Ratković Sobota, Vida Meić i Melinda Šefčić izvele likovne intervencije u Kaznionici u Požegi, dok su Mia Maraković i Martina Miholić izvodile radionice za zatvorenice, a sve s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenica, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

Nakon uvodne riječi Ivane Andabake ravnateljice HDLU-a i voditeljice projekta Melinde Šefčić, Ksenija Ivenčnik Blažević voditeljica Odjela tretmana zatvorenica Kaznionice u Požegi prenijela je doživljaje zatvorenica koje su bile uključene u projekt:

„Lagana tjeskoba uzrokovana vremenom provedenim u zatvoru uzimala je danak među nama zatvorenicama i bile smo uživljene u sivilo životnog prostora te ga gotovo nismo niti doživljavale, a dolaskom na naš odjel, umjetnice su svojom pojavom s alatom i odjećom umrljanom razlivenim bojama te užurbanom živošću osoba sa slobode doslovce raznijele ustajalu energiju u koju smo bile uživljene pa nas je na mah impresionirala njihova transformacija od uglađenih dama kakvima smo ih doživjele na prezentaciji njihovih radova  do domaćih cura u radnim odjelima što nam je jasno dalo na znanje da su djevojke došle vrijedno raditi.

Sve četiri od samoga početka su se svojski trudile međutim dogodila se nepredviđena situacija koja je zahtijevala puno više težačkog i neplaniranog rada. Naime, shvatile su da je prije oslikavanja odjela neophodno sanirati stare, zubom vremena oštećene zidove, a to je bio velik i za njih četiri neizvediv zahvat u predviđenom roku stoga smo im se odlučile pridružiti i pomoći im u radovima vodeći se pri tome činjenicom da se one ipak trude da bi nama, članicama zajednice, bilo ljepše i ugodnije u životnom prostoru. Pa smo i mi prionule poslu.

Vođene njihovim sugestijama i nepokolebljivim entuzijazmom kojeg su prenijele na sve članice zajednice, na uređenju odjela pomagale smo im u slobodno vrijeme, a vikendom smo radile od ranog jutra do kasne večeri. Mi, članice zajednice Uzor, uistinu smo vjerovale da smo sposobne zajedničkim radom uspjeti završiti projekt s umjetnicama u zadanom roku pa smo nastavljale raditi i kada bi one napustile Kaznionicu jer one su za razliku od nas, svako predvečerje morale napuštati prostor koji je bio naš privremeni dom, a njihovo radno mjesto.

Suradnja umjetnica sa zatvorenicama, snažna radna energija i pravilno raspodijeljeni radni zadatci, rezultirali su prekrasno uređenim i oslikanim odjelom koji je promijenio odnos zatvorenica prema samom prostoru u kojem borave jer smo postale življe, radosnije te čak češće i brižnije vodimo računa o higijeni svježe uređenog životnog prostora, a to nam je postalo iznimno važno jer ga želimo takvim održati što dulje.

Odjel zajednice Uzor uz velike  napore svih nas uređen je do neprepoznatljivosti bez obzira na činjenicu da je nužno obaviti još radova i estetski primjereniji nego ikada prije. Razni motivi kojima je odjel oslikan jasno daju na znanje i najvećem laiku da za svaki ukus ima poneka opuštajuća i lijepa oslikana površina. Odnos među članicama zajednice je osjetno blaži, a razgovarajući smo zaključile kako je očito da se u primjereno uređenom prostoru i mi primjerenije ponašamo jedna prema drugoj, kao da smo opuštenije u vizualno vedrijem okruženju.

Stvarno nam je žao što su se umjetnice morale priviknuti na činjenicu da su zaključane i da ne mogu otići kad požele, a da je to ono čega su se najviše grozile, saznale smo kroz razgovor s njima jer smo puno pričale uz zajednički rad. Ipak, smo bile jedan vrlo dobar tim puna tri tjedna i na tome im hvala.“

 

 

Umjetnice Ana Ratković Sobota, Monika Meglić, Vida Meić i Melinda Šefčić predstavile su svoje umjetničke radove te umjetničke intervencije izvedene u Kaznionici u Požegi, dok su likovne radionice predstavile voditeljice radionica Mia Maraković i Martina Miholić također uz predstavljanje svog likovnog stvaralaštva. Skup su završili Miran Jurić i Melinda Šefčić uz predstavljanje istraživačke komponente projekta.

Ovim skupom završen je devetomjesečni projekt Uzorna Kaznionica.

 

Fotografije: HDLU, Juraj Vuglač

Organizator:

 

 

 

Partner: Kaznionica u Požegi

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU