IN MEMORIAM Ivan Antolčić

U ponedjeljak 28. siječnja 2019., u 91. godini života, preminuo je kipar, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator Ivan Antolčić (rođen u Komarevu pokraj Siska 15. svibnja 1928. ).Ispraćaj Ivana Antolčića bit će u petak, 1. veljače u 10 sati sa zagrebačkog Mirogoja.

Nakon što je 1953. godine završio Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, iduće je dvije godine radio u HNK kao slikar maske. Poslije toga radio je kao scenski kipar, a mirovinu je dočekao u toj hrvatskoj kazališnoj kući.

Najuspješniji je hrvatski ilustrator i višestruki kandidat za Andersonovu nagradu. Ilustrirao je brojna izdanja za djecu i mladež. Među ostalim, ilustrirao je knjige Ljubice Kolarić-Dumić, Paje Kanižaja, Puškina, Josipa Stanića Staniosa, Ante Gardaša, Jakoba Grimma, Grigora Viteza, Ivane Brlić-Mažuranić, Darka Raškaja, Nikole Tadića, Ivana Štulića, Mate Šipuša, Nade Iveljić, Dušice Seferagić, Mile Maslaća, Slavka Jendrička, Dragana Lendrića, Ivanke Kovač-Kovjanić, Krste Špoljara, Dubravka Horvatića, Aleksandra-Leke Rodića, Hrvoja Hitreca, Malkice Dugeč, Branka Ćopića, Zvonimira Baloga, Miroslava Vaupotića, Ivana Ićana Ramljaka, Ljerke Car-Matutinović, Vladimira Nazora i drugih.

Surađivao je s dječjim listom Radost te još nekim izdanjima Školske knjige i i drugih nakladnika. Objavio je nekoliko grafičkih mapa. Tema njegovih grafika su drveno graditeljstvo Posavine, etnografski predmeti. Izlagao je na brojnim izložbama, a djela mu se nalaze u Hrvatskoj i inozemstvu. Poznat je odljevak kipa nobelovca Vladimira Preloga u Pragu. Bio je članom je HDLU-a i ULUPUH-a od 1961. godine, dobio je brojne vrijedne nagrade: više puta nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivane Brlić Mažuranić, a 2010. primio je nagradu ULUPUH-a za životno djelo.

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU