Dejan Kljun – Obrana umjetničkog dijela doktorskog rada

Dejan Kljun
Obrana dijela doktorskog rada
”Objekt izvan prostorne perspektive – metafizika umjetničkog objekta”
19.02. 2019. u 18.30
Galerija Bačva

 

 

Autor kroz svoj rad opisuje dvosmislenost umjetničkog djela u pogledu istraživanja novih materijala i tehnika u službi tradicionalnog izričaja, postavlja pitanja o prostoru i vremenu, slojevitosti materijala i službi simbola, brojeva i slova umjesto točke, linije ili plohe. Razrada krugova matematičkim izračunom stvara sliku monumentalnog objekta koji se gubi u slojevima zamućenog, ali dovoljno transparentnog materijala. Metamorfoza je naglašena mijenjanjem pozicije gledanja. Umjetnik kao osnovnu formu koristi osnovne geometrijske oblike: kvadar i kuglu. Rukopis je odsutan, a ritam slobodan, dinamičan i nenametljiv. Monumentalnost objekta naglašena je unutarnjom sklerom, povezanošću s kupolom galerije i cjeline izložbenog prostora kojom sugerira opet novu slojevitost, no ovaj put u neuobičajenoj perspektivi.
Postav rada u službi je ignoriranja perspektive izvrćući odnose osnovnih orijentacijskih načela u prostoru. Autorov doktorski rad ukazuje na nepouzdanost ljudskog oka u odnosu na realnost. Polazišna pretpostavka jest da je sve što nas okružuje uvjetovano međusobnom interakcijom. Postavlja se pitanje koliko se objekt zapravo nalazi u prostoru, a koliko na njegovom rubu. Navedene pozicije vidljive su ako je gledatelj sposoban mijenjati vlastito gledište.

O umjetniku:
Dejan Kljun rođen je 1979. u Rijeci gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn – smjer kiparski dizajn. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999., a diplomira u klasi profesora Mire Vuce 2004. Status samostalnog umjetnika (HZSU) ima od 2006., otkad radi i izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2008. postdiplomant je na ALU u Zagrebu na Kiparskom odsjeku, pod mentorstvom red. prof. art. Peruška Bogdanića i dr.sc. Vere Turković, red. prof. na temu Objekt izvan prostorne perspektive – metafizika umjetničkog objekta.

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Trg žrtava fašizma 16

10000 Zagreb

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU