IZLOŽBA: MARIJANA STANIĆ – SLATKI ŽIVOT

MARIJANA STANIĆ
SLATKI ŽIVOT
Galerija Bačva, Dom HDLU
28.2.-13.3.2019.

Otvorenje izložbe: četvrtak, 28.2.2019. u 19.00 sati u Domu HDLU

četvrtak, 28.2.2019. u 19.00 sati u Galeriji Bačva, Doma HDLU  (Trg žrtava fašizma 16) otvorit će se izložba Marijane Stanić, Slatki život, koju, između ostaloga, čini i istoimeni performans.

Performans ćete moći vidjeti 3 dana: 28.2. (19h) / 01.03. (17h) / 02.03. (17h).

Nakon toga, performans ćete moći pogledati kao video dokumentaciju u Galeriji Bačva.

„Djevojaštvo zapravo razumijevamo kao prostor užitka i mogućnosti jednako koliko i mjesto prinude. I ne znam zašto to ne možemo prigrliti i prihvatiti, pronaći način da progovorimo o negativnim aspektima ovog iskustva, a ujedno uživati u njegovim pozitivnim stranama“, rekla je svojedobno feministička teoretičarka kulture Catherine Driscoll u razgovoru s Barbarom Gregov za Vox Feminne.[1] Ova rečenica kojom Driscoll poziva na razumijevanje djevojaštva, širokog i kompleksnog polja kulturnih i društvenih implikacija koje obilježavaju život mladih djevojaka, s jedne strane izloženog brutalnoj komodifikaciji i manipulaciji, a s druge, društvenoj minorizaciji, sažima, precizno, kao da se radi o autorskom statementu, ključne aspekte izložbe Marijane Stanić Slatki život. Sastavljena od tri, značenjski isprepletena, a donekle istovjetna, poglavlja djevojačkih sanjarija o ljubavi, koje se zaokružuju predstavom o idealnom braku – svadbena torta, figura mladenke i vječna ljubav – ova izložba naglašava konstitutivna čvorišta diskursa o djevojaštvu, razglobljenog u prijeporima između intimnih očekivanja, popularne kulture, legislative, ekonomije, društvenih normi, seksualnosti, političkih subjektivacija te, na kraju, generacijskih podjela.

Savršen život iz djevojačkih maštarija reprezentiran je na izložbi kružnim beskonačnim bijelim prostorom galerije Bačva, u loopu ponavljanim audio zapisima sretnih završetaka iz bajki, nizanjem beskonačnih prizora raskošnih svadbenih torti, okićenih girlandama cvijeća i voća te multipliciranjem figura mladenki u prostoru. No ne radi se tu o jednostranom ili doslovnom transponiranju djevojačkih fantazija. Svaki je segment rada, naime, pretrpio određenu intervenciju kojom autorica subvertira početnu zavodljivost. U beskonačnom nabrajanju, primjerice, torte poprimaju apsurdne razmjere kićenosti, a kreme i šećerni ukrasi izazivaju mučninu. Sretne završetke bajki zamuckujući čitaju djeca koja su tek naučila čitati, a u tom teškom prolasku kroz tekst životna kulminacija princeza i ljepotica (koje su tijekom bajke uglavnom aktivne i djelotvorne) razotkriva se kao definitivno fiksiranje nove pasivne pozicije: one su izabrane, odvedene, poljubljene, uzete i sretne do kraja života. Mladenke su, međutim, žive. Dotjerane i gotovo nepomične, s diskretnom koreografijom koju izvode u trosatnom performansu, zatvorenih očiju, one su lijepe i krhke u svojoj izloženosti. U takvoj konstelaciji, u kojoj ne postoji granica između gledateljskog i performerskog prostora, dodatno opterećenog odnosom onoga koji gleda i koji je gledan, gedatelji, uvučeni u intimni prostor djevojaka, postaju voajeri, sudjelujući time, makar i nenamjerno, u njihovoj objektivizaciji.”

Iz predgovora, Irena Bekić

 

[1] „Catherine Driscoll: Djevojaštvo je prostor užitka i mogućnosti jednako koliko i mjesto prinude“// https://voxfeminae.net/kultura/catherine-driscoll-djevojastvo-je-prostor-uzitka-i-mogucnosti-jednako-koliko-i-mjesto-prinude/ (pristupljeno 21.2.2019)

 

Predgovor / Preface: Irena Bekić

Performerice / Performers: Maja Kovač, Marta Radoš, Laura Polonijo

Video montaža / Video editing: Vjeran Pavlinić

Montaža zvuka / Sound montage: Vlado Horvatić

Autorica izložbe / Exhibition author: Marijana Stanić

Tekstove čitali / Texts read by: Iva Blažuna, Buga Boras, Nikola Crljen, Lukas Granoša, Eva Ivanković, Sven Linn, Luka Munić, Veronika Pracaić, Leo Rešetar, Lucija Škudar, Mia Vujaković

 

Organizator:

 

 

Uz potporu:

    

 

Radno vrijeme:
ponedjeljak – petak 11 do 19h

subota i nedjelja 10 do 18h,

Izložba ostaje otvorena do 13.3.2019.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU